αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ ιδρυτής του πολυσυζητημένου ChatGPT έχει πει τι πρέπει να έχει μία startup για να φτάσει στην επιτυχία

Ο ιδρυτής του πολυσυζητημένου ChatGPT έχει πει τι πρέπει να έχει μία startup για να φτάσει στην επιτυχία

Για να δημιουργήσετε μια επιτυχημένη startup, πρέπει να έχετε μια καλή ιδέα, ένα εξαιρετικό προϊόν, μια εξαιρετική ομάδα και εξαιρετική εκτέλεση, έχει πει ο Sam Altman, ο Διευθύνων Σύμβουλος και συνιδρυτής του OpenAI, που είναι πίσω από τη δημοφιλή εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης ChatGPT.

Το ChatGPT κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο ως ερευνητικό prototype και έκτοτε έχει αποκτήσει τεράστια δημοτικότητα.

Όπως θυμάται το Business Insider, o Altman μοιράστηκε κάποιες επιχειρηματικές γνώσεις το 2014 κατά τη διάρκεια μιας σειράς διαλέξεων στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με τίτλο “How to Start a Startup”. Εκείνη την εποχή, ήταν πρόεδρος του startup accelerator, Y Combinator.

Ενώ το περιβάλλον των startup έχει εξελιχθεί από τότε, πολλές από τις συμβουλές του εξακολουθούν να είναι επίκαιρες σήμερα. Αν και ξεκίναγε τη διάλεξή του με μια προειδοποίηση ότι οι συμβουλές του λειτουργούν για startups υψηλής ανάπτυξης και πιθανότατα δεν θα ισχύουν για τις περισσότερες άλλες εταιρείες.

«Πραγματικά πιστεύω ότι οι startups είναι ο δρόμος του μέλλοντος και αξίζει να προσπαθήσουμε να τις κατανοήσουμε, αλλά οι startups είναι πολύ διαφορετικές από τις κανονικές εταιρείες», είπε.

«Αν έχετε πολλές ιδέες, δουλέψτε σε αυτήν που σκέφτεστε πιο συχνά όταν δεν προσπαθείτε να σκεφτείτε τη δουλειά», είπε ο Sam Altman.

«Αν δεν αγαπάς και δεν πιστεύεις σε αυτό που χτίζεις, είναι πιθανό να τα παρατήσεις κάποια στιγμή στην πορεία».

Ο Altman είπε επίσης στους επίδοξους ιδρυτές ότι οι καλές ιδέες startup συχνά θεωρούνται κακές ιδέες αρχικά. Το θετικό είναι ότι οι άλλοι άνθρωποι σπάνια θα κλέψουν αυτές τις ιδέες, επειδή το ευρύ κοινό δεν θα αναγνωρίσει τις δυνατότητές τους μέχρι να εδραιωθεί περισσότερο η εκάστοτε startup.

«Οι καλύτερες ιδέες φαίνονται συνήθως απαίσιες στην αρχή», είπε. «Αν ακούγονταν πολύ καλά, θα υπήρχαν πάρα πολλοί άνθρωποι που θα δούλευαν πάνω τους».

Όταν σκέφτεστε για ποιον απευθύνεται η startup σας, είναι σημαντικό να εστιάσετε σε μια μικρή αγορά όπου οι πελάτες σας αναζητούν απεγνωσμένα μια λύση, είπε ο Altman. Μπορείτε να αλλάξετε σχεδόν τα πάντα για μια startup- εκτός από την αγορά.

«Προτιμώ να επενδύσω σε μια εταιρεία που κυνηγά μια μικρή, αλλά ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, παρά μια μεγάλη, αλλά αργά αναπτυσσόμενη αγορά», τονισε.

Οι νέοι και οι φοιτητές είναι ιδιαίτερα καλοί στον εντοπισμό αγορών που αναπτύσσονται γρήγορα, πρόσθεσε ο Altman, επειδή είναι πιο εναρμονισμένοι με τις τρέχουσες τάσεις.

Μία από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα πάρετε ως ιδρυτής είναι ποιον θα επιλέξετε να είναι ο συνιδρυτής σας, τόνισε ο Sam Altman.

Αποφύγετε να επιλέξετε κάποιον που μόλις και μετά βίας γνωρίζετε και σκεφτείτε να έχετε δύο ή τρεις συνιδρυτές, πρόσθεσε.

«Είναι καλύτερο να μην έχεις συνιδρυτή παρά να έχεις έναν κακό συνιδρυτή, αλλά είναι ακόμα κακό να είσαι σόλο ιδρυτής», είπε, προσθέτοντας ότι οι 20 πιο πολύτιμες εταιρείες Y Combinator εκείνη την εποχή είχαν τουλάχιστον δύο συνιδρυτές.

Πρόσφερε επίσης ένα πλαίσιο για να βοηθήσει τους ιδρυτές να βρουν τους συνιδρυτές τους: Ψάξτε για έναν… Τζέιμς Μποντ, κάποιον που είναι «ακλόνητος, σκληρός, ξέρει τι να κάνει σε κάθε περίσταση, ενεργεί γρήγορα, είναι αποφασιστικός, είναι δημιουργικός και είμαι έτοιμος για όλα». Αυτό είναι πιο σημαντικό από έναν ειδικό σε έναν συγκεκριμένο τομέα, πρόσθεσε.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 1 =