αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ ιδρυτής του Wired παραθέτει: 68 συμβουλές που κανείς δεν ζήτησε να ακούσει

Ο ιδρυτής του Wired παραθέτει: 68 συμβουλές που κανείς δεν ζήτησε να ακούσει

Το Wired ίσως το γνωρίζεις. Είναι ένα μεγάλο αμερικανικό περιοδικό, το οποίο ξεκίνησε την διαδρομή του το 1993. Πλέον έχει έντυπη και online version, με πολλούς αναγνώστες από όλο τον κόσμο.

Φέτος ο ιδρυτής του, Kevin Kelly, έγινε 68 ετών. «Λέω να κάτσω στην κουνιστή καρέκλα και να μεταδώσω λίγη γνώση σε εσάς τους νέους», είπε. Και παρέθεσε 68 συμβουλές τις οποίες «κανείς δεν του ζήτησε», όπως λέει χαρακτηριστικά.

1. Μάθε πώς να μαθαίνεις από αυτούς με τους οποίους διαφωνείς, ακόμη και αυτούς που σε προσβάλλουν. Δες αν μπορείς να ανακαλύψεις κάποια αλήθεια στα λεγόμενά τους.

2. Το να είσαι ενθουσιώδης σου δίνει εικοσιπέντε μονάδες IQ επιπλέον.

3. Πάντα να ζητάς μια καταληκτική ημερομηνία. H καταληκτική ημερομηνία σε βοηθά να ξεφορτώνεσαι τον πλεονασμό και το συνηθισμένο. Σε εμποδίζει από το να προσπαθείς να το κάνεις «τέλειο», οπότε αρκείσαι στο να το κάνεις «διαφορετικό». Το διαφορετικό είναι καλύτερο.

4. Μην φοβάσαι να κάνεις μια ερώτηση που ακούγεται ηλίθια γιατί στo 99% των περιπτώσεων όλοι οι υπόλοιποι διερωτώνται για το ίδιο πράγμα απλά ντρέπονται να ρωτήσουν.

5. Το να ακούς είναι υπερδύναμη. Επέμεινε να ρωτάς «έχεις να μου πεις κάτι ακόμη;» μέχρι να μην έχει να σου πει τίποτε άλλο.

6. Ένας ετήσιος στόχος που αξίζει τον κόπο είναι το να μάθεις τόσα πράγματα πάνω σε ένα συγκεκριμένο θέμα που να σε κάνει να απορείς με το πόσο αστοιχείωτος ήσουν σε αυτό το θέμα ένα χρόνο πριν.

7. Η ευγνωμοσύνη ξεκλειδώνει όλες τις άλλες αρετές και είναι κάτι στο οποίο αξίζει να βελτιώνεται κανείς.

8. Το να προσκαλείς κάποιον για φαγητό δεν αποτυγχάνει ποτέ και είναι σχετικά εύκολο. Ισχυροποιεί τις παλιές φιλίες και βοηθάει την ανάπτυξη νέων.

9. Οι κόλλες γενικής χρήσης δεν είναι να τις εμπιστεύεσαι.

10. Το να διαβάζεις συχνά στα παιδιά σου σας βοηθά να δεθείτε και αναπτύσσει τη φαντασία τους.

11. Μη χρησιμοποιείς πιστωτικές κάρτες χωρίς να έχεις το χρηματικό αντίκρισμα στο λογαριασμό σου. Η μόνη πίστωση ή δάνειο που έχει κάποιο νόημα είναι για αγορές πραγμάτων των οποίων η αξία δεν θα ελαττωθεί σημαντικά μέσα στο χρόνο όπως πχ ένα σπίτι. Η αξία των περισσότερων πραγμάτων που αγοράζουμε αρχίζει να πέφτει δραματικά τη στιγμή της αγοράς. Μη χρεώνεσαι για βλακείες.

12. Οι επαγγελματίες είναι και αυτοί κάτι ερασιτέχνες που ξέρουν πώς να ανασυγκροτούνται με κομψό τρόπο όταν τα έχουν κάνει θάλασσα.

13. Οι απίθανοι ισχυρισμοί θα πρέπει να συνοδεύονται και από απίθανες αποδείξεις προκειμένου να τους πάρουμε στα σοβαρά.

14. Μην είσαι ο έξυπνος της παρέας. Κάνε παρέα και μάθαινε δίπλα σε ανθρώπους που είναι πιο έξυπνοι από εσένα. Ή ακόμα καλύτερα, βρες έξυπνους ανθρώπους που διαφωνούν μαζί σου.

15. Στις συζητήσεις εφάρμοσε τον κανόνα των τριών. Για να φτάσεις στην αληθινή αιτία, ζήτα από το συνομιλητή σου να πάει ακόμη πιο βαθειά σε αυτό που σου είπε μόλις. Μετά πάλι και μετά πάλι. Η τρίτη του απάντηση θα είναι πιο κοντά στην αλήθεια.

16. Μην είσαι ο καλύτερος. Να είσαι ο μοναδικός.

17. Όλοι ντρέπονται. Όλοι περιμένουν από εσένα να τους συστηθείς, να τους στείλεις email, να τους ζητήσεις να βγείτε ραντεβού. Ε λοιπόν, άντε.

18. Όταν κάποιος σε απορρίπτει μη το παίρνεις προσωπικά. Να υποθέτεις ότι είναι όπως και εσύ, πολυάσχολος, απασχολημένος, αφηρημένος. Δοκίμασε πάλι σε λίγο. Είναι απίστευτο το πόσο συχνά ανταποκρίνονται οι άνθρωποι σε αυτές τις δεύτερες απόπειρες.

19. Ο σκοπός μιας συνήθειας είναι να αφαιρέσει από μια οποιαδήποτε ενέργεια την διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τον εαυτό σου. Δεν χρειάζεται να δαπανάς ενέργεια για να αποφασίσεις αν θα το κάνεις ή όχι. Απλώς το κάνεις. Οι καλές συνήθειες μπορεί να κυμαίνονται από το να λες την αλήθεια μέχρι το να πλένεις τα δόντια σου.

20. Η προθυμία είναι γνώρισμα του σεβασμού.

21. Όταν είσαι μικρός, πέρασε τουλάχιστον έξι μήνες με ένα χρόνο όσο πιο φτωχικά σε παίρνει, ξοδεύοντας όσο το δυνατόν λιγότερα, αποκτώντας μόνο απαραίτητα αντικείμενα, τρώγοντας όσο χρειάζεσαι, ζώντας σε ελάχιστα τετραγωνικά. Έτσι θα έχεις μια εικόνα του με τι μπορεί να μοιάζει η «χειρότερη» φάση της ζωής σου. Αν το κάνεις, κάθε φορά στο μέλλον που θα ρισκάρεις κάτι δεν θα φοβάσαι το χειρότερο.

22. Άκουσε με. Δεν υπάρχουν «Αυτοί».

23. Όσο περισσότερο ενδιαφέρεσαι για τους άλλους, τόσο περισσότερο ενδιαφέρονται και εκείνοι για σένα. Αν θες να είσαι ενδιαφέρων, να ενδιαφέρεσαι.

24. Γίνε όσο πιο γενναιόδωρος μπορείς. Κανείς στο νεκροκρέβατό του δεν μετάνιωσε που έδωσε πολλά.

25. Για να κάνεις κάτι καλά απλώς κάντο. Για να κάνεις κάτι σπουδαία, κάντο και μετά ξανά κάντο και μετά ξανά κάντο. Το μυστικό της δημιουργίας του άριστου βρίσκεται στο να το ξαναφτιάχνεις.

26. «Μην κάνεις στους άλλους αυτό που δεν θέλεις να σου κάνουν εκείνοι». Αυτός είναι ο θεμελιώδης κανόνας κάθε αρετής.

27. Όταν ψάχνεις για κάτι στο σπίτι σου και κάποτε επιτέλους το βρίσκεις μη το βάζεις στη θέση του. Βάλτο εκεί που το έψαχνες στην αρχή.

28. Η αποταμίευση και η επένδυση είναι καλές συνήθειες. Η επένδυση μικρών ποσών τακτικά χωρίς προσδοκίες είναι ένας από τους δρόμους προς τον πλούτο.

29. Το να κάνεις λάθη είναι ανθρώπινο. Το να τα παραδέχεσαι είναι θεϊκό. Τίποτα δεν δίνει μεγαλύτερη αξία σε έναν άνθρωπο από το να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να προσπαθεί να διορθώσει τις συνέπειες των πράξεών του. Αν τα κάνεις μαντάρα, μάζεψέ τα. Θα εκπλαγείς με το πόσο μεγάλη δύναμη είναι η ανάληψη ευθυνών.

30. Μη μπλέκεις ποτέ σε πόλεμο που συμβαίνει στην Ασία.

31. Μπορείς να αφοσιωθείς στην εξυπηρέτηση των αναγκών των πελατών σου/ του κοινού σου ή μπορείς να αφοσιωθείς στο να νικήσεις τον ανταγωνισμό σου. Και τα δυο δουλεύουν αλλά από τα δύο το πρώτο θα σε πάει πολύ πιο μακριά.

32. Να είσαι παρών. Να είσαι πάντα παρών. Κάποιος που τα κατάφερε είχε πει πως το ενενήντα εννιά τοις εκατό της επιτυχίας είναι απλά το να είσαι παρών.

33. Ξεχώρισε τη διαδικασία της δημιουργίας από αυτή της βελτίωσης. Δεν μπορείς να γράφεις και να διορθώνεις, να πλάθεις και να γυαλίζεις ή να φτιάχνεις και να αναλύεις την ίδια στιγμή. Αν το κάνεις, ο επιμελητής μπλοκάρει το δημιουργό. Όταν εφευρίσκεις, μην επιλέγεις. Όταν σχεδιάζεις, μην μελετάς. Όταν είσαι στη πρώτη γραφή μην κριτικάρεις. Στην αρχή ο δημιουργός νους πρέπει να είναι απελευθερωμένος από οποιαδήποτε κρίση.

34. Αν δεν αποτυγχάνεις πότε-πότε η ενασχόλησή σου είναι επιφανειακή.

35. Λοιπόν η πιο αντιδιαισθητική αλήθεια είναι πως όσο περισσότερο δίνεις στους άλλους, τόσο περισσότερο λαμβάνεις. Αν το συλλάβεις αυτό θα αρχίσεις να γίνεσαι σοφός.

36. Οι φίλοι είναι καλύτεροι από το χρήμα. Σχεδόν οτιδήποτε κάνει το χρήμα, οι φίλοι το κάνουν καλύτερα. Σύγκρινε για παράδειγμα έναν φίλο που έχει βάρκα από μια βάρκα.

37. Αλήθεια είναι: Είναι εξαιρετικά δύσκολο να κοροϊδέψεις έναν έντιμο άνθρωπο.

38. Όταν κάτι έχει χαθεί, ενενήντα πέντε τοις εκατό των περιπτώσεων είναι κρυμμένο εξαιρετικά κοντά στο σημείο που το είδες για τελευταία φορά. Ψάξε παντού μέσα σε αυτήν εμβέλεια και θα το βρεις.

39. Είσαι οι πράξεις σου όχι τα λόγια σου, οι πεποιθήσεις σου, η ψήφος σου αλλά αυτό στο οποίο δαπανάς το χρόνο σου στα αλήθεια.

40. Αν έχεις ξεχάσει τον φορτιστή ή το καλώδιό σου, τσέκαρε και θα δεις πως τις περισσότερες φορές το ξενοδοχείο έχει ένα συρτάρι γεμάτο φορτιστές και καλώδια που έχουν ξεχάσει οι προηγούμενοι ανάμεσα στα οποία το πιθανότερο είναι να βρίσκεται και αυτό που σου κάνει. Τις περισσότερες φορές σε αφήνουν και να το κρατήσεις.

41. Το μίσος είναι μια κατάρα που δεν πέφτει πάνω σε αυτόν που μισείται. Δηλητηριάζει αυτόν που μισεί. Διώξε το μίσος σαν να ήταν δηλητήριο.

42. Δεν υπάρχει όριο στο «καλύτερο». Το ταλέντο είναι μοιρασμένο άδικα αλλά δεν υπάρχει όριο στο πόσο μπορείς να βελτιωθείς.

43. Προετοιμάσου: Όταν έχεις ολοκληρώσει το ενενήντα τοις εκατό ενός μεγάλου έργου (ενός σπιτιού, μιας ταινίας, ενός γεγονότος, μιας εφαρμογής), το σύνολο τον άπειρων λεπτομερειών που μένουν για να το τελειώσεις είναι άλλο ένα ενενήντα τοις εκατό.

44. Όταν πεθαίνεις δεν παίρνεις εντελώς τίποτα μαζί σου εκτός από τη φήμη σου.

45. Πριν γεράσεις, πήγαινε σε όσες περισσότερες κηδείες αντέχεις και άκου. Κανείς δεν μιλάει για τα κατορθώματα του εκλιπόντα. Το μόνο που θυμούνται οι άνθρωποι είναι το πόσο καλός άνθρωπος ήταν όσο τα προσπαθούσε.

46. Για κάθε φράγκο που χαλάς για να αγοράσεις κάτι υλικό, να είσαι έτοιμος να πληρώσεις άλλο ένα για την επισκευή, την συντήρηση ή το πέταμά του όταν ξεφτίσει.

47. Κάθε τι πραγματικό ξεκινά με τη φαντασίωση του τι θα μπορούσε να είναι. Η φαντασία λοιπόν είναι η πιο ικανή δύναμη που υπάρχει και μια ικανότητα στην οποία αξίζει να βελτιωθείς. Είναι ίσως η μόνη ικανότητα που ωφελείται από την αδιαφορία σε ό,τι είναι ήδη γνωστό.

48. Όταν χτυπά η κρίση και η καταστροφή, μην τις χαραμίσεις. Χωρίς προβλήματα δεν υπάρχει πρόοδος.

49. Όταν πας διακοπές ξεκίνα από το πιο απομακρυσμένο και εξωτικό μέρος που μπορείς να επισκεφτείς. Έτσι θα μεγιστοποιήσεις το σοκ της αποξένωσης και του νέου και αργότερα θα μεγιστοποιήσεις την ζεστασιά της οικειότητας που θα σου προσφέρει ένας γνώριμος προορισμός ή η επιστροφή στο σπίτι.

50. Όταν σε προσκαλούν να κάνεις κάτι στο μέλλον, ρώτα τον εαυτό σου: «θα το δεχόμουν αν έπρεπε να το κάνω αύριο;» Οι περισσότερες υποσχέσεις δεν περνούν αυτό το φιλτράρισμα.

51. Μην γράψεις τίποτα για κάποιον σε ένα email που δεν θα μπορούσες να του το πεις από κοντά, γιατί κάποια στιγμή θα το διαβάσει.

52. Αν είσαι απελπισμένος να βρεις δουλειά, είσαι ένα ακόμη πρόβλημα ενός πιθανού εργοδότη. Αν μπορείς να λύσεις πολλά από τα προβλήματα ενός εργοδότη, προσλαμβάνεσαι. Για να προσληφθείς, σκέψου σαν εργοδότης.

53. Τέχνη είναι αυτό που αφήνεις εκτός.

54. Η απόκτηση πραγμάτων σπανίως σου αποφέρει ουσιαστική ικανοποίηση. Η απόκτηση εμπειριών σου αποφέρει.

55. Στη έρευνα ισχύει ο νόμος των επτά. Μπορείς να βρεις τα πάντα αν είσαι διατεθειμένος να ψάξεις σε επτά επίπεδα. Αν η πρώτη πηγή δεν γνωρίζει, πήγαινε στην επόμενη, αν όχι στην επόμενη και ούτω κάθε εξής. Συνήθως μέχρι την έβδομη πηγή βρίσκεις τα πάντα.

56. Πώς να ζητάς συγνώμη: Γρήγορα, συγκεκριμένα, ειλικρινά.

57. Ποτέ μην απαντάς σε μια έκκληση ή μια πρόταση από το τηλέφωνο. Η αίσθηση του επείγοντος είναι μια παραπλάνηση.

58. Όταν κάποιος σου φέρεται άσχημα, ανάγωγα, προσβλητικά ή με μίσος, αντιμετώπισέ τον σαν να έχει κάποια ασθένεια. Με αυτόν τον τρόπο θα σου είναι ευκολότερο να νιώσεις κατανόηση απέναντί του και να μετριάσεις το ύφος της επίθεσης.

59. Η οργάνωση δημιουργεί χώρο για ό,τι αξίζει.

60. Δεν θέλεις να γίνεις διάσημος. Διάβασε τη βιογραφία οποιουδήποτε διάσημου και θα καταλάβεις.

61. Η εμπειρία είναι υπερεκτιμημένη. Όταν προσλαμβάνεις, πρόσλαβε ανθρώπους με ικανότητες που θέλουν να αποκτήσουν κι άλλες. Τα πιο απίθανα πράγματα πραγματοποιούνται από ανθρώπους που τα επιχειρούν για πρώτη φορά.

62. Διακοπές + καταστροφή = περιπέτεια

63. Αγορά εργαλείων: Αρχικά αγόρασε ό,τι φτηνότερο βρεις. Αντικατάστησε τα εργαλεία που χρησιμοποιείς συχνά με καλύτερα. Αν χρησιμοποιείς κάποιο εργαλείο συνέχεια, αγόρασε το καλύτερο που μπορείς.

64. Μάθε να παίρνεις έναν εικοσάλεπτο υπνάκο χωρίς να ντρέπεσαι.

65. Το να προσπαθείς να είσαι ευτυχής χωρίς να ξέρεις τι σου αρέσει προκαλεί παράλυση. Δοκίμασε κάτι άλλο: Μάθε να κάνεις κάτι, οτιδήποτε. Προσπαθώντας να κάνεις κάτι, έρχεσαι σε επαφή με άλλα πράγματα και μετά κι άλλα και τελικά ανάμεσα σε όλα αυτά βρίσκεται αυτό που σε κάνει χαρούμενο.

66. Πιστεύω πως σε εκατό χρόνια από τώρα οι περισσότερες παραδοχές που δέχομαι ως αληθείς σήμερα, θα αποδειχθούν ψευδείς. Ίσως και εντελώς ψευδείς ή αντίθετες από την πραγματικότητα. Σύμφωνα με αυτή την παραδοχή, προσπαθώ να διακρίνω σε τι έχω δίκιο και σε τι άδικο.

67. Μακροπρόθεσμα το μέλλον διαμορφώνεται από τους αισιόδοξους. Το να είσαι αισιόδοξος δεν σημαίνει να αγνοείς τα τόσα προβλήματα που προκαλούμε αλλά να πιστεύεις πως θα αναπτύσσουμε την ικανότητά μας να λύνουμε προβλήματα.

68. ΟΚ λοιπόν ας πούμε πως το σύμπαν συνωμοτεί υπέρ σου. Βοήθα το και εσύ αποδεχόμενος την καλοσύνη του.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × three =