αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟλοένα και μεγαλύτερη ζήτηση των συνδρομητών για mobile data (και οι κινήσεις των παρόχων)

Ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση των συνδρομητών για mobile data (και οι κινήσεις των παρόχων)

Ειδικές προσφορές με απεριόριστα δεδομένα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, επιβραβεύσεις και πρόσθετα πακέτα. Αυτές είναι μόνο μερικές από τις εμπορικές πρακτικές που επιστρατεύουν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι, σπεύδοντας να αξιοποιήσουν την ολοένα και μεγαλύτερη ζήτηση των συνδρομητών για δεδομένα κινητής τηλεφωνίας.

Το mobile internet αποκτά κεντρικό ρόλο στον σχεδιασμό των τηλεπικοινωνιακών παρόχων, καθώς η χρήση δεδομένων από το κινητό αυξάνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια και μάλιστα με αυξανόμενο ρυθμό. Η τάση επιβεβαιώνεται από όλες τις εταιρείες του κλάδου.

Στη Cosmote η χρήση δεδομένων από κινητά το τρίτο τρίμηνο του 2021 (Ιούλιος – Σεπτέμβριος) αυξήθηκε κατά 85% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020 και κατά 70,8% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο κινητής της Vodafone το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο όμιλος χθες, διαμορφώθηκε στα 59.412 terabytes (59,41 εκατ. GB), καταγράφοντας αύξηση της τάξης του 77% σε σχέση με ένα χρόνο πριν.

Συνολικά, κατά το πρώτο εξάμηνο του οικονομικούς έτους της Vodafone (Απρίλιος-Σεπτέμβριος 2021) η χρήση data αυξήθηκε κατά 72% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο και προσέγγισε το “κατώφλι” των 100.000 ΤΒ (96.758 ΤΒ) που αποτελεί ιστορική επίδοση,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου της Wind ο Αύγουστος ήταν μήνας ρεκόρ για την κίνηση δεδομένων κινητής, ειδικά την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου όπου καταγράφτηκε αύξηση 122%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019 (προ Covid). Μόνο τον Αύγουστο η κίνηση δεδομένων στο δίκτυο 4G της Wind ξεπέρασε 10.000 TB.

Αξίζει να σημειωθεί πως το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι παραδοσιακά το καλύτερο για τις υπηρεσίες κινητής, καθώς μεταξύ άλλων αυξάνονται τα έσοδα από το roaming λόγω του τουρισμού. Ειδικά φέτος καταγράφηκε σημαντική αύξηση σε σχέση με την προηγούμενη χρόνια, όπου λόγω της πανδημίας ο τουρισμός υποχώρησε σημαντικά.

Ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας που οδήγησε στην αύξηση του mobile ήταν και οι προσφορές που λάνσαραν όλες οι εταιρείες κινητής δίνοντας απεριόριστα δεδομένα για ένα διάστημα 30 ημέρων. Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, η ανταπόκριση των συνδρομητών σε αυτά τα εποχικά πακέτα ήταν πολύ μεγάλη, κάτι το οποίο αποτυπώνεται στα έσοδα από υπηρεσίες κινητής του προηγούμενου τριμήνου.

Ανεξαρτήτως, όμως του εποχικού παράγοντα η αύξηση του mobile internet είναι σταθερή μήνα με το μήνα και τρίμηνο με το τρίμηνο, καθώς ολοένα και περισσότεροι συνδρομητές ενημερώνονται και ψυχαγωγούνται από το κινητό τους.

Είναι χαρακτηριστικό πως σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της εταιρείας Tefficient για τη χρήση δεδομένων κινητής σε 44 χώρες το 2020, η Ελλάδα κατέγραψε την τρίτη μεγαλύτερη αύξηση (73%) σε σχέση με το 2019 στη χρήση data η οποία διαμορφώθηκε στα 2,7 GB ανά SIM το μήνα από 1,5 GΒ ανά SIM.

Οι πάροχοι προσπαθούν να βρουν το σημείο ισορροπίας ανάμεσα στη χρέωση ανά GB και τη συνολική χρήση δεδομένων για να πετύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στο μέσο έσοδο ανά χρήστη (Average Revenue Per User -ARPU).

Και αυτό όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς είναι πολύ πιθανό να μπορεί να επιτευχθεί μέσω των ειδικών προσφορών και των πρόσθετων “πακέτων” σε περιόδους που αναμένεται αύξηση της ζήτησης.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen + 17 =