αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 4 κανόνες του Warren Buffett για να γίνεις πλούσιος

Οι 4 κανόνες του Warren Buffett για να γίνεις πλούσιος

Για τον Warren Buffett έχουμε ξανά μιλήσει εδώ στο It’s Possible. Πρόκειται για έναν επενδυτή που έχει καταγράψει την δική του πετυχημένη πορεία. Και είναι σταθερά μέσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους του κόσμου. Στα 91 του πλέον, έχει αρκετά χρήσιμα μαθήματα και εμπειρίες να παραθέσει

Το αμερικανικό entrepreneur.com έφτιαξε μια ενδιαφέρουσα λίστα. Είναι 4 κανόνες του μεγιστάνα για να γίνεις πλούσιος. Πόσους από αυτούς εφαρμόζεις;

1# Πρώτα αποταμίευση

Όπως έχει επισημάνει και έχει αποδείξει ο Buffett σε πολλές περιπτώσεις, θα πρέπει να «πληρώσετε πρώτα τον εαυτό σας» βάζοντας πρώτα ένα μέρος των κεφαλαίων σας στην άκρη.

Πάρα πολλοί επιχειρηματίες κάνουν all-in στην εταιρεία που δημιουργούν και ζουν με την υπόσχεση του «μεγάλου exit».  Αλλά μετά πάει στραβά. Ακόμη χειρότερα, ορισμένοι ιδρυτές το έχουν κάνει πολλές φορές.

Στατιστικά, οι άνθρωποι που είναι πιο ασφαλείς οικονομικά είναι αυτοί που δεν θα περίμενες. Είναι απλοί άνθρωποι με οικονομική πειθαρχία. Δεν περίμεναν να αποταμιεύσουν και να επενδύσουν όταν «μπορούμε να το αντέξουμε οικονομικά» (αυτό δεν θα γίνει… ποτέ) ή «όταν κάνουμε exit από την εταιρεία μας».

Με ή χωρίς συμβούλους, έμαθαν να αποταμιεύουν. Στη συνέχεια κάλυψαν τις ανάγκες τους.

2# Μην παρασύρεσαι από τα ακριβά brands

Βαδίστε στο παράδειγμα του Buffett, σκεφτείτε να αγοράσετε το αυτοκίνητό σας (πολυτελέςς ή μη) ελαφρώς μεταχειρισμένο.

Εάν αγοράσετε ένα πολυτελές σπίτι, επιλέξτε ένα σπίτι και μια τοποθεσία που θα μπορούσε να του επιτρέψει να μεταπωληθεί εύκολα ή να μπορεί να αξιοποιηθεί με μόνιμη ή μερική ενοικίαση για επιπλέον έσοδα. Ή σκεφτείτε να αποκτήσετε και να ζήσετε σε ένα συντηρητικό σπίτι και περιστασιακά να νοικιάσετε μόνοι σας ένα πολυτελές σπίτι για οικογενειακές διακοπές ή διακοπές με φίλους.

Ένας σοφός σύμβουλος συμβουλεύει να διαθέτετε μόνο το 20% του εισοδήματός σας ή των εσόδων από επενδύσεις στα “τρία “f’s”: food, fashion και fun.

Εδώ είναι ένας χρήσιμος τρόπος για να αξιοποιήσετε τα luxury brands: Όταν το κάνετε, θεωρήστε την αγορά ως μια μορφή επένδυσης. Είναι η ποιότητα και το στυλ διαχρονικό και κλασικό; Είναι κάτι που θα μπορούσατε να προσαρμόσετε και να συνεχίσετε να φοράτε σε δύο ή περισσότερες δεκαετίες από τώρα;

3. Να είστε προσεκτικοί με τη λήψη δανείων

«Αν αγοράσεις πράγματα που δεν χρειάζεσαι, σύντομα θα πουλήσεις πράγματα που χρειάζεσαι», έχει πει ο Buffett πολλές φορές. Οι πιστωτικές κάρτες μπορεί να είναι η μεγαλύτερη πιθανή σπατάλη κερδών και αποταμιεύσεων. Εάν ακολουθήσετε το παράδειγμα του Buffett, κινηθείτε σχεδόν εξ ολοκλήρου σε μετρητά. Εάν χρησιμοποιείτε κάρτες, μάθετε τα συστήματα που σας επιτρέπουν να βελτιστοποιήσετε τη χρήση τους για να διατηρήσετε το credit score σε υψηλά επίπεδα και να παραμείνετε κατάλληλοι για μέγιστη πίστωση όταν χρειάζεται, πληρώνοντας ταυτόχρονα το ελάχιστο ποσό τόκου.

4. Να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί στην επένδυση με δανεικά χρήματα

Για την ιστορία, ο Buffett έχει προειδοποιήσει πολλές φορές να μην κάνετε επενδύσεις με δανεικά. Μπορεί να βρεθείς μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις και… χρεωμένος. Υπάρχουν βέβαια και εξαιρέσεις. Ενας καθημερινός επενδυτής πολύ κάτω από το επίπεδο της Berkshire ή του Buffett μπορεί να αποκτήσει ένα ισχυρό πλεονέκτημα διατηρώντας ακόμη και μία ή δύο επενδυτικές κατοικίες με στεγαστικό δάνειο 30 ετών, ιδιαίτερα όταν είναι δυνατό να το κάνει με επιτόκια κάτω του 4%. Αυτό θα μπορούσε να είναι μια έξυπνη χρήση του χρέους που σας ωθεί προς τους στόχους σας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η συμβουλή του Warren Buffett: Προσέξτε με ποιους κάνετε παρέα

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

10 + 6 =