αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟ Έλληνας επιχειρηματίας που ζει 6 μήνες στην Αφρική και 6 μήνες στην Ευρώπη

Ο Έλληνας επιχειρηματίας που ζει 6 μήνες στην Αφρική και 6 μήνες στην Ευρώπη

Υπάρχουν business ευκαιρίες στην Αφρική; «Η πραγματική ερώτηση είναι αν υπάρχουν πλέον ευκαιρίες εκτός Αφρικής και η απάντηση είναι ελάχιστες. Η Αφρική είναι το τελευταίο εμπορικό σύνορο του πλανήτη και η λιγότερο κορεσμένη εμπορικά ήπειρος. Οι ευκαιρίες είναι άπειρες σε όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως και σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αφρικής», λέει ο Γιάννης Κουρκουτάς (LinkedIn προφιλ εδώ). Ο ίδιος δραστηριοποιείται επιχειρηματικά στην συγκεκριμένη Ήπειρο, ενώ είναι και γραμματέας του προξενείου της Zambia στην Ελλάδα. Πλέον διαμένει 6 μήνες στην Αφρική και 6 μήνες την Ευρώπη.

Τώρα μιλά στο It’s Possible για το πως είναι να ζει κάποιος με αυτόν τον τρόπο, αναφέρεται στις ευκαιρίες που υπάρχουν στην Αφρική, ενώ εξηγεί και το αν είναι εύκολο για κάποιον να διαμείνει ή/και να μετακινηθεί ανάμεσα σε αυτά τα κράτη.

Μένετε 6 μήνες τον χρόνο στην Ευρώπη και 6 μήνες στην Αφρική. Πως είναι αυτός ο τρόπος ζωής; Τι θετικά και τι αρνητικά έχει;

Μέχρι το 2015 κατοικούσα μόνιμα στην Αφρική για 5 χρόνια περίπου, επομένως 6 μήνες στην Ευρώπη δεν φαντάζει τόσο δύσκολο. Για την ακρίβεια αυτό τον τρόπο ζωής τον επιβάλλει η επαγγελματική μου δραστηριότητα. Αν ήταν στο χέρι μου 100%, θα επισκεπτόμουν την Ελλάδα μόνο για διακοπές και θα έμενα μόνιμα στην Αφρική.

Η ζωή είναι απλή και πιο συναρπαστική στην Αφρική. Οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί, φιλόξενοι και βέβαια οι επαγγελματικές/επιχειρηματικές ευκαιρίες είναι σαφώς καλύτερες απ’ ότι στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα.

Είναι δύσκολο να μετακινείσαι διαρκώς, να έχεις πάντα μία βαλίτσα έτοιμη, να μην βλέπεις την οικογένεια σου για μήνες. Επίσης είναι δύσκολο να αλλάζεις την καθημερινότητα σου συχνά, καθώς ότι θεωρείται δεδομένο στην Ευρώπη δεν είναι στην Αφρική αλλά και το αντίθετο. Η κάθε ήπειρος προσφέρει διαφορετικές ευκολίες και δυσκολίες στην καθημερινότητα, επομένως φροντίζω να απολαμβάνω τις ευκολίες και να αντιμετωπίζω τις δυσκολίες όπου και να βρίσκομαι. Σημασία έχει να προσαρμόζεσαι και είμαι τυχερός που αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που έχω από μικρός, και ίσως γι’ αυτό να μπορώ να αντιμετωπίζω αυτό τον τρόπο ζωής.

Στην Ευρώπη υπάρχει μεγαλύτερη οργάνωση, καλύτερες δομές υγείας, καλύτερες υποδομές, περισσότερες δυνατότητες ψυχαγωγίας και εκπαίδευσης αλλά και υψηλότερη ασφάλεια. Όλα αυτά όμως έχουν ένα υψηλό τίμημα. Στην Αφρική η ζωή είναι πιο απλή και βασίζεται στις ανθρώπινες σχέσεις και λιγότερο στην τεχνολογία. Στην Αφρική πρέπει να βρίσκεις τον τρόπο να λύνεις τα προβλήματα που σου παρουσιάζονται μόνος σου, καθώς δεν υπάρχει σύστημα και οργάνωση που θα σε βοηθήσει. Αυτή είναι όμως και η μαγεία. Βρίσκεσαι πιο κοντά στην φύση και οι άνθρωποι είναι πολύ πιο κοινωνικοί και πρόσχαροι και με σαφώς λιγότερο άγχος και στρες.

Αυτή τη στιγμή πως δραστηριοποιείστε επαγγελματικά στην Αφρική;

Ασχολούμαι με πάρα πολλά αλλά αν έπρεπε να το συνοψίσω θα ήταν ότι βοηθούμε εταιρείες και ανθρώπους να δραστηριοποιηθούν στην Αφρική. Από business development και market entry μέχρι ίδρυση εταιρειών, παραγωγικών μονάδων, επενδύσεις, εξαγορές και market intelligence και lobbying.

Επίσης, ως γραμματέας του προξενείου της Zambia στην Ελλάδα αλλά και μέλος του ΔΣ του Ελληνο-Αφρικανικού Επιμελητηρίου εμπορίου και ανάπτυξης, ρόλος μου είναι η διασύνδεση της Zambia και των υπολοίπων χωρών της Αφρικής με την Ελλάδα και την Ευρώπη σε εμπορικό αλλά και πολιτιστικό επίπεδο.

Διοργανώνουμε πολύ συχνά εκδηλώσεις live και online αλλά και επιχειρηματικές αποστολές.

Για τους περισσότερους, η Αφρική είναι μια «άγνωστη» Ήπειρος στο επιχειρηματικό κομμάτι. Υπάρχουν business ευκαιρίες εκεί;

Η πραγματική ερώτηση είναι αν υπάρχουν πλέον ευκαιρίες εκτός Αφρικής και η απάντηση είναι ελάχιστες. Η Αφρική είναι το τελευταίο εμπορικό σύνορο του πλανήτη και η λιγότερο κορεσμένη εμπορικά ήπειρος. Οι ευκαιρίες είναι άπειρες σε όλους τους κλάδους ανεξαιρέτως και σχεδόν σε όλες τις χώρες της Αφρικής. Ο κανόνας λέει ότι αν στην Αφρική υπάρχουν 100 εταιρείες σε ένα κλάδο και δημιουργηθούν άλλες 100, τότε θα υπάρχει έδαφος για ακόμη 100. Η Αφρική διψάει για ανάπτυξη και δυτικά προϊόντα και υπηρεσίες. Η μεσαία τάξη αυξάνεται ραγδαία και ο γενικός πληθυσμός επίσης. Αυτά τα στοιχεία αλλά και πάρα πολλά άλλα καθιστούν την Αφρική την περιοχή με τις μεγαλύτερες ευκαιρίες και δεν είναι τυχαίο ότι εταιρείες από όλο τον κόσμο, μικρές και μεγάλες, έχουν ήδη αρχίσει τις δραστηριότητες τους εκεί.

Είναι εύκολο για κάποιον να διαμείνει σε χώρες της Αφρικής ή/και να κινηθεί ανάμεσα σε αυτά τα κράτη;

Από πλευράς γραφειοκρατίας δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολο για κατόχους Ευρωπαϊκού διαβατηρίου. Κάθε χώρα είναι διαφορετική αλλά σε γενικές γραμμές είναι απλή η διαδικασία. Από πλευράς ασφάλειας, είναι λίγες οι χώρες που είναι πια επικίνδυνες και καλό είναι να αποφεύγονται. Η μετακίνηση οδικώς είναι πάντα συναρπαστική αλλά συνάμα και δύσκολη λόγω κακού οδικού δικτύου, διαφθοράς κτλ. Όμως είναι ο πιο συναρπαστικός τρόπος να γνωρίσει κάποιος την πραγματική Αφρική και τις ομορφιές της αλλά και να την καταλάβει σε βάθος. Μεταξύ χωρών συνίσταται η χρήση αεροπορικών μέσων. Τέλος από πλευράς υγείας, χρειάζεται κοινή λογική και σε κάποιες περιπτώσεις κάποια εμβόλια όπως για τον κίτρινο πυρετό.

Πέρα από την δραστηριότητα που ήδη έχετε, ποια είναι τα δικά σας μελλοντικά σχέδια;

Σκοπός μου είναι να συνεχίσω να βοηθώ εταιρείες που θέλουν να δραστηριοποιηθούν στην Αφρική και να αποτελέσουμε το βασικό όχημα διασύνδεσης Ευρώπης-Αφρικής σε εμπορικό-επιχειρηματικό επίπεδο. Αυτό έχω σκοπό να το κάνω με πάρα πολλούς τρόπους οι οποίοι για να αναλυθούν χρειάζεται ένα ξεχωριστό άρθρο. Θα ήθελα να συμβάλω οι ευρωπαίοι να πάψουν να βλέπουν την Αφρική σαν μαύρο κουτί και να αντιληφθούν τις ευκαιρίες εκεί.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × three =