αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 3 συμβουλές του Gary Vaynerchuk σε όσους ξεκινούν business project για πρώτη φορά στη ζωή τους

Οι 3 συμβουλές του Gary Vaynerchuk σε όσους ξεκινούν business project για πρώτη φορά στη ζωή τους

Το επιχειρηματικό μονοπάτι δεν είναι εύκολο. Και τελικά τι πρέπει να κάνεις για να επιβιώσεις, να αναπτυχθείς και να βγάλεις χρήματα; Ενώ αυτή είναι μία μεγάλη και πολύπλευρη συζήτηση, ο αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος και business coach, Gary Vaynechuk, κάνει τα δεδομένα λίγο πιο συγκεκριμένα και παραθέτει 3 συμβουλές προς όσους ξεκινούν επιχείρηση για πρώτη φορά στη ζωή τους.

«Το έχω πει ξανά και ξανά: Η επιχειρηματικότητα είναι δύσκολη και δεν είναι για όλους. Εάν, αφού κάνετε μια ρεαλιστική προσωπική καταγραφή του ποιος είστε και τι θέλετε να κάνετε, αποδειχθεί ότι είστε έτοιμοι να κάνετε τα επόμενα βήματα για να ξεκινήσετε μια επιχείρηση, θέλω να μοιραστώ τις συμβουλές που δίνω πάντα στους first-time επιχειρηματίες», σημειώνει ο διάσημος businessman.

Μερικά αρχικά points που είναι χρήσιμο να σημειώσεις στο μπλοκάκι σου, και ίσως σε βοηθήσουν στα πρώτα επιχειρηματικά βήματα σου.

1# Να είστε πρακτικοί με τα χρήματα σας

«Το πρώτο και πιο σημαντικό πράγμα που λέω στους νέους επιχειρηματίες είναι η σημασία της πρακτικότητας όσον αφορά τα χρήματα. Είμαι έκπληκτος από όλους τους «επιχειρηματίες» που ξεκινούν επιχειρήσεις και κατά το λανσάρισμα δεν συνειδητοποιούν τη σημασία της δημιουργίας χρημάτων και του τρόπου διαχείρισης των κερδών. Αντί να επικεντρωθούν στις τρέχουσες οικονομικές ανάγκες και να δημιουργήσουν μια πραγματική εταιρεία, είναι πολύ απασχολημένοι με το να σκέφτονται πόσα χρήματα θα βγάζουν σε τέσσερα χρόνια από τώρα» λέει ο Gary.

Και συμπληρώνει: «Πόσα χρήματα έχετε για να μείνετε ζωντανοί και για πόσο; Έχετε να καλύψετε το ενοίκιο και τα γενικά έξοδα για το πρώτο έτος; Οι πρωτοεμφανιζόμενοι επιχειρηματίες κάνουν πάντα αυτό το λάθος και είναι η μεγαλύτερη ανησυχία μου για αυτούς. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι οι ενέργειές σας μπορούν να αντέξουν στην ‘αιμορραγία’ μετρητών που θα υπάρξει πριν καν βγάλετε κέρδος».

Οι νέοι επιχειρηματίες συχνά κάνουν ένα από τα δύο λάθη στην αρχή:

(1) Δεν έχουν χρηματοδότηση για την επιχείρησης τους και δεν έχουν αντλήσει venture capital (ή οποιοδήποτε άλλο κεφάλαιο). Έχουν μόνο χρήματα για 6 μήνες, για να πραγματοποιήσουν τον επιχειρηματικό τους στόχο. Ενώ ονειρεύονται κάθε τέλειο σενάριο που θα τους επιτρέψει να πραγματοποιήσουν το όνειρό τους, την τρίτη μέρα που γίνονται «επιχειρηματίες», συνειδητοποιούν ότι τίποτα δεν πηγαίνει τέλεια και τους τελειώνουν τα μετρητά.

(2) Χρηματοδοτούνται τόσο καλά που δεν δημιουργούν τους απαραίτητους μυς για να δημιουργήσουν έσοδα. Είναι τόσο συνηθισμένοι στην ιδέα ότι το να «κάψουν» 150.000 $ είναι… καλό επειδή έχουν μια χρηματοδοτούμενη εταιρεία. Το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής και της συμπεριφοράς τους επικεντρώνεται στο να έχουν ακόμα μεγαλύτερο γύρο χρηματοδότησης στη συνέχεια, αντί να χτίσουν μια πραγματική, κερδοφόρα επιχείρηση. Ανεξάρτητα από την κατάσταση, η έναρξη μιας νέας επιχείρησης, ιδιαίτερα μιας που απαιτεί μια αρχική οικονομική επένδυση και όχι μόνο τον χρόνο σας, εξαντλεί τα χρήματα. Πρέπει να κατανοήσετε τι χρειάζεστε για να πληρώσετε για είδη πρώτης ανάγκης όπως ενοίκιο, προμήθειες και αποθέματα (και αυτό δεν περιλαμβάνει καν τα προσωπικά σας έξοδα).

2# Συνειδητοποιήστε ότι η οικοδόμηση μιας επιχείρησης είναι μια τεράστια χρονική δέσμευση

«Το επόμενο πράγμα που υπενθυμίζω στους πρωτοεμφανιζόμενους επιχειρηματίες είναι ότι ξεκινώντας μια επιχείρηση, έχετε πάρει μια απόφαση που δεν σας αφήνει καθόλου χρόνο, στον πρώτο έτος, να κάνετε οτιδήποτε άλλο παρά να φτιάξετε την επιχείρησή σας. Τέρμα η παρακολούθηση του Game of Thrones», λέει ο Gary.

Και ξεκαθαρίζει: «Όχι άλλα πάρτι αργά το βράδυ με τους φίλους σας. Βρίσκεστε σε μια τέτοια ζώνη που κάθε λεπτό (ας το ονομάσουμε 18 ώρες την ημέρα, αν θέλετε να πετύχει), πρέπει να διατίθεται για την επιχείρησή σας. Αυτό αφορά ακόμη και τον χρόνο με την οικογένειά σας. Είναι μια ουσιαστική θυσία και πρέπει να συνειδητοποιήσεις το επίπεδο δέσμευσης που απαιτείται».

Ο ίδιος παραδέχεται ότι ο ελεύθερος χρόνος, ο χρόνος για «εμάς» και ο χρόνος με την οικογένεια είναι τόσο σημαντικός για πολλούς. «Ωστόσο, εάν έχετε τη φιλοδοξία να δημιουργήσετε μια επιχείρηση, πρέπει να αναλάβετε αυτή τη δέσμευση» εξηγεί. Μάλιστα, όσο μεγαλύτερο είναι αυτό που θες να χτίσεις, τόσο μεγαλύτερη πρέπει να είναι η θυσία.

3# Κρατήστε τον λόγο σας

«Μια από τις καλύτερες επιχειρηματικές συμβουλές που έχω λάβει ποτέ (και μια που προσπαθώ να μεταδώσω σε οποιονδήποτε εισέρχεται στον επιχειρηματικό κόσμο) είναι ότι ο λόγος σας πρέπει να είναι εγγύηση. Ο μπαμπάς μου, μου το είπε αυτό σε νεαρή ηλικία και έχει διαμορφώσει τον τρόπο με τον οποίο δραστηριοποιούμαι από τότε. Μου είπε μια φορά ότι αν δεσμευτώ να αγοράσω 100 κιβώτια κρασιού για το μαγαζί και αλλάξω γνώμη την εβδομάδα πριν φτάσουν, θα έπρεπε να το πιω όλο επειδή είχα δεσμευτεί», τονίζει ο Gary.

«Αν δεσμευτείς, ό,τι κι αν συμβεί, πρέπει να το κάνεις. Δεν διακυβεύεται μόνο η επωνυμία της επιχείρησής σας, αλλά και το personal brand και η φήμη σας. Οι κακές επιχειρηματικές αποφάσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο την ιδιότητά σας ως επιχειρηματίας», λέει.

Με τον διάσημο επιχειρηματία να κλείνει με ένα συμπέρασμα: «Λένε ότι περισσότερες επιχειρήσεις θα αποτύχουν μέσα στους πρώτους 18 μήνες. Ο Νο1 λόγος για τον οποίο πιστεύω ότι τόσες πολλές επιχειρήσεις αποτυγχάνουν τόσο γρήγορα είναι επειδή δεν συνειδητοποιούν πόσο δύσκολο είναι, πόσο «all in» πρέπει να είσαι και πόσο ταλέντο χρειάζεται για να είσαι επιτυχημένος επιχειρηματίας. Δεν υπόσχομαι ότι η τήρηση αυτής της συμβουλής θα εγγυηθεί ότι η επιχείρησή σας θα επιβιώσει τον πρώτο χρόνο, αλλά χωρίς αυτές τις σκέψεις, δεν βαδίζετε προς την επιτυχία».

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Sophia Amoruso προς νέους επιχειρηματίες: Μην αναζητάτε χρήματα από επενδυτές. Θα το μετανιώσετε

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

3 + 5 =