αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι FT αποκαλύπτουν: Η πρόταση για την Ελλάδα, που σβήστηκε τελευταία στιγμή στο Eurogroup

Οι FT αποκαλύπτουν: Η πρόταση για την Ελλάδα, που σβήστηκε τελευταία στιγμή στο Eurogroup

Οι χθεσινές διαπραγματεύσεις μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης και του ΔΝΤ ολοκληρώθηκαν έχοντας σημειωθεί μικρή πρόοδος στην επίλυση των διαφορών αναφορικά με το ελληνικό πρόγραμμα, αναφέρουν οι Financial Times, σημειώνοντας ότι οι δύο πλευρές παραμένουν στα “μαχαίρια”.

Το ΔΝΤ επιμένει ότι χρειάζονται περαιτέρω μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό και το ασφαλιστικό σύστημα προκειμένου να διατηρηθεί το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5%, όπως προβλέπουν οι στόχοι του προγράμματος. Το Ταμείο έχει προτρέψει επανειλημμένως την ευρωζώνη να χαμηλώσει τον στόχο στο 1,5% και να προσφέρει στην Ελλάδα επιπλέον ελάφρυνση χρέους.

Σύμφωνα με τους FT, σημάδι της έριδος που επικρατεί μεταξύ ΔΝΤ και ευρωζώνης για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν, αποτελεί το γεγονός ότι από το προσχέδιο της χθεσινής ανακοίνωσης του Eurogroup αφαιρέθηκε μία πρόταση η οποία έλεγε ότι οι αξιωματούχοι της ευρωζώνης θα μελετήσουν τα είδη των φορολογικών και ασφαλιστικών μεταρρυθμίσεων που αναφέρει το ΔΝΤ (σ.σ. μείωση ακόμη και των υφιστάμενων συντάξεων αλλά και του αφορολογήτου στα 5.000-6000 ευρώ). Οι ΥΠΟΙΚ αντέδρασαν λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση θα ήταν μη ρεαλιστικό να ζητηθεί από την Αθήνα να λάβει τέτοια μέτρα.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, κάλεσε όλες τις πλευρές να αποφύγουν να δημιουργήσουν “αυξημένη αβεβαιότητα” γύρω από το πρόγραμμα.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven − five =