αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 7 σπουδαίες συμβουλές του Elon Musk προς τους νέους επιχειρηματίες

Οι 7 σπουδαίες συμβουλές του Elon Musk προς τους νέους επιχειρηματίες

Ξεκίνησε από δύσκολη αφετηρία. Γεννήθηκε στη Νότια Αφρική, ήταν θύμα μπούλινγκ στο σχολείο και οι γονείς του ήταν χωρισμένοι. Κι όμως, σε νεαρή ηλικία, ο Elon Musk έκανε το πρώτο του επιχειρηματικό «χτύπημα». Αφού ήταν ο συνιδρυτής του PayPal. Αντί να… αποσυρθεί νωρίς, συνέχισε και έφτασε ακόμα ψηλότερα. Σήμερα έχει στα χέρια του της Tesla, SpaceX, SolarCity και Boring Company.

Μετά από όλη αυτή τη διαδρομή, τι θα συμβούλευε, άραγε, τους νέους επιχειρηματίες; Ας δούμε 7 σπουδαίες συμβουλές του Elon Musk, έτσι όπως τις παραθέτει το CNBC.

1- Ζητήστε feedback: «Πάρτε πολλές γνώμες από όσο το δυνατό περισσότερους ανθρώπους, για οποιαδήποτε ιδέα», λέει ο Musk. Μερικές φορές, οι κριτικές είναι δύσκολο να ακουστούν, αλλά είναι μέρος της μαθησιακή διαδικασίας. Και μπορούν να βελτιώσουν το project σου.

2- Βρομίστε… τα χέρια σας: Ο Elon Musk δεν δημιούργησε την Tesla, καθισμένος σε ένα γραφείο και βλέποντας τους υπαλλήλους να δουλεύουν. Ο CEO πρέπει να είναι έτοιμος να κάνει οποιαδήποτε δουλειά μέσα στην εταιρία, να συνεργαστεί με όλους και να δουλέψει όποια ώρα της ημέρας χρειαστεί.

3- Σωστές προσλήψεις: Όταν βάζετε νέους ανθρώπους στην εταιρία, πρέπει να είστε όσο πιο σίγουροι γίνεται, ότι αυτοί ταιριάζουν στην κουλτούρα που έχετε δημιουργήσει. «Νομίζω είναι σημαντικό, όλοι να καταλαβαίνουν ποια είναι η αποστολή και ποιος είναι ο γενικότερος στόχος» τονίζει ο Musk. Όπως εξηγεί, όλοι πρέπει να εργάζονται για τον ομαδικό στόχο.

4- Καλές ερωτήσεις στη συνέντευξη: Όταν γίνεται μια διαδικασία πρόσληψης, μπορείς να καταλάβεις σε μεγάλο βαθμό αν ο υποψήφιος που έχεις απέναντι σου, είναι ο κατάλληλος για μια θέση. Ο Musk συνηθίζει να κάνει… απρόβλεπτες ερωτήσεις στις συνεντεύξεις για δουλειά. Μια από αυτές: «Πες μου την ιστορία της ζωής σου, τις αποφάσεις που έλαβες και γιατί τις έλαβες. Πες μου επίσης μερικά σημαντικά προβλήματα που εντόπισες και πως τα έλυσες».

5- Μην αφήσετε τους «σχολιαστές» να σας ρίξουν: Σε όλη τη διαδρομή του, ο Elon Musk δέχτηκε πολύ κριτική. Όταν το 2013 ο ίδιος μπήκε στη στη λίστα του TIME με τους πιο «most influential people» στον κόσμο, ο Richard Branson έγραψε για αυτόν: «Ότι έχουν πει οι σκεπτικιστές ότι δεν μπορεί να γίνει, ο Elon Musk το έκανε πραγματικότητα».

6- Δεν υπάρχει “σωστή διαδικασία”: Για τον Elon Musk χρειάζεται συνεχής καινοτομία. Δεν υπάρχει κάποια “σωστή διαδικασία” την οποία πρέπει να ακολουθούν όλοι. Αντί για αυτό, θέλει να βλέπει τους εργαζομένους του να σκέφτονται και να είναι δημιουργικοί.

7- Μην εστιάζετε στα χρήματα: Το 2008 ο Elon Musk ήταν ήδη ένας πετυχημένος επιχειρηματίας και όπως είχε πει, δεν έφτιαξε την Tesla για να βγάλει άμεσα χρήματα. Γνώρισε την περιβαλλοντική ανάγκη για αλλαγή του τρόπου τροφοδοσία των οχημάτων. Και έτσι έκανε κάτι για αυτό. «Πιστεύω ότι αυτό είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί. Κι αν δεν το λύσουμε, θα έχουμε πρόβλημα», λέει ο Musk.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

5 + 16 =