αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ Έλληνας που βρήκε τον τρόπο για να προσομοιώνει καιρικά φαινόμενα μέσα σε ενυδρεία

Ο Έλληνας που βρήκε τον τρόπο για να προσομοιώνει καιρικά φαινόμενα μέσα σε ενυδρεία

«Πως θα σας φαινόταν αν καθόσασταν στο σαλόνι σας και δίπλα σας είχατε μία ηλιόλουστη μέρα από το σύμπλεγμα των νησιών της Ινδονησίας και λίγο αργότερα συννεφιές και αστραπές ή ένα ηλιοβασίλεμα από το νησί της Σαντορίνης;». Κι όμως, αυτή η φράση που μοιάζει «τρελή», βρίσκει εφαρμογή σε ένα ιδιαίτερο project, το οποίο έχει δημιουργήσει ένας Έλληνας. Είναι το AquaWeather. Πρόκειται για ένα high-tech led φωτιστικό, το οποίο μπορεί να προσημειώσει καιρικά φαινόμενα από διάφορες περιοχές του πλανήτη, μέσα στο ίδιο ενυδρείο.

Ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα, Δημήτρης Μηλιώτης, μιλά στο It’s Possible για το πως ακριβώς λειτουργεί η κατασκευή του, εξηγεί σε τι φάση βρίσκεται αυτή τη στιγμή το project, ενώ απαντά και στο πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι να «τρέξει» κάτι τέτοιο στο οικονομικό σκέλος.

Πως προέκυψε η ιδέα για το project σας; Πρόκειται για κάτι αρκετά ασυνήθιστο

Μια από τις βασικές πηγές άντλησης μιας επιχειρηματικής ιδέας είναι τα προσωπικά μας χόμπι. Έτσι και εμείς είμαστε μια παρέα ανθρώπων με βασικό μας γνώρισμα το πάθος για τον υδάτινο κόσμο και συγκεκριμένα για ενυδρεία υφάλων, εξωτικών ψαριών, φυτών και κοραλλιών. Η αγάπη αυτή με οδήγησε το 2015 να διερευνήσω και να σκεφτώ πως θα μπορούσα να πάω το χόμπι ένα βήμα παραπέρα δημιουργώντας συνθήκες κατάλληλες για την συμβίωση των ψαριών, των φυτών και κοραλλιών. Η ιδέα ήταν να δημιουργήσω ένα φωτιστικό όπου θα κατεβάζει καιρούς από οποιοδήποτε μέρος της Γης και θα τους μεταφέρει στο ενυδρείο μου. Μετά από πολλές συζητήσεις κατέληξα στο ότι αξίζει να προχωρήσω αυτό το project. Έπειτα έκανα μια έρευνα αν υπάρχει άλλο αντίστοιχο φωτιστικό και με μεγάλη μου χαρά ανακάλυψα ότι κανένα φωτιστικό δεν είχε αυτή την δυνατότητα. Βέβαια τώρα έχουμε εξελίξει την ιδέα μας και απευθυνόμαστε και στις αγροκαλλιέργειες καθώς και στον φωτισμό εσωτερικών χώρων όπου μπορεί να ενεργήσει ευεργετικά στην ψυχοσύνθεση του ατόμου μετά από μια κουραστική μέρα.

Κάποιος που θα αγοράσει ένα τέτοιο προϊόν, τι θα πρέπει να κάνει βήμα-βήμα έτσι ώστε να το χρησιμοποιήσει;

Η εγκατάσταση και ενεργοποίηση του φωτιστικού είναι πολύ απλή, ο πελάτης αφού προμηθευτεί το προϊόν μας το τοποθετεί στο δωμάτιο, κατεβάζει την εφαρμογή στον υπολογιστή ή στο κινητό του και συνδέει το φωτιστικό με το router. Στη συνέχεια πρέπει να  κάνει μία εγγραφή και να επιλέξει το μέρος που θέλει να προσομοιάσει ανάλογα το βιότοπο που θέλει να δημιουργήσει.

Πως θα σας φαινόταν αν καθόσασταν στο σαλόνι σας και δίπλα σας είχατε μία ηλιόλουστη μέρα από το σύμπλεγμα των νησιών της Ινδονησίας και λίγο αργότερα συννεφιές και αστραπές ή ένα ηλιοβασίλεμα από το νησί της Σαντορίνης;

Είναι μοναδικό και πρωτότυπο γιατί κανένα άλλο στην αγορά δεν έχει τη δυνατότητα να συνδέεται σε οποιαδήποτε περιοχή της Γης, να ‘κατεβάζει’ τον καιρό και να τον προσομοιάζει.

Θα πει κάποιος: Ωραία όλη η ιδέα, αλλά πως είστε σίγουροι ότι τα ψάρια… απολαμβάνουν αυτό το «πλαίσιο»;

Ύστερα από 4 χρόνια ενασχόλησης, πειραματισμού και παρατήρησης σε δικά μας ενυδρεία αλλά και φίλων είμαστε απόλυτα σίγουροι ότι τα φυτά, τα κοράλλια και τα ψάρια απολαμβάνουν τα φαινόμενα της φύσης. Δεν τους προσφέρουμε τίποτα λιγότερο από τις πραγματικές συνθήκες που επικρατούν στο βιότοπο από το οποίο προέρχονται και από αυτό που αισθάνονται μέχρι το 1 μέτρο βάθος. Τα φαινόμενα που τους προσφέρουμε είναι ανατολή, δύση ηλίου, κύκλο σελήνης, συννεφιές, αστραπές, ηλιοφάνειες, θερμοκρασία σε πραγματικό τόπο και χρόνο. Μη ξεχνάμε ότι στους περισσότερους ζωντανούς οργανισμούς παίζει μεγάλο ρόλο η εποχή και ο κύκλος σελήνης, στην αναπαραγωγική περίοδο.

Πως αποφασίζετε ποια καιρικά φαινόμενα, ποιες τοποθεσίες κλπ, θα προσομοιώσετε και θα εισάγετε στην συσκευή σας;

Καταρχήν κατασκευάσαμε ένα multichip από πολλά leds το οποίο πιστοποιήσαμε ότι είναι πάρα πολύ κοντά στο φάσμα του ήλιου. Αυτό αποτελείται από διάφορα ανεξάρτητα κανάλια με χρώματα. Ο χρήστης αποφασίζει ποια περιοχή θέλει να μεταφέρει στο σπίτι του διαλέγοντας μια συγκεκριμένη τοποθεσία. Έχουμε δημιουργήσει έναν αλγόριθμο όπου χρησιμοποιεί στοιχεία από τις περιοχές όπως η ένταση του ηλίου, η συννεφιά ή η βροχόπτωση, η υγρασία, το βαρομετρικό, η θερμοκρασία, ο άνεμος, η uv ακτινοβολία κα, τα μετατρέπει και τα μεταφέρει στο χώρο μας σε πραγματικό χρόνο.

Βλέποντας το καθαρά business κομμάτι, τι χρηματικά κεφάλαια χρειάζονται για να «τρέξει» και να αναπτυχθεί ένα τέτοιο καινοτόμο project;

Το χρηματικό κεφάλαιο για να φτάσεις στο σημείο να βγεις στην παραγωγή είναι αρκετά μεγάλο για ένα τεχνολογικό καινοτόμο προϊόν.

Δεν θα σας απαριθμήσω τα ποσά απλά θα σας πω μερικά από τα βήματα που χρειάζεσαι όπως οι έρευνες, οι πιστοποιήσεις, η κατοχύρωση της πατέντας, η αγορά μηχανημάτων παραγωγής, η διαφήμιση και μέχρι την τελική διάθεση του προϊόντος. Όπως καταλαβαίνεται ο δρόμος είναι μακρύς και τα χρηματικά κεφάλαια μεγάλα.

Σε τι στάδιο βρίσκεστε αυτή τη στιγμή, και ποια είναι τα μελλοντικά πλάνα;

Αυτή τη στιγμή θέλουμε να ολοκληρώσουμε το Demo πρόγραμμα που έχουμε φτιάξει και να διαθέσουμε μερικά φωτιστικά στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στο Τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας και στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών ώστε να καταγράψουν τις παρατηρήσεις τους. Επίσης θέλουμε να ερευνήσουμε αν το φωτιστικό μπορεί να διεγείρει τον ανθρώπινο οργανισμό ώστε να παράγει τη βιταμίνη D. Αν τα αποτελέσματα είναι θετικά ανοίγει μια καινούρια επιχειρηματική πόρτα για εμάς.

Τέλος αναζητούμε χρηματοδότες ώστε να ξεκινήσουμε την παραγωγή μας. Πιστεύω ότι το crowdfunding αποτελεί μία σύγχρονη μέθοδο για την άντληση κεφαλαίων από μεγάλο αριθμό ενδιαφερόμενων με στόχο τη χρηματοδότηση του project μας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 9 =