αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟι 5 λάθος κινήσεις στο Facebook, που μπορούν να σε κάνουν να χάσεις τη δουλειά σου

Οι 5 λάθος κινήσεις στο Facebook, που μπορούν να σε κάνουν να χάσεις τη δουλειά σου

Είναι δεδομένο, ότι οι περισσότερες εταιρίες πλέον, κοιτούν τα social media των υπαλλήλων τους. Ειδικά αν γράψεις κάτι που θίγει την εταιρία στην οποία εργάζεσαι, αυτό μπορεί να «χτυπήσει» άσχημα και να φτάσει άμεσα στα αυτά του εργοδότη. Το Linkedin είναι το πιο επαγγελματικό κοινωνικό δίκτυο, ωστόσο πολλές εταιρίες κοιτούν και τα Facebook προφίλ των υπαλλήλων τους αφού εκεί το κλίμα είναι πιο αυθόρμητο.

Πρέπει να είσαι προσεκτικός και να μην υποπέσεις σε λάθη. Το Leadcompass.gr, παραθέτει τους 5 τρόπους με τους οποίους μπορείς να χάσεις τη δουλειά σου, μέσω FB.

1. Χρήση κοινής διεύθυνσης ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (Email)

Πρoτού καν εισέλθεις  στο προσωπικό σου λογαριασμό, σου ζητείται να βάλεις το email και τον κωδικό σου. Έλα όμως που πρέπει να προσέξεις πολύ για το ποιο email θα βάλεις κατά την εγγραφή σου στο Facebook. Χρησιμοποιώντας το ίδιο email για όλους τους προσωπικούς και επαγγελματικούς μας σκοπούς, μπορεί να κάνει παραπάνω κακό απ΄ότι καλό σε εμάς. Όταν κάνεις αίτηση για μια θέση εργασίας, αρκετές επιχειρήσεις (τουλάχιστον στο εξωτερικό) χρησιμοποιούν ένα plug-in που ονομάζεται ‘Rapportive’. Αυτό το λογισμικό εξάγει όλα τα δεδομένα που έχεις  σε όλους τους κοινωνικούς λογαριασμούς που χρησιμοποιείς το ίδιο email id ανεξάρτητα αν μπορεί να έχεις τσεκάρει ότι πεδίο «Privacy» υπάρχει. Άρα, τι κρατάμε; Άλλο email για το facebook και άλλο για τα επαγγελματικά μας και τις αιτήσεις που κάνουμε.

2. Δημοσίευση «όμορφων» posts για την εργασιακή σου ζωή.

Κάνοντας posts που σχολιάζουν αρνητικά τη δουλειά μας, το εργασιακό μας περιβάλλον και εκφράζουν ό,τι παράπονα μπορεί να έχουμε, μόνο καλό δε το λες. Το λεγόμενο «social media drama» δεν προδιαθέτει θετικά κανένα εργοδότη. Συγκρατήσου και μην σχολιάζεις αρνητικά τους συναδέλφους, αφεντικό ή εταιρία σου (πόσο μάλλον κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών σου) και ακόμα και αν το δίκαιο είναι με το μέρος σου.

Αποτέλεσμα εικόνας για hate my job facebook

3. Πρόσβαση σε όλους… Όλα public!

Μην δίνεις πρόσβαση σε όλους τους χρήστες του Facebook ή ακόμα σε όλους τους «Friends» σου να δουν ό,τι δημοσιεύεις στον «τοίχο» σου. Προσπάθησε να ρυθμίσεις τα «Privacy Settings» δημιουργώντας μικρές λίστες από φίλους, συναδέλφους, στενούς φίλους και οικογενειακούς κύκλους. Έτσι, θα μοιράζεσαι τα posts σου με συγκεκριμένα άτομα, δεν θα είναι ο λογαριασμός σου ανοιχτός για όλους  και θα αποφεύγεις πολλές παρεξηγήσεις ή άλλες καταστάσεις. Καλό είναι να αποφεύγεις άρα δημόσιες συζητήσεις περί πολιτικών, θρησκευτικών και άλλων ευαίσθητων θεμάτων γιατί θα σου «κοστίσει ακριβά» το επόμενο «Job application» ή την ήδη υπάρχουσα θέση που έχεις.  Αυτό που μπορείς να κάνεις είναι να αλλάξεις τις «Ρυθμίσεις» σου και να μην βλέπουν όλοι οτιδήποτε περιεχόμενο είσαι εσύ με «Tag».

 

Αποτέλεσμα εικόνας για hate my boss facebook

4. Προσθήκη του αφεντικού σου ως φιλαράκι (Facebook Friends)

Μπορεί να ακούγεται σχεδόν τέλειο να κάνω «add» το αφεντικό μου από τη δουλειά, ωστόσο μετά από λίγο καιρό ενδεχομένως να καταλάβεις το λάθος σου. Πολλές φορές, κάποια άτομα τείνουν να σχολιάζουν έμμεσα και «ανώνυμα» κάποια κατάσταση ή συμβάν που βίωσαν εκείνη τη μέρα στη δουλειά και «ιντριγκάρουν» τους «Friends» να πουν και αυτοί την άποψη τους με ένα comment από κάτω, ώστε να μάθουν παραπάνω. Εκεί είναι που ο Friend «Μr. Boss» μπαίνει στη συζήτηση και εσύ πέφτεις από τα σύννεφα γιατί είχες ξεχάσει τη «Φιλία» που συνάψατε την προηγούμενη εβδομάδα. Τα πράγματα απλά παίρνουν το δρόμο τους. Αποτέλεσμα εικόνας για hate my boss facebook

5. Ανέβασμα φευγάτης φωτογραφίας profile

Μπορεί να είναι αστείο όταν η φωτογραφία σου δείχνει τη νεανικότητα σου, τη «φοιτητική» σου ξεχασμένη προσωπικότητα και το» fun loving nature » σου, αλλά δεν αναδεικνύει την επαγγελματική σου εικόνα. Μια οποιαδήποτε χαμηλής ποιότητας φωτογραφία σίγουρα δε σε βοηθάει να «περάσεις» τη σωστή εικόνα στον τωρινό ή μελλοντικό σου εργοδότη. Οπότε, λίγο παραπάνω προσοχή εδώ. Σε κάθε upload, ένα βήμα πίσω για να το σκεφτείς ξανά.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

2 × three =