αρχικηVIRALΟκτώ Ελληνικά νησιά για όσους δεν θέλουν να πάρουν μαζί αυτοκίνητο

Οκτώ Ελληνικά νησιά για όσους δεν θέλουν να πάρουν μαζί αυτοκίνητο

Η τιμή της βενζίνης είναι στα ύψη. Το ίδιο και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Αυτός ο συνδυασμός κάνει… εξαιρετικά «ακριβή» την μεταφορά ενός ΙΧ σε ένα νησί και τις μετακινήσεις εκεί με αυτό.

Τι μπορείς να κάνεις; Να βρεις έναν προορισμό που… στον οποίο δεν θα χρειάζεσαι αυτοκίνητο. Η γνωστή πλατφόρμα ferry hopper έφτιαξε μια ενδιαφέρουσα λίστα. Είναι μια λίστα με μερικά από τα πιο όμορφα, μικρά νησιά του Αιγαίου για να κάνεις ξέγνοιαστες εξορμήσεις, χωρίς να χρειάζεσαι αμάξι.

Εκεί όπου μπορείς να κάνεις διακοπές με τα πόδια, με βαρκάκι, με μηχανή ή με ποδήλατο.

Κουφονήσια

Αν χρειαστείς μεταφορικό μέσο στα Κουφονήσια, αυτό μάλλον θα είναι η βαρκούλα που θα σε περάσει από το Άνω στο Κάτω και το αντίστροφο! Το Άνω Κουφονήσι έχει όλες τις υπέροχες παραλίες του στην νοτιοανατολική μεριά και μπορείς να φτάσεις από την πρώτη ως την τελευταία περπατώντας παραλιακά για περίπου μισή ώρα. Όσον αφορά το Κάτω Κουφονήσι, είναι προτιμότερο να πας στις παραλίες με το καραβάκι. Οι διακοπές χωρίς αυτοκίνητο αποκτούν άλλο νόημα στα Κουφονήσια!

Παραλία με ιστιοπλοϊκά στο Άνω Κουφονήσι

Η μόνη κίνηση στο Άνω Κουφονήσι

Αντίπαρος

Το μικρό γειτονικό νησί της Πάρου, η μαγευτική Αντίπαρος με τα γραφικά σοκάκια και τις υπέροχες παραλίες, είναι ιδανικό για διακοπές χωρίς αυτοκίνητο. Μπορείς να ανακαλύψεις τις ομορφιές της Αντιπάρου είτε με τα πόδια, είτε νοικιάζοντας μηχανή ή ποδήλατο. Έτσι, έχεις την ευκαιρία να απολαύσεις τις διακοπές σου, χωρίς να κουραστείς με μεγάλες διαδρομές και άβολα δρομολόγια ΚΤΕΛ.

Σοκάκι με βουκαμβίλια στην Αντίπαρο

Στενό σοκάκι στην Αντίπαρο

Ύδρα

Η Ύδρα είναι ίσως το πιο παρθένο από καυσαέρια νησί. Δεν είναι μόνο ένα από τα νησιά που δεν χρειάζονται αμάξι, αλλά από εκείνα στα οποία δεν υπάρχει καν υποψία αυτοκινήτων! Το μόνο τετράτροχο που θα δεις είναι το απορριματοφόρο του δήμου! Χάρη στο μέγεθός της, αλλά και στο αναπτυγμένο δίκτυο μονοπατιών της μπορείς να την γυρίσεις πολύ εύκολα με τα πόδια. Το νησί είναι ιδανικό για ζευγάρια και θα το ερωτευτείς με την πρώτη ματιά!

Ασβεστωμένο σοκάκι στην Ύδρα

Λευκόστρωτο δρομάκι στην Ύδρα

Σχοινούσα

Ένα πραγματικά ήσυχο νησί, η Σχοινούσα, έχει έκταση περίπου ίση με 8 τ.χλμ. Το αυτοκίνητο σε τέτοιου μεγέθους νησί είναι μάλλον πλεονασμός! Στο νησί υπάρχουν μόλις 2 οικισμοί και 15 σμαραγδένιες παραλίες. Όλα τα μέρη του νησιού συνδέονται σχεδόν αποκλειστικά με χωματόδρομο, γεγονός που ενθαρρύνει τις πεζοπορίες! Αν ονειρεύεσαι διακοπές στο νησί χωρίς αμάξι, η Σχοινούσα είναι ιδανική!

Συμβουλή: αν βρεθείς στο νησί στις αρχές του Ιούλη, μην χάσεις τη Γιορτή της Φάβας.

Μηχανάκι στη Σχοινούσα

Εξερεύνηση με μηχανάκι στη Σχοινούσα

Αγκίστρι

Σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα, το καταπράσινο Αγκίστρι σε προκαλεί να απαλλαγείς από το αυτοκίνητό σου, έστω και για λίγες μέρες. Τι να το κάνεις εξάλλου όταν όλα είναι τόσο κοντά; Σε μερικά μόνο λεπτά από τη Σκάλα φτάνεις σε παραλίες με καταγάλανα νερά και ξεχνάς μια για πάντα τον ήχο της κόρνας. Στο νησί θα βρεις καταστήματα ενοικίασης ποδηλάτων, σε περίπτωση που θες να κάνεις το γύρο του νησιού (14 τ.χλμ. είναι αυτά, μην φανταστείς).

Το Αγκίστρι την ώρα του δειλινού

Μαγευτικό ηλιοβασίλεμα στο Αγκίστρι

Δονούσα

Η μικρή Δονούσα αποτελεί σταθερή επιλογή αν θέλεις να αποφύγεις τα πλήθη ακόμα και τον Αύγουστο. Αποτελεί ένα πραγματικό ησυχαστήριο και μπορεί να υπερηφανεύεται τόσο για τις υπέροχες παραλίες της, όσο και για τα μονοπάτια της. Οι σηματοδοτημένες διαδρομές της ενώνουν τους οικισμούς μεταξύ τους, οπότε δεν έχεις ανάγκη το όχημά σου.

Συμβουλή: τα μονοπάτια συγκροτούν το Δίκτυο Διαδρομών Πολιτιστικού Ενδιαφέροντος του νησιού και προσφέρουν μια μοναδική περιπατητική εμπειρία!

Ψαρόβαρκα στη Δονούσα

Καταγάλανα νερά στο λιμάνι της Δονούσας

Γαύδος

Η Γαύδος είναι ιδανικός προορισμός αν αναζητάς ελευθερία και χαλάρωση, μακριά απ’τα πλήθη (οριακά μακριά απ΄τον πολιτισμό). Στην ανεμελιά της ζωής εδώ δεν ταιριάζουν οι πολυτέλειες, οπότε το αμάξι θα σου φανεί μάλλον περιττό. Μπορείς να εξερευνήσεις το νησί με το ποδήλατο και με τα πόδια ή να ακολουθήσεις κάποιο από τα μονοπάτια που ενώνουν τις παραλίες.

Συμβουλή: στην Τρυπητή, το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης με την περίφημη καρέκλα, μπορείς να φτάσεις κάνοντας πεζοπορία για περίπου μία ώρα ή με σκάφος.

Η γνωστή καρέκλα της Γαύδου στο νοτιότερο τμήμα της Ευρώπης

Η «καρέκλα της Γαύδου», το νοτιότερο άκρο της Ευρώπης

Λειψοί

Στο μικρό αυτό νησί των Δωδεκανήσων δεν θα χρειαστείς τίποτα παραπάνω από τη χαλαρή σου διάθεση. Mιας και οι αποστάσεις στους Λειψούς είναι μικρές, με μηχανάκι γυρνάς πολύ εύκολα το νησί. Καταγάλανα νερά, μικρά γραφικά ταβερνάκια και μια εκπληκτική φιλοξενία είναι μερικά από τα πράγματα που κερδίζουν τον κόσμο εδώ. Το οδικό δίκτυο του νησιού είναι μόλις 14 χλμ. ενώ αν κουραστείς απ’το περπάτημα, υπάρχουν και συχνά δρομολόγια λεωφορείων για τις παραλίες.

Παραλία με λίγο κόσμο στους Λειψούς

Απόμερη παραλία στους Λειψούς

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × one =