αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 7 τύποι επενδυτών που πρέπει να αποφύγει ένας startupper

Οι 7 τύποι επενδυτών που πρέπει να αποφύγει ένας startupper

Είναι μια σκέψη που έχουν στο μυαλό τους οι περισσότεροι startuppers από την Day 1: Πως θα βρουν έναν επενδυτή ή ένα fund που θα τους δώσει χρηματοδότηση. Και ενώ μια εξωτερική χρηματοδότηση μπορεί να είναι χρήσιμη και να σου δώσει την δυνατότητα να τρέξεις κάποιες διαδικασίες πιο γρήγορα, από την άλλη μεριά δεν εγγυάται την επιτυχία.

Δεν είναι άλλωστε λίγες οι φορές -και στην Ελλάδα- όπου οι χρηματοδοτήσεις από επενδυτές, δεν οδήγησαν τις εκάστοτε startups στην «εκτόξευση». Και τα projects τερμάτισαν την λειτουργία τους αρκετά σύντομα. Ενώ υπάρχουν και περιπτώσεις που η είσοδος επενδυτών έκανε… άνω κάτω τις startups, με διαφωνίες σχετικά με το πως πρέπει να πορευτεί το κάθε project. Μην ξεχνάς άλλωστε, πως όταν βάλεις έναν χρηματοδότη στην εταιρία σου, ουσιαστικά γίνεσαι υπάλληλος στην startup σου.

Για αυτό λοιπόν χρειάζεται προσοχή, σε σχέση με την επιλογή των επενδυτών. Το ότι θα σου δώσουν κάποια χρήματα (και θα πάρουν ένα κομμάτι της εταιρίας σου) δεν πρέπει να είναι το μοναδικό στοιχείο που θα εξετάσεις. Τώρα θα δούμε λοιπόν 7 τύπους επενδυτών που πρέπει να αποφύγει ένας startupper.

1# Αυτοί που δίνουν… διαταγές για όλα

Οι εν λόγω άνθρωποι έχουν τόσο μεγάλη ιδέα για τον εαυτό τους, που θέλουν να υπαγορεύουν την κάθε κίνηση στην startup που θα επενδύσουν. Από τους όρους της αρχικής συμφωνίας, την τακτική που θα ακολουθήσουν οι ιδρυτές, μέχρι όλες τις αποφάσεις που αφορούν την εξέλιξη της επιχείρησης

2# Οι επενδυτές «καρχαρίες»

Δεν μιλάμε για κάποια γνωστή ταινία. Μπορεί οι περισσότεροι χρηματοδότες να θέλουν μια win-win συμφωνία, ωστόσο υπάρχουν και αυτοί που θέλουν να εκμεταλλευτούν τους νέους επιχειρηματίες. Δηλαδή, να εκμεταλλευτούν startupers που έχουν μικρή εμπειρία, δεν διαβάζουν τα έγγραφα ή είναι απελπισμένοι για συμφωνία. Καλό είναι να έχετε κάποιους συμβούλους που θα σας βοηθήσουν να αποφύγετε μια τέτοια κατάσταση.

3# Οι χρηματοδότες που αγαπούν… τα νομικά

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι νέοι επιχειρηματίες συνήθως δεν έχουν χρήματα για να αντιμετωπίσουν κάποιον στο δικαστήριο. Τι κάνουν λοιπόν πολλοί επενδυτές; Αφού τα χρήματα τους αλλάξουν χέρια, στη συνέχεια απειλούν νομικά τους νέους επιχειρηματίες, έτσι ώστε να μπορέσουν να εφαρμόσουν το δικό τους πλάνο πιο εύκολα. Εδώ, ένα τσεκάρισμα του ιστορικού του εκάστοτε επενδυτή, ίσως βοηθήσει.

4# Οι επενδυτές που βάζουν περίεργους όρους στην αρχική συμφωνία

Το να γίνει διαπραγμάτευση για τους όρους της συμφωνίας είναι λογικό. Ωστόσο, από τη στιγμή που βάλετε την υπογραφή σας, θα πρέπει να είστε προσεκτικοί. Πολλές φορές, οι συμφωνίες συμπεριλαμβάνουν ρήτρες που αν της παραβιάσετε, μάλλον το αποτέλεσμα δεν θα είναι καλό.

5# «Wannabe» επενδυτές

Πρόκειται για «wannabe» επενδυτές. Συνήθως δεν έχουν τα μέσα για να κάνουν μια ουσιαστική κίνηση ή είναι πρώην επιχειρηματίες που δεν θέλουν να εγκαταλείψουν το χώρο. Στις διαπραγματεύσεις, πάντα έχουν «κι άλλες ερωτήσεις» να κάνουν, θέματα να συζητήσουν, αλλά ποτέ δεν φτάνει η ώρα για να δοθούν χρήματα.

6# Χρηματοδότες χωρίς ικανότητες

Πολλοί πλούσιοι άνθρωποι, κάνουν κακές επενδύσεις σε startups. Με το πέρασμα των χρόνων έχουν ξεχάσει (ή ποτέ δεν ήξεραν) τι ακριβώς χρειάζεται για να πετύχει μια καινοτόμος επιχείρηση. Αν κλείσετε ένα deal μαζί τους, η συνεργασίας σας μάλλον δεν θα κρατήσει για πολύ. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, πρόκειται για ανθρώπους που «τα έχουν βρει έτοιμα», είτε από κάποια οικογενειακή περιουσία, είτε από άλλη πηγή.

7# Με τα χρήματα άλλων

Οι συγκεκριμένοι άνθρωποι σπάνια επενδύουν δικά τους κεφάλαια. Αλλά υπόσχονται να βρουν κάποιον άλλο χρηματοδότη για να κλείσετε τη συμφωνία. Και φυσικά να πάρουν ένα ποσοστό

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × 2 =