αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟλοκληρώθηκε η ηλεκτρική υποβρύχια διασύνδεση Ρίου- Αντιρρίου

Ολοκληρώθηκε η ηλεκτρική υποβρύχια διασύνδεση Ρίου- Αντιρρίου

Το πρόβλημα της συμφόρησης – κορεσμού του δικτύου μεταφοράς ηλεκτρισμού της Πελοποννήσου ήταν γνωστό εδώ και χρόνια και δημιουργούσε σοβαρά εμπόδια στις επενδύσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και η νέα μεγάλη επένδυση της ΔΕΗ, η μονάδα Μεγαλόπολη 5 δε αξιοποιείτο στο έπακρο και λειτουργούσε με περιορισμένη ισχύ (από περίπου 800MW στα 500MW). Αλλά και στον τομέα των ΑΠΕ ο κορεσμός είχε οδηγήσει σε τέλμα και απομάκρυνε το επενδυτικό ενδιαφέρον για σημαντικές επενδύσεις.

Το “ηλεκτρικό Ρίο – Αντίρριο” λύνει το πρόβλημα της Πελοποννήσου

Χθες λοιπόν ολοκληρώθηκε το έργο της υποβρύχιας διασύνδεσης 400KV Ρίου Αντιρρίου του ΑΔΜΗΕ, το οποίο σε συνδυασμό με 3 άλλα έργα θα δώσει λύση στο πρόβλημα του κορεσμού του δικτύου. Τα έργα που απαιτούνται και αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2020 είναι η νέα διασύνδεση Μεγαλόπολης Πάτρας, η οποία θα ολοκληρωθεί στο τέλος του 2019, το ΚΥΤ Μεγαλόπολης (που είναι έτοιμο) και το ΚΥΤ Κορίνθου.

Εκτός όμως από τη λύση που δίνεται σε επίπεδο δικτύου μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, το νέο έργο το οποίο θα τεθεί σε λειτουργία είναι σημαντικό και για έναν άλλο λόγο: είναι το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400KV στην Ελλάδα και μάλιστα η εταιρεία που προμήθευσε τον εξοπλισμό είναι ελληνική, τα Ελληνικά Καλώδια.

Χθες πραγματοποιήθηκε στο Αντίρριο ειδική εκδήλωση από τον ΑΔΜΗΕ και την κοινοπραξία Ελληνικά Καλώδια – Fulgor, δηλαδή τον ανάδοχο του έργου, για την ολοκλήρωση των εργασιών πόντισης.

Σύμφωνα με δηλώσεις του επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ Μ. Μανουσάκη, με το έργο η Πελοπόννησος μετατρέπεται σε ενεργειακό κόμβο της χώρας καθώς αυξάνεται η δυνατότητα της να τροφοδοτεί με ΑΠΕ το ηλεκτρικό σύστημα αλλά εντάσσεται πλέον στο σύστημα με την πλήρη παραγωγική του ικανότητα και το μεγαλύτερο εργοστάσιο των Βαλκανίων, η Μεγαλόπολη V”.

Από την πλευρά του ο ΓΔ της Ελληνικά Καλώδια Αλ. Αλεξίου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιτυχή ολοκλήρωση της πόντισης των καλωδίων σε ένα “εμβληματικό έργο διεθνούς εμβέλειας” υπογραμμίζοντας την καινοτομία που έφερε η εταιρεία στον κλάδο ων υποβρυχίων καλωδίων, κατασκευάζοντας το πρώτο υποβρύχιο καλώδιο 400kV στην Ελλάδα, γεγονός που σηματοδοτεί την είσοδο της ΕΛΚΑ στην αγορά υποβρυχίων καλωδίων υπερυψηλής τάσης και εξέφρασε την ευχή το έργο να αποτελέσει οδηγό για την υλοποίηση μελλοντικών.

Πηγή: capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

18 − 1 =