αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι 4 διαγωνισμοί για έργα που «τρέχουν» τώρα στο Ελληνικό

Οι 4 διαγωνισμοί για έργα που «τρέχουν» τώρα στο Ελληνικό

Πληθαίνουν οι διαγωνισμοί για τα διάφορα κτιριακά και άλλα έργα που σχεδιάζονται από τη Lamda Development στο πλαίσιο της πρώτης φάσης ανάπτυξης του ακινήτου του Ελληνικού. Αυτή την περίοδο «τρέχουν» διαγωνιστικές διαδικασίες για τέσσερα σημαντικά έργα, συνολικού εκτιμώμενου ύψους 800 εκατ. ευρώ. Αφορούν την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Vouliagmeni Mall Complex, όπου θα περιλαμβάνονται και χρήσεις γραφείων, του πύργου μεικτής χρήσης, των αθλητικών εγκαταστάσεων και της πρώτης φάσης του πάρκου του Ελληνικού.

Στο πλαίσιο αυτό έχουν ήδη υποβληθεί δεσμευτικές οικονομικές προσφορές από τους ενδιαφερόμενους κατασκευαστές για το Vouliagmeni Mall Complex, που αποτελεί και το μεγαλύτερο μεμονωμένο έργο, εκτιμώμενου ύψους 400 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες, προσφορές για το συγκεκριμένο έργο έχουν υποβάλει τα σχήματα Αβαξ – Rizzani, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ – ACC και Ακτωρ – Besix. Αντιθέτως, στον συγκεκριμένο διαγωνισμό δεν έχει συμμετάσχει η κοινοπραξία Intrakat – Bouygues, η οποία όμως αναμένεται να υπογράψει την τελική σύμβαση για την κατασκευή του πύργου κατοικιών Riviera Tower, ένα έργο της τάξεως των 350 εκατ. ευρώ.

Το Vouliagmeni Mall Complex προβλέπει την κατασκευή του εμπορικού κέντρου Vouliagmeni Mall, αλλά και των νέων κεντρικών γραφείων του ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, τα οποία θα φιλοξενούνται στους υψηλότερους ορόφους του κτιρίου. Θα πρόκειται για ένα συγκρότημα συνολικής επιφανείας 130.000 τ.μ., εκ των οποίων τα 85.000 τ.μ. θα αφορούν την εκμισθώσιμη επιφάνεια του εμπορικού κέντρου, ενώ επιπλέον 40.000 τ.μ. θα αφορούν τους χώρους γραφείων. Η διαγωνιστική διαδικασία είναι ανάλογη με εκείνη που ακολουθήθηκε για την ανάδειξη του αναδόχου για τον πύργο κατοικιών Riviera Tower στην περιοχή του Αγ. Κοσμά. Συγκεκριμένα, ο ανάδοχος θα έχει αρχικά τον ρόλο του συμβούλου του έργου, συμμετέχοντας στην προετοιμασία της κατασκευής και στη συνέχεια θα υπογραφεί το οριστικό συμβόλαιο κατασκευής.

Παράλληλα, οι εταιρείες αναμένουν την απόφαση της Lamda Development και για το έργο των αθλητικών εγκαταστάσεων, ύψους 120 εκατ. ευρώ, για το οποίο επίσης έχουν υποβληθεί προσφορές. Το έργο διεκδικείται από την Αβαξ, την Ακτωρ, τη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ και την κοινοπραξία Μυτιληναίος -Intrakat. Στόχος είναι η υπογραφή της σύμβασης πριν εκπνεύσει το πρώτο τρίμηνο, ενώ το έργο θα έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2024. Υπενθυμίζεται ότι οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις θα αποτελούν μέρος του πάρκου και όχι κάποιο ενιαίο συγκρότημα. Θα ενσωματώνονται δηλαδή αρμονικά εντός του πάρκου. Περιλαμβάνουν ένα κέντρο κολύμβησης με τρεις πισίνες, μια στεγασμένη και δύο υπαίθριες, ένα κλειστό προπονητήριο ενόργανης και ρυθμικής γυμναστικής, εγκαταστάσεις στίβου, ακαδημία καλαθοσφαίρισης με κλειστό γήπεδο και επιπλέον έξι κλειστά προπονητήρια, ακαδημία ποδοσφαίρου με ένα γήπεδο (με διαγράμμιση γηπέδου χόκεϊ και συνθετικό χλοοτάπητα), δύο γήπεδα 7X7, εγκαταστάσεις επαγγελματικού ποδοσφαίρου με κτίριο αποδυτηρίων και διοίκησης, καθώς και τρία γήπεδα ποδοσφαίρου, τέσσερα υπαίθρια γήπεδα μπιτς-βόλεϊ, τρία υπαίθρια γήπεδα καλαθοσφαίρισης, όπως επίσης και ακαδημία αντισφαίρισης με 20 γήπεδα. Επίσης οι νέες αθλητικές εγκαταστάσεις στο Ελληνικό περιλαμβάνουν ξενώνες διαμονής αθλητών με 272 κλίνες (121 κλειδιών).

Παράλληλα, έχει ξεκινήσει και η διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος και εν συνεχεία υποβολή προσφορών για δύο ακόμη σημαντικά έργα. Το πρώτο εξ αυτών αφορά την κατασκευή του πύργου μεικτής χρήσης, που χωροθετείται στην περιοχή του εμπορικού και επιχειρηματικού πόλου της έκτασης, δηλαδή πλησίον της Λ. Βουλιαγμένης και του εμπορικού κέντρου. Το συγκεκριμένο κτίριο θα είναι μια επένδυση της τάξεως των 200 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για ένα κτίριο, ύψους 150 μέτρων, στο οποίο προβλέπεται να φιλοξενούνται ένα πολυτελές ξενοδοχείο, γραφεία και κατοικίες. Η συνολική επιφάνεια θα είναι 60.000 τ.μ.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + fourteen =