αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΤα 6 πεδία στα οποία πρέπει να «παίξεις» αν θέλεις είσαι περιζήτητος στην αγορά εργασίας του μέλλοντος

Τα 6 πεδία στα οποία πρέπει να «παίξεις» αν θέλεις είσαι περιζήτητος στην αγορά εργασίας του μέλλοντος

Με την αλματώδη ανάπτυξη της τεχνολογίας, πολλά επαγγέλματα απειλούνται, εξαφανίζονται, αλλά και νέα επαγγέλματα γεννιούνται. Σύμφωνα με τον μελλοντιστή, Gerd Leonhard, η ανθρωπότητα θα αλλάξει περισσότερο στα επόμενα 20 χρόνια από ότι στα προηγούμενα 300. Επίσης, το 65% των παιδιών που πάνε σήμερα Δημοτικό, θα εργαστεί σε επαγγέλματα που ακόμα δεν έχουν καν εμφανιστεί. Η ρομποτική, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, το cloud, τα big data ή η αύξηση του προσδόκιμου του πληθυσμού, είναι μερικοί παράγοντες που αυξάνουν τη ζήτηση για επαγγελματίες, στους παρακάτω κλάδους:

Επαγγέλματα με “μαθηματική σκέψη”

Η ζήτηση για επαγγελματίες της στατιστικής θα φτάσει στο 27% ως το 2022, για μαθηματικούς στο 23% και για αναλογιστές στο 26%.

Υγεία

Προσωπικό που ασχολείται με τους ηλικιωμένους, περισσότεροι φυσιοθεραπευτές, σύμβουλοι σε θέματα γενετικής, γιατροί εξειδικευμένοι στη μεταμόσχευση τεχνητών οργάνων, διατροφολόγοι και επιστήμονες γύρω από τον κλάδο της τροφής, καθώς και επιστήμονες που ασχολούνται με τη νανοτεχνολογία, είναι μερικά παραδείγματα.

Διάστημα

Η εξερεύνηση του διαστήματος αναμένεται να φέρει ανάπτυξη σε τομείς όπως ο τουρισμός στο διάστημα, οι τηλεπικοινωνίες που αφορούν το διάστημα, η εξωβιολογία και η κλινική ιατρική που επηρεάζεται άμεσα από τις συνθήκες του διαστήματος. Όλοι έχουν ακούσει άλλωστε για τον Έλον Μασκ και τα τρομερά του επιτεύγματα, που αφορούν το διάστημα.

Digital Μάρκετινγκ

Ο προϋπολογισμός για τέτοιου είδους δραστηριότητες προβλέπεται ότι θα αυξηθεί από τα $200 δισ. το 2015 στα $306 δισ. το 2020 και μαζί με αυτό, η ζήτηση για σχετικούς επαγγελματίες όπως digital marketeers, content developers, bloggers, vloggers κ.α.

Εκπαίδευση

Όσο οδεύουμε προς την 4η βιομηχανική επανάσταση, υπάρχει ανάγκη για επανειδίκευση των ανθρώπων και εκμάθηση νέων δεξιοτήτων. Η online εκπαίδευση και τα Μαζικά Ανοικτά Διαδικτυακά Μαθήματα (MOOC) ήδη γνωρίζουν τεράστια άνθηση και πλέον πολλά μεγάλα πανεπιστήμια προσφέρουν δωρεάν μαθήματα μέσα από τις πλατφόρμες τους, ενώ υπάρχουν και πολλά αξιόλογα προγράμματα που απαιτούν φυσική παρουσία.

Πληροφορική

Με την αυξημένη χρήση της τεχνολογίας και το 50% του παγκόσμιου πληθυσμού συνδεδεμένο στο διαδίκτυο, η έλλειψη των επαγγελματιών της πληροροφικής είναι ανησυχητική – π.χ. υπολογίζεται ότι μέχρι το 2021 η ζήτηση στο Cybersecurity παγκοσμίως υπολογίζεται στις 3.500.000 θέσεις, ενώ ήδη παραμένουν δυσεύρετοι επαγγελματίες σε κλάδους όπως προγραμματισμός, Cloud, βάσεις δεδομένων, ασφάλεια πληροφοριών, 3D designing, big data, ρομπότ, drones.

Πηγή: afdemp.org

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 3 =