αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟλοκληρώνεται σε 1 μήνα η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Ολοκληρώνεται σε 1 μήνα η ανάπλαση του Φαληρικού Όρμου

Mέσα σε ένα μήνα περίπου αναμένεται να ολοκληρωθεί ένα από τα πλέον πολύπαθα έργα, αυτό της πρώτης ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου, όπως σημειώνει το Capital.gr.

Πλέον εκείνο που απομένει να δοθεί είναι ένα υδραυλικό κομμάτι του έργου που σχετίζεται με κάποια στάσιμα νερά στον Κηφισό.

Η σύμβαση με ανάδοχο τον κατασκευαστικό Όμιλο Ακτωρ υπεγράφη τον Μάϊο του 2017 και ήταν αρχικού προϋπολογισμού 73 εκατ ευρώ, ενώ σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό θα έπρεπε να ολοκληρωθεί εντός διετίας (ορίζοντας ολοκλήρωσης 21 μήνες).

Ωστόσο μία σειρά προβλημάτων όπως η “έλλειψη επαρκών μελετών στον αρχικό σχεδιασμό και μη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση”, η “πανδημία αλλά και τα παλαιότερα οικονομικά προβλήματα του αναδόχου πριν από την τοποθέτηση της νέας διοίκησης του Ομίλου, οδήγησαν σε 6 συνολικά παρατάσεις ολοκλήρωσης των εργασιών.

Σύμφωνα με την Περιφέρεια της Αττικής, οι λόγοι που το έργο καθυστέρησε τόσο πολύ να παραδοθεί, ήταν ότι δεν σχεδιάστηκε καλά εξ αρχής. 

“Έλειπαν σημαντικές μελέτες, ενώ και ο αρχικός προϋπολογισμός αποδείχθηκε υποεκτιμημένος κατά πολλές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Ως εκ τούτου το έργο δεν μπορούσε να προχωρούσε ούτε να προχωρήσει, αλλά ούτε και να τηρηθούν τα χρονοδιαγράματα που είχαν αρχικώς τεθεί στην σύμβαση”, αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι εκτός από την κύρια σύμβαση ύψους 73 εκατ. Ευρώ στην συνέχεια υπεγράφησαν τρεις συμπληρωματικές συμβάσεις ύψους 6,3 εκατ. Ευρώ, 22,5 εκατ ευρώ και 7,6 εκατ ευρώ η τρίτη.

Ένα επίσης σημαντικό πρόβλημα, που προέκυψε ήταν ότι δεν υπήρχε εξασφαλισμένη χρηματοδότηση για το σύνολο του έργου όταν αυτό ξεκίνησε. 

Στο ενδιάμεσο δύο ακόμη σημαντικοί παράγοντες προέκυψαν: η πανδημία που προκάλεσε εμπόδια στην ομαλή υλοποίηση του έργου και ατα οικονομικά προβλήματα που αντιμετώπισε ο Άκτωρας πριν από την αλλαγή της διοίκησης. 

Είναι ενδεικτικό ότι στα περισσότερα εργοτάξια του κατασκευαστικού Ομίλου οι εργασίες είχαν παγώσει και πέρασαν αρκετό διάστημα μέχρι να πάρουν μπροστά ξανά οι μηχανές και να εκκινήσουν τα έργα.

Επίσης ένα ακόμη από τα προβλήματα του έργου ήταν ότι εξέλειπε ο φορέας διαχείρισης, συντήρησης και ασφαλούς λειτουργίας των χώρων πρασίνου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών. Αυτός ήταν και ένας από τους σημαντικούς λόγους  που η χρηματοιδότηση του έργου σκόνταφτε, καθώς κάτι τέτοιο έγινε και με τα ολυμπιακά ακίνητα μετά την ολοκλήρωση των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας τα περισσότερα εκ των οποίων ρημάζουν.

Όσον αφορά την δεύτερη φάση ολοκλήρωσης της ανάπλασης του Φαληρικού Όρμου προϋπολογισμού 200 εκατ. ευρώ, όπως ανέφερε προσφάτως ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης, “έχουμε ήδη εξασφαλίσει την αναγκαία χρηματοδότηση, οι μελέτες είναι έτοιμες. Το μόνο που αναμένουμε είναι το ΤΑΙΠΕΔ να παραδώσει τις μελέτες για το πρώτο τμήμα της ανάπλασης της Αθηναϊκής Ριβιέρας ώστε να ενσωματωθούν στο έργο που θα δημοπρατηθεί”, ανέφερε σε πρόσφατη δήλωσή του ο περιφερειάρχης Γιώργος Πατούλης. 

Ωστόσο το μόνο που έχει ανατεθεί στο ΤΑΙΠΕΔ είναι η ωρίμανση του έργου ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Αθήνας που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ως εκ τούτου κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα πότε θα ξεκινήσουν τα έργα της δεύτερης φάσης, με πολλούς να τοποθετούν μία τέτοια εξέλιξη στα τέλη του έτους.

Τα έργα της δεύτερης φάσης αφορούν τη δημιουργία ενός τεράστιου Πάρκου που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη προσβασιμότητα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής και την περιβαλλοντική αναβάθμιση της, την κατασκευή πάρκινγκ 900 θέσεων, την κατασκευή γραμμικών κτιρίων συνολικής έκτασης 3.500 τετραγωνικών με χρήσεις εμπορικές, εστίασης, και αναψυχής.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

19 + 1 =