αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ Ελληνικός εκδοτικός οίκος που στέλνει βιβλία ως τη Χαβάη- Πως τα κατάφερε

Ο Ελληνικός εκδοτικός οίκος που στέλνει βιβλία ως τη Χαβάη- Πως τα κατάφερε

Πήρε στα «χέρια» του τον εκδοτικό οίκο της μητέρας του και σήμερα κάνει εξαγωγές σε 40 χώρες. Ακόμα και σε εξωτικά μέρη όπως η Χαβάη. Ο Ορέστης Δούσης μιλά στο It’s Possible για την Ornimi Editions, εξηγεί το πλάνο που ακολούθησε για να φτάσει σε τόσες πολλές χώρες, ενώ αποκαλύπτει και κάτι που δεν βλέπει το ευρύ κοινό: Τι όγκος δουλειάς υπάρχει και ποια είναι η καθημερινότητα ενός ανθρώπου που διαχειρίζεται μια τέτοια επιχείρηση.

Πήρατε στα «χέρια» σας τον εκδοτικό οίκο από τη μητέρα σας. Τελικά πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι το έργο κάποιου που «κληρονομεί» μια επιχείρηση και πρέπει να την διατηρήσει σε υψηλό επίπεδο αλλά και να την αναπτύξει ακόμα περισσότερο;

Να συνεχίσεις μία επιχείρηση δεν είναι ίσως τόσο δύσκολο. Το πιο απαιτητικό είναι να την βελτιώσεις, να της δώσεις υπόσταση και μοναδικότητα. Το σημείο στο οποίο χρειάστηκε μεγαλύτερη προσπάθεια ήταν η απόφαση να ασχοληθούμε και με αγορές πέραν της Ελλάδας.

Τι περιλαμβάνει ο εκδοτικός οίκος σας αυτή τη στιγμή;

Εκδίδουμε βιβλία για εννέα διαφορετικές γλώσσες, νομίζω πως είμαστε ο μόνος εκδοτικός οίκος με τέτοια ποικιλία γλωσσών. Η γλώσσα με την οποία ασχολούμαστε σχεδόν αποκλειστικά τα τελευταία χρόνια είναι τα Ιταλικά η οποία είναι η τέταρτη πιο διαδεδομένη γλώσσα παγκοσμίως.

Πέραν των βιβλίων διοργανώνουμε workshop και webinar σε πολλές χώρες του κόσμου ώστε να είμαστε σε απευθείας επαφή με τους καθηγητές και όχι μόνο μέσω των βιβλίων μας. Αυτό είναι ένα κομμάτι στο οποίο εργαζόμαστε πολύ.

Κάνετε εξαγωγές σε 40 χώρες. Μπορείτε να μας πείτε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα χωρών στα οποία έχουν φτάσει τα βιβλία σας; Και επίσης τι πλάνο ακολουθήσατε για να φτάσετε σε αυτή την έντονη παρουσία στο εξωτερικό;

Τα τελευταία δύο χρόνια έχουμε αρχίσει να δομούμε το δίκτυο των συνεργατών μας στο εξωτερικό. Τα Ιταλικά είναι μια γλώσσα που αγαπιέται πολύ και σχεδόν παντού. Υπάρχουν κάποιοι πολύ βασικοί συνεργάτες μας στις πλέον αναμενόμενες χώρες όπως Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Γαλλία, Ηνωμένες Πολιτείες, Αγγλία κ.ά. Υπάρχει επίσης ενδιαφέρον και από άλλες μικρότερες αγορές όπως η Σερβία, η Βουλγαρία, η Πολωνία, η Τυνησία. Η έκπληξη είναι όταν εκδηλώνεται ενδιαφέρον από σημεία του πλανήτη που δεν έχουμε καμία επαφή. Συγκεκριμένα σήμερα που μιλάμε έφυγαν βιβλία για τη Χαβάη!

Η συνεργασία με κάθε αγορά είναι μία πρόκληση, κάθε μία έχει ιδιαιτερότητες.

Το πλάνο που ακολουθήσαμε ώστε να αποκτήσουμε παρουσία στο εξωτερικό ήταν το εξής: δημιουργήσαμε εκ νέου βιβλία με σκοπό να χρησιμοποιηθούν από οποιονδήποτε στον κόσμο και όχι μόνο από τους Έλληνες. Αρχίσαμε να φτιάχνουμε όλο τον κατάλογό μας από την αρχή! Προσπαθήσαμε να προσφέρουμε βιβλία και υπηρεσίες τα οποία να μην υπολείπονται σε σχέση με άλλους ευρωπαϊκούς εκδοτικούς οίκους. Στοχεύουμε στην ποιότητα, προσπαθώντας να μην χαθούμε στην τελειομανία ενώ ταυτόχρονα κρατάμε φιλική και επαγγελματική σχέση με όλους τους συνεργάτες μας, καθηγητές, συγγραφείς, έμπορους, βιβλιοπώλες, προωθητές, τυπογράφους, γραφίστες.

Υπάρχουν αρκετοί που λένε ότι ζούμε σε μια δύσκολη εποχή για τους εκδοτικούς οίκους και γενικότερα για τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με το βιβλίο. Ποια είναι η δική σας γνώμη και πως θεωρείτε ότι θα διαμορφωθεί το τοπίο στο μέλλον;

Ισχύει. Ειδικά τους τελευταίους μήνες σε κάποιες χώρες υπήρχε πτώση ακόμη και πάνω από 40%. Το βιβλίο έχει κάποια ιδιαίτερα χαρακτηριστικά, μπορεί να περνάει κρίσεις αλλά είναι πρακτικά αδύνατο να εξαφανιστεί, είναι βασικό κομμάτι της ανθρώπινης ύπαρξης. Πιστεύω ότι το μέλλον θα διαμορφωθεί περίπου όπως όλοι πιστεύουμε αλλά με πιο αργούς ρυθμούς. Θυμάμαι εδώ και αρκετά χρόνια να λένε ότι το βιβλίο θα εξαφανιστεί. Μπορεί να μην διαβάζουν όλοι αρκετά, όμως όλο και περισσότερος κόσμος μορφώνεται, ο αναλφαβητισμός εξαλείφεται, ο κόσμος εκπαιδεύεται, δημιουργείται συνεχώς περισσότερη γνώση.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια έχει παραχθεί περισσότερη γνώση απ’ότι σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας.

Όλη αυτή η γνώση κάπως πρέπει να διαδοθεί και παρόλο που αυτό γίνεται σε τεράστιο βαθμό μέσω μιας οθόνης –και αυτό μια χαρά είναι- θα πρέπει να γίνει και μέσω των βιβλίων. Το βιβλίο θα ζήσει ακόμη πάρα πολλά χρόνια.

Κάτι που ίσως δεν βλέπει το ευρύ κοινό: Τι όγκος δουλειάς υπάρχει πίσω από έναν εκδοτικό οίκο και ποια είναι η επαγγελματική καθημερινότητα ενός ανθρώπου που τον διαχειρίζεται;

Αυτή είναι μια πραγματικά καλή ερώτηση! Ο εκδοτικός οίκος είναι μια πολύπλευρη δραστηριότητα, ένα πεδίο που πρέπει να συνδυάσεις το τεχνικό, το πνευματικό, το διαπροσωπικό και το κομμάτι του μάρκετινγκ. Η ολοκλήρωση ενός βιβλίου, ειδικά ενός εκπαιδευτικού βιβλίου όπως είναι το δικό μας αντικείμενο, έχει μεγάλη ευθύνη και πολλή δουλειά. Η εκπαίδευση είναι ένας κόσμος που συνεχώς αλλάζει.

Πρέπει πρώτα να εντοπίσεις τι θέλεις να εκδώσεις, τι λείπει ενδεχομένως από την αγορά ή τι μπορεί να βελτιωθεί, βρίσκεις τους κατάλληλους συνεργάτες και δοκιμάζεις αν μπορείτε να συνεργαστείτε. Κάνετε δοκιμές, γίνεται επιμέλεια, γίνονται σχόλια και νέες προτάσεις. Αν δημιουργηθεί ένα μέρος του βιβλίου το οποίο είναι όπως πρέπει τότε συνεχίζεις με τον ίδιο τρόπο μέχρι να το ολοκληρώσεις. Ταυτόχρονα, έχουν γίνει πάρα πολλές γραφιστικές δοκιμές ώστε το βιβλίο να σε καλεί να το διαβάσεις και να δείχνει τον χαρακτήρα του εκδοτικού.

Η καθημερινότητα είναι ευχάριστη γιατί έχω συνεργάτες εσωτερικούς και εξωτερικούς οι οποίοι είναι εξαιρετικά δημιουργικοί οι οποίοι αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς να υπάρχει πρόβλημα. Είμαστε όλοι στο ίδιο πνεύμα, ξέρουμε τι θέλουμε να κάνουμε!

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

six + 18 =