αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟκτώ μεγάλα λάθη που κάνουν οι επιχειρηματίες χωρίς να τα συνειδητοποιούν

Οκτώ μεγάλα λάθη που κάνουν οι επιχειρηματίες χωρίς να τα συνειδητοποιούν

Θα προτιμούσες να δουλεύεις 24 ώρες αλλά να είσαι «ελεύθερος» ή να δουλεύεις 9-5 αλλά να είσαι «σκλάβος»; Ένας επιχειρηματίας επιλέγει πάντα το πρώτο. Με αυτή τη διαπίστωση ξεκινά το άρθρο του αμερικανικού Entrepreneur.com. Ξεκαθαρίζοντας όμως και κάτι ακόμα: Το ότι δουλεύεις με την ελευθερία ενός επιχειρηματία και «τρέχεις» σε γρήγορους ρυθμούς, δεν είναι πάντα καλό. Γίνονται λάθη. Ακριβώς εκεί θα εστιάσουμε τώρα. Και θα παραθέσουμε τα 8 μεγάλα λάθη που κάνουν οι επιχειρηματίες χωρίς να τα συνειδητοποιούν.

Λάθος Νο1: Λύνουν προβλήματα για τα οποία κανείς δεν νοιάζεται. ΟΚ, μπορεί όντως να λύνεις ένα πρόβλημα, όμως το ερώτημα είναι: Θα πλήρωναν οι άνθρωποι για αυτό που παρέχεις;

Λάθος Νο2: Βιαστική ανάπτυξη. Είναι λογικό όσο προχωρά η επιχείρηση σου, να θέλεις να μεγαλώσεις την ομάδα σου ή να μετακομίσεις σε μεγαλύτερα γραφεία. Ενώ όλα αυτά δεν είναι αρνητικά, δεν θα πρέπει να βιαστείς. Πρώτα δυνάμωσε την εταιρία σου και μετά κάνε ανοίγματα.

Λάθος Νο3: Νομίζουν ότι οι πελάτες… θα τους ανακαλύψουν. Κανείς δεν θα ενδιαφερθεί για το project σου, αν εσύ πρώτα δεν το προβάλεις σωστά. Το μάρκετινγκ παίζει πάντα τον ρόλο του. Μην περιμένεις να σε ανακαλύψουν οι άλλοι. Βρες τρόπο για να φτάσει το μήνυμα σου μπροστά στα μάτια τους.

Λάθος Νο4: Υπερβολικά βάρη στους εργαζόμενους. Δεν αρκεί μόνο να βρεις τους κατάλληλους εργαζόμενους. Πρέπει και να τους κρατήσεις στην εταιρία σου. Δώσε τους χώρο για να αναπτυχθούν και μην το φορτώνεις συνεχώς με μεγάλα βάρη.

Λάθος Νο5: Έχουν μια παρουσίαση αντί για ένα prototype. Οι λέξεις έχουν μικρή σημασία. Πολλοί νέοι επιχειρηματίες κάνουν το λάθος στο να επικεντρωθούν στις παρουσιάσεις και τα Powerpoint. Αντί για αυτό, είναι καλύτερο να φτιάξεις ένα prototype του προϊόντος σου. Και να δείξεις μερικές από τις δυνατότητες του.

Λάθος Νο6: Συμπιέζουν υπερβολικά τα κόστη. Πολλοί επιχειρηματίες πάνε στο άκρο. Δουλεύουν πολύ σκληρά και είναι… σκληροί με τον εαυτό τους και την εταιρία. Κοιτούν να περικόπτουν κάθε οικονομικό κόστος. Μερικές φορές όμως, αξίζει να πληρώσεις για έναν καλύτερο εξοπλισμό. ‘Η απλά για να βγάλεις έξω την ομάδα σου ένα βράδυ.

Λάθος Νο7: Δέχονται το «όχι» ως απάντηση. Οι πραγματικά μεγάλοι επιχειρηματίες ξέρουν ότι το «όχι» συνήθως σημαίνει «όχι ακόμα». Λάβε το χρήσιμο feedback και δες το πως θα μετατρέψεις το «όχι» σε «ναι».

Λάθος Νο8: Αντιμετωπίζουν το business plan ως… Άγιο Δισκοπότηρο. Ναι, είναι καλό να έχεις ένα σχέδιο. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνεις αλλαγές στην πορεία. Εξέτασε τα δεδομένα και κάνε τις αλλαγές που θα σε πάνε ψηλότερα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × two =