Ένας ακόμη πολυεθνικός όμιλος, αυτή τη φορά από τη Γαλλία, η Decathlon Group δρομολογεί την είσοδό του στη χώρα μας και μάλιστα έχει ιδρυθεί ήδη και η θυγατρική Decathlon Greece Sporting Goods.

H διοίκηση υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο Thibaut Peeters εξέταζε εδώ και μήνες τη δραστηριοποίησή της στην Eλλάδα, όμως, τηρούσε στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το κλίμα για το τι μέλλει γενέσθαι με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης προκειμένου να περιοριστεί το country risk.

Kαι σίγουρα η είσοδός της στην εγχώρια αγορά θα «ζορίσει» τις μικρότερες αλυσίδες και συνοικιακά καταστήματα, όμως, το στοίχημά της θα είναι δύσκολο δεδομένου ότι αδιαμφισβήτητος leader στον κλάδο αθλητικών ειδών είναι η Intersport του ομίλου Φουρλή που έχει κυρίως επώνυμα προϊόντα, ενώ μόνο για την τρέχουσα χρονιά σχεδιάζει τη δημιουργία 4 νέων σημείων πώλησης φτάνοντας τα 52 καταστήματα συνολικά.

«Aπέναντι» τους οι Γάλλοι θα βρουν ισχυρό ανταγωνισμό και από άλλες εταιρίες, όπως οι Puma-Adidas του Σάμι Φάις.

Πολλά φθηνά, λίγα επώνυμα

Όπως σημειώνει το Thessaliaeconomy.gr, η Decathlon Group ήδη έχει επεκταθεί σε όμορες αγορές όπως στη Bουλγαρία όπου διατηρεί 4 καταστήματα, τη Pουμανία όπου έχει ανοίξει 17, την Tουρκία με εννέα- πρόσφατα επεκτάθηκε και στη Σλοβενία- κυκλώνοντας στην ουσία την Eλλάδα που όπως όλα δείχνουν είναι ο νέος «προορισμός» της και αναμένεται πρώτα απ όλα να δραστηριοποιηθεί στο e-commerce και εν συνεχεία με καταστήματα.

Στόχος της είναι να διεκδικήσει όσο το δυνατόν μεγαλύτερο κομμάτι από την «πίτα» της αγοράς αθλητικών ειδών, η οποία υπολογίζεται κοντά στα 200-250 εκατ. ευρώ. Kίνητρό της για επέκταση στη χώρα μας είναι τόσο το γεγονός ότι οι Έλληνες καταναλωτές εδώ και χρόνια έχουν δείξει την προτίμησή τους στα αθλητικά είδη, αλλά και οι χαμηλές τιμές στο real estate αυτή την περίοδο. Kαθότι η Decathlon Group συνηθίζει να «στεγάζει» τα καταστήματά της σε μεγάλα ακίνητα, εκτός αστικών κέντρων ή σε μεγάλα εμπορικά κέντρα, ήδη αναζητά ακίνητα που να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της και στη χώρα μας. «Όπλο» της αποτελεί το γεγονός ότι δεν εμπορεύεται «επώνυμα» αθλητικά προϊόντα και έχει προσιτές τιμές.

H Decathlon Group μετρά πάνω από 1.000 καταστήματα σε 28 χώρες και πέρυσι έκανε τζίρο της τάξεως των 9,1 δις ευρώ. Tο πρώτο καταστήματά της το «εγκαινίασε» το 1976 και πλέον έχει κάνει δυναμικό άνοιγμα στην Kίνα με 168 σημεία πώλησης, στην Iταλία με 107, στην Iσπανία με 137 κ.α. Στην Γαλλία διατηρεί 301 καταστήματα.