αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟι 4 φοιτήτριες που ξεκίνησαν από ένα δωμάτιο στου Γκύζη και έφτιαξαν το «έξυπνο χαλί» γυμναστικής

Οι 4 φοιτήτριες που ξεκίνησαν από ένα δωμάτιο στου Γκύζη και έφτιαξαν το «έξυπνο χαλί» γυμναστικής

Τέσσερις φοιτήτριες του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, ένα δωμάτιο στου Γκύζη και μια ιδέα που προέκυψε μέσα στην καραντίνα. Τότε που όλοι ξεκίνησαν να γυμνάζονται στο σπίτι. Η Ελένη Τρουλλινού, η Αρίστη Συρίου, η Μαριτίνα Σουρμπάτη και η Ιωάννα Καλογεροπούλου, έφτιαξαν το Smat. Ένα «έξυπνο χαλάκι» γυμναστικής, το οποίο… επιβλέπει τον αθλούμενο και του προτείνει διορθώσεις στην περίπτωση που δεν κάνει σωστά μια άσκηση. Με ειδικούς σένσορες και σε συνδυασμό με το σχετικό app που θα έχει στο κινητό του ο χρήστης.

Το It’s Possible συνάντησε τις 3 από τις ιδρύτριες. Οι ίδιες περιγράφουν πως ακριβώς λειτουργεί το «έξυπνο χαλί» που έφτιαξαν, πως κατάφεραν να εντάξουν το χτίσιμο του παράλληλου project στην καθημερινότητα τους, ενώ παραθέτουν και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζουν από εδώ και στο εξής.

Πως καταφέρατε να συνδυάσετε χρονικά μέσα στην καθημερινότητα σας την σχολή με την δημιουργία του project σας; Και με δεδομένο μάλιστα ότι κάποιες από εσάς δουλεύετε παράλληλα

Μαριτίνα: Το project μας ξεκίνησε μέσα από ένα μάθημα στην σχολή. Το μάθημα ήταν υποχρεωτικό, άρα αυτό που έπρεπε να κάνουμε ήταν να αναπτύξουμε την ιδέα μας. Από εκεί και πέρα λάβαμε συμμετοχή και στον διαγωνισμό Junior Achievement οπότε μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία είδαμε ότι είναι κάτι που μας αρέσει και μας εκφράσει. Με τις ώρες τα βρήκαμε: Αποφασίσαμε να συναντιόμαστε τα απογεύματα/ βράδια ή να συνομιλούμε μέσω βιντεοκλήσεων πιο αργά. Θέληση υπήρχε από όλες μας, οπότε τα καταφέραμε.

Ελένη: Εγώ και η Αρίστη σε εκείνη τη φάση ήμασταν πιο ευέλικτες, οπότε διαμορφώσαμε το πρόγραμμα μας έτσι ώστε να ταιριάζει και με τις ανάγκες των άλλων δύο κοριτσιών. Τις περισσότερες φορές «τρέχαμε» το project μας όντως βραδινές ώρες.

Αρίστη: Είχαμε μοιράσει και τα tasks. Δεν γίνεται αλλιώς. Βάζαμε συγκεκριμένα deadlines και κάθε μία φρόντισε να ολοκληρώνει το κομμάτι της. Στην συνέχεια κοιτάγαμε όλες μαζί το τελικό αποτέλεσμα.

Μάλιστα ξεκινήσατε από ένα δωμάτιο στην περιοχή του Γκύζη. Πως αποφασίσατε ότι αυτό θα είναι το μέρος στο οποίο θα συναντιέστε και θα δουλεύετε;

Αρίστη: Έγινε κυρίως για λόγους ευκολίας. Είναι το σπίτι της Ελένης, είναι στο κέντρο, και έτσι σκεφτήκαμε ότι θα μας εξυπηρετεί όλες να συναντιόμαστε στον συγκεκριμένο χώρο.

Ελένη: Σε αυτό το δωμάτιο στήσαμε όλα τα «εργαλεία» μας, και εδώ έρχονταν τα κορίτσια με τα laptops τους και δουλεύαμε. Αν υπάρχει θέληση μπορείς να ξεκινήσεις από οπουδήποτε. Εμείς οι 4 ξεκινήσαμε από ένα δωμάτιο και έχουμε μια πολύ καλή συνεργασία.

Στη φωτογραφία εικονίζονται (από αριστερά): Ιωάννα Καλογεροπούλου, Αρίστη Συρίου, Ελένη Τρουλλινού και Μαριτίνα Σουρμπάτη

Είπατε πριν, ότι όλα ξεκίνησαν από ένα μάθημα στην σχολή. Αλλά πως καταλήξατε στην συγκεκριμένη ιδέα και είπατε ότι αυτή θέλετε να αναπτύξετε;

Αρίστη: Νομίζω σε αυτό χρωστάμε και ένα ευχαριστώ στον καθηγητή μας που έχουμε στο συγκεκριμένο μάθημα. Μας είπε ότι επειδή θα είναι ένα project με το οποίο θα ασχοληθούμε όλο το 6μηνο, είναι καλό να βρούμε κάτι που να μας αρέσει. Να δούμε τα ενδιαφέροντα μας και μέσα από εκεί να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε μια ιδέα. Ένα βασικό κοινό λοιπόν που είχαμε και οι 4 είναι ότι ασχολούμαστε με κάποιο είδος γυμναστικής.

Ελένη: Έπαιξαν ρόλο και οι συνθήκες που διαμορφώθηκαν μέσα στην καραντίνα. Όλες ξεκινήσαμε να κάνουμε γυμναστική στο σπίτι, σε κάποιο χαλάκι. Σκεφτήκαμε λοιπόν το πως θα μπορούσαμε να το βελτιώσουμε όλο αυτό.

Με απλά λόγια τι κάνει το «έξυπνο χαλί» που έχετε δημιουργήσει;

Αρίστη: Ουσιαστικά είναι ένα κλασικό χαλάκι γυμναστικής στο οποίο έχουν ενσωματωθεί ειδικοί σένσορες μεγάλου μεγέθους. Σε 5 βασικά σημεία σε χέρια, πόδια και γοφούς. Οι σένσορες αντιλαμβάνονται την πίεση που τους ασκεί το σώμα και έτσι μπορούν να σου «πουν» αν κάνεις σωστά μια άσκηση ή όχι.

Ελένη: Μαζί με το συγκεκριμένο χαλάκι χρησιμοποιείς και το app. Όλες οι ασκήσεις είναι περασμένες σε app το οποίο «συνδέεται» με το χαλάκι. Η εφαρμογή διαθέτει ασκησιολόγιο το οποίο είναι χωρισμένο σε κατηγορίες. Οπότε ο χρήστης μπορεί να φτιάξει το πρόγραμμα του. Επίσης θα μπορεί να περάσει τα στοιχεία του στο app και έτσι να λάβει προτάσεις σχετικά με το πρόγραμμα που μπορεί να ακολουθήσει. Σε κάθε περίπτωση, το χαλάκι θα είναι ενημερωμένο σχετικά με την εκάστοτε άσκηση που πρέπει να κάνει ο χρήστης, και έτσι ανάλογα με την κατανομή του βάρους θα προτείνει ενδεχόμενες διορθώσεις.

Μαριτίνα: Με απλά λόγια ο χρήστης παίρνει το χαλάκι, κατεβάζει την εφαρμογή, φτιάχνει account με τα στοιχεία του, και στην συνέχεια επιλέγει το πρόγραμμα γυμναστικής που θέλει να κάνει. Αν κάνει κάτι λάθος στη συνέχεια, θα ακούσει στην σχετική ειδοποίηση μέσα από το κινητό του. Να πούμε επίσης ότι έχουμε μιλήσει ήδη με επαγγελματίες γυμναστές, οι οποίοι θα φτιάχνουν τα προγράμματα που θα εμπεριέχονται στο app. Άρα ουσιαστικά οι συμβουλές θα προέρχονται από ένα μεγάλο δίκτυο γυμναστών.

Από τις πρώτες επαφές που έχετε κάνει με γυμναστές, πως το βλέπουν όλο αυτό; Τους φαίνεται κάτι καινούργιο; Είναι θετικοί να συνδράμουν;

Έλενα: Το πρώτο που μας είπαν είναι ότι πρέπει τους γυμναστές να τους έχουμε συνεργάτες. Να μην φανεί δηλαδή ότι το χαλάκι θα λειτουργεί ως ένας… προσωπικός γυμναστής και θα αντικαθιστά τον πραγματικό γυμναστή. Εμάς ο στόχος μας είναι το Smat να γίνει ένα καινούργιο όργανο γυμναστικής. Μάλιστα στα μελλοντικά πλάνα μας είναι να επενδύσουμε κυρίως στο B2B κομμάτι- να πουλάμε δηλαδή «έξυπνα χαλάκια» σε γυμναστήρια. Και ο γυμναστής μέσα από το app να μπορεί να βλέπει ταυτόχρονα 10 χαλάκια και τι κάνει ο κάθε χρήστης πάνω σε αυτά. Θέλουμε να «συνδέσουμε» τον γυμναστή και τον αθλούμενο, μέσα από ένα νέο όργανο γυμναστικής.

Μαριτίνα: Θέλουμε να προσθέσουμε και ένα ακόμα feature το οποίο θα καταγράφει την πρόοδο του αθλούμενου. Έτσι και αυτός και ο γυμναστής θα έχουν μια συνολική εικόνα σε βάθος χρόνου. Και φυσικά ο χρήστης θα βλέπει αν έχει πετύχει τον στόχο του. Με όσους γυμναστές έχουμε μιλήσει μέχρι τώρα πάντως, είναι πολύ θετικοί για την όλη ιδέα.

Τώρα ακούγοντας όλα αυτά κάποιος θα ρωτήσει: Υπάρχει κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό;

Μαριτίνα: Στην Ελλάδα σίγουρα όχι. Γιατί και εμείς το είχαμε στο μυαλό μας ως κάτι που ιδανικά θα θέλαμε να υπάρχει. Μετά από έρευνα αγοράς που κάναμε είδαμε ότι υπάρχουν παρόμοια «έξυπνα χαλάκια» στο εξωτερικό. Τα οποία βέβαια είναι πιο premium και εστιάζουν στην γιόγκα. Ακόμα κα να τα βρει κάποιος όμως, είναι δύσκολο να τα φέρει στην Ευρώπη. Συνήθως φτιάχνονται σε χώρες όπως οι ΗΠΑ ή το Ισραήλ. Άρα δεν είναι άμεσα ανταγωνιστές μας. Ωστόσο, η έρευνα που κάναμε μας βοήθησε πολύ, γιατί είδαμε ότι ένα τέτοιο project είναι κάτι που γίνεται.

Είστε φοιτήτριες του Τμήματος Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Με βάση την εικόνα που έχετε, το Ελληνικό πανεπιστήμιο βοηθά έτσι ώστε να αναπτυχθούν επιχειρηματικές ιδέες και να υπάρξει «σύνδεση» των φοιτητών με την επιχειρηματικότητα;

Αρίστη: Είμαστε σε ένα τμήμα και οι 4 στο οποίο μας ωθούν πολύ προς το κομμάτι της επιχειρηματικότητας. Όπως είπαμε και πριν, η δική μας ιδέα ξεκίνησε μέσα από ένα μάθημα. Το οποίο λέγεται «Ψηφιακή Καινοτομία και Επιχειρηματικότητα». Αυτό που εξετάζει είναι το πως η τεχνολογία μπορεί να κάνει τις ζωές μας καλύτερες. Είμαστε τυχερές που βρισκόμαστε σε μια σχολή που όντως μας βοήθησε στο κομμάτι της δημιουργικότητας και στο πως μπορούμε να υλοποιήσουμε την ιδέα μας. Μας βοήθησε και στο πως να φτιάξουμε ένα οικονομικό πλάνο, και στο κομμάτι του μάρκετινγκ.

Ελένη: Από τα πρώτα έτη είδαμε ότι η σχολή ωθούσε τους φοιτητές προς την επιχειρηματικότητα και προς την δημιουργία νέων projects. Αυτό που σου λένε είναι: Φτιάξε την δικιά σου startup, βγες, ρίσκαρε, δοκίμασε. Από πολύ νωρίς η σχολή μας έβαλε σε αυτόν τον τρόπο σκέψης.

Μαριτίνα: Και συνεχώς μας προσφέρονται ευκαιρίες. Όπως π.χ. με τον διαγωνισμό που αναφέραμε πριν. ‘Η άλλους διαγωνισμούς που έγιναν στο παρελθόν. Ενώ και οι καθηγητές παρέχουν στήριξη. Σίγουρα δεν θα ακολουθήσουν όλοι οι φοιτητές τον δρόμο αυτόν, αλλά υπάρχουν ευκαιρίες για όποιον το θέλει.

Σε τι φάση είναι αυτή τη στιγμή το δικό σας project και ποια είναι τα επόμενα βήματα που έχετε σχεδιάσει;

Ελένη: Αυτή τη στιγμή υπάρχει το business model camvas, έχουμε κάνει όλο τον σχεδιασμό, έχει γίνει σε πειραματική βάση το πρώτο prototype, και επόμενος στόχος μας είναι να βγει το πρώτο χαλάκι Smat. Κάνουμε τις σχετικές επαφές και ψάχνουμε τρόπους για να βγει αυτό το πρώτο χαλάκι και στην συνέχεια θέλουμε να ολοκληρώσουμε και το app.

Αρίστη: Έχουμε ήδη επικοινωνήσει με εξωτερικούς συνεργάτες και για το κομμάτι του μηχανισμού και για το κομμάτι του ασκησιολόγιου που λέγαμε πριν. Και στο κομμάτι της χορηγίας για την κατασκευή του prototype. Στην συνέχεια βήμα-βήμα θέλουμε να φτάσουμε ως την μαζική παραγωγή.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + fifteen =