αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟ Εμανουέλ Μακρόν έρχεται στην Ελλάδα. Στην ατζέντα και οι startups

Ο Εμανουέλ Μακρόν έρχεται στην Ελλάδα. Στην ατζέντα και οι startups

Την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα, θα πραγματοποιήσει ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου. Στην Κυβέρνηση βρίσκονται εδώ και εβδομάδες επί … ποδός για την προετοιμασία ( μαζί με την γαλλική πλευρά) της ατζέντας του Γάλλου προέδρου η οποία θα είναι, κατά πληροφορίες, πυκνή, πολιτικά τε και επιχειρηματικά.

Ο Μακρόν, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα μεταβεί στην Θεσσαλονίκη, μαζί με το κλιμάκιο των επιχειρηματιών που θα τον συνοδεύει, καταρχήν γιατί αναμένονται ανακοινώσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό και τον Γάλλο πρόεδρο, σχετικά με τον ΟΛΘ.  Γαλλικές επενδύσεις στον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα επιχειρηματικά θέματα που φιγουράρουν υψηλά στην ατζέντα Μακρόν.

Παραλλήλως, ιδιαίτερο ενδιαφέρον υπάρχει από γαλλικής πλευράς και για τα logistics ( αναμένονται επίσης ανακοινώσεις επί μακεδονικού εδάφους για το ζήτημα αυτό) τα οποία συνδέονται άμεσα με λοιπές μεταφορές πέραν του ΟΛΘ, ήτοι και με τον ΟΑΣΘ.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον από γαλλικής πλευράς εντοπίζεται και σε θέματα Ενέργειας, Υποδομών καθώς και χρηματοδότησης Start up ( νεοφυών επιχειρήσεων).

Σε πολιτικό επίπεδο, Τσίπρας και Μακρόν, αναμένεται να επιδοθούν σε “ζυμώσεις” για την “ευρωπαϊκή ολοκλήρωση” , την ασφάλεια , Οικονομία , ό,τι διατρέχει εν πάση περιπτώσει την ευρωπαϊκή ατζέντα, στην οποία ο  προσφάτως εκλεγείς Γάλλος πρόεδρος αναζητά “ηγετικό” ρόλο προκειμένου να ενδυναμώσει το εξαιρετικά γρήγορα τρωθέν πολιτικό του προφίλ.

Το δόγμα … Ελλάς- Γαλλία, συμμαχία, αναμένεται να ξεδιπλωθεί με τυμπανοκρουσίες τόσο από τα Ηλύσια Πεδία όσο και από το Μαξίμου, σε μια σειρά συμπράξεων που θα αφορούν αρκετούς τομείς, όπως σημειώνει η εφημερίδα Κεφάλαιο:

Επενδύσεις

*Στήριξη επενδυτών σε νεοφυείς επενδύσεις ( Start ups).

*Στήριξη  μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

*Προώθηση της διαχείρισης δημόσιων υπηρεσιών (μέσω υπαρχόντων σχεδίων παραχώρησης, όπως αυτά των αυτοκινητοδρόμων ή της γέφυρας Ρίου-Αντιρρίου), τομέα στον οποίο η ικανότητα και η εμπειρία των γαλλικών επιχειρήσεων είναι ανεγνωρισμένη•
*Ταχεία ενεργοποίηση του δεύτερου πυλώνα του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (Institute for Growth, IfG), που αφορά στην κεφαλαιακή χρηματοδότηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με την κινητοποίηση ιδιωτικών και δημόσιων πόρων από Ελλάδα, Γαλλία και τρίτες χώρες και θεσμούς.

*Συμμετοχή γαλλικών εταιρειών σε αποκρατικοποιήσεις ( Διαχείριση υδάτων σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα, για τις οποίες εξετάζεται νέο σχήμα, καθώς και οι σιδηρόδρομοι (ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΕΣΣΤΥ).

Ενέργεια

•    Στήριξη επενδυτικών σχεδίων στην εξοικονόμησης ενέργειας και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, όπως η ηλιακή, η αιολική, η γεωθερμία και η βιομάζα, με έμφαση στην τεχνολογία υβριδικών συστημάτων και αποθήκευσης για αυτόνομα συστήματα.

•    Συμπράξεις για τη δημιουργία, επέκταση και εκσυγχρονισμό ενεργειακών δικτύων, με έμφαση στην τεχνολογία των έξυπνων δικτύων.

•    Κοινά σχέδια  διαχείρισης και αξιοποίησης απορριμμάτων και αποβλήτων, καθώς και διαχείρισης των υδάτων.

•    Τεχνική συνεργασία στους τομείς προστασίας των ακτών, διαχείρισης των δασών, των εθνικών δρυμών και των προστατευόμενων περιοχών.

Συνεργασία ελληνικών και γαλλικών επιχειρήσεων  για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: διασύνδεση δικτύου ηλεκτρισμού στις Κυκλάδες, σχέδιο διασύνδεσης ηπειρωτικής Ελλάδας με την Κρήτη, εκσυγχρονισμός των δικτύων μεταφοράς και διανομής ηλεκτρισμού/υποσταθμοί.

•    Συνεργασία για τη διαφοροποίηση πηγών και διαδρόμων προμήθειας φυσικού αερίου προς τη Νότια Ευρώπη: κατασκευή του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ), σχέδια διασύνδεσης δικτύων φυσικού αερίου μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας, Ελλάδας και Ιταλίας και Κύπρου-Ελλάδας, αύξηση δυναμικότητας αεριοποίησης του τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου Ρεβυθούσας και κατασκευή τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

•    Προώθηση επιστημονικής συνεργασίας μεταξύ πανεπιστημίων και ερευνητικών κέντρων στις δύο χώρες, η οποία έχει ως στόχο την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της αειφορίας.

•    Αναβάθμιση της συνεργασίας μεταξύ των φορέων που έχουν ως έργο την προώθηση χρήσης των ανανεώσιμων πηγών και της εξοικονόμησης ενέργειας, όπως το ελληνικό Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών και Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΚΑΠΕ) και η γαλλική Υπηρεσία για το Περιβάλλον και τη Χρηστή Διαχείριση της Ενέργειας (ADEME).

Μεταρρυθμίσεις

Εντατικοποίηση στη συνεργασία Ελλάδας- Γαλλίας στην τεχνική βοήθεια που παρέχει η δεύτερη για:

•     Μεταρρύθμιση του κράτους και καταπολέμηση της φορολογικής απάτης ( Σε αμφότερους τους τομείς αυτούς, η Γαλλία δραστηριοποιείται από το 2010).

•    Τα σχέδια δημιουργίας Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων και διαχείρισης της δημόσιας περιουσίας.

•    Επέκταση τεχνικής βοήθειας  στο πλαίσιο του συντονισμού που διασφαλίζει η Υπηρεσία Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (SRSS σε τομείς όπως , η υγεία και οι κοινωνικές υπηρεσίες, καθώς και η μεταρρύθμιση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αποσαφήνιση κατανομής αρμοδιοτήτων, ίδιοι πόροι Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σύσταση ουσιαστικού απολογιστικού ελέγχου νομιμότητας, κατ’ απονομή διαχείριση δημοσίων υπηρεσιών, εθνική αναπτυξιακή τράπεζα κλπ).

•    Σύσταση ενός καθεστώτος πιστοποίησης ξενοδοχείων, όπου σήμερα παρατηρούνται ελλείψεις, σε μια καλύτερη συνεργασία Κράτους-Περιφερειών-Δήμων ή στη δημιουργία ενός Εθνικού Κέντρου Τουρισμού, για την προώθηση καλύτερης συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα.
Αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής (μεταποίηση, σήμανση, προστατευόμενες ονομασίες κλπ.).

Τουρισμός

* Προώθηση εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο αγροτικός, ο γαστριμαργικός ο ιαματικός, και ο οικολογικός τουρισμός, σε συνεργασία με τις τοπικές κοινωνίες.

* Προώθηση του τουρισμού τρίτης ηλικίας, σε συνδυασμό με την περαιτέρω ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού, όπως ο θρησκευτικός, ο ιατρικός και ο ιαματικός τουρισμός, καθώς και η δημιουργία κατάλληλων συνθηκών για την παραχείμαση Γάλλων πολιτών τρίτης ηλικίας στην Ελλάδα·

* Προώθηση ανταλλαγών τεχνογνωσίας στο πεδίο του πολιτιστικού τουρισμού·
της ενθάρρυνσης ανταλλαγής τεχνογνωσίας και πρακτικής εμπειρίας μεταξύ των οργανισμών και των θεσμικών οργάνων των δύο χωρών .

* Ανάπτυξη στην Ελλάδα εξειδικευμένων τουριστικών κλάδων στους οποίους η Γαλλία διαθέτει πολύτιμη εμπειρία (για παράδειγμα, στον ξενοδοχειακό κλάδο: πιστοποίηση, αρχιτεκτονική και σχέδιο, εσωτερική διακόσμηση, υπηρεσίες)·

* Δημιουργία προγραμμάτων ανταλλαγής σπουδαστών, εκπαιδευτών και εμπειρογνωμόνων των αντίστοιχων τουριστικών επαγγελματικών σχολών τους, καθώς και τη διοργάνωση σεμιναρίων για στελέχη του τουρισμού, με έμφαση στην εκμάθηση της γαλλικής γλώσσας από Έλληνες επαγγελματίες του κλάδου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 − three =