αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι 3 μεγάλες ξένες τράπεζες που ανοίγουν γραφεία στην Ελλάδα

Οι 3 μεγάλες ξένες τράπεζες που ανοίγουν γραφεία στην Ελλάδα

Πέρα από τη JP Morgan, η οποία έχει ήδη παρουσία στην Ελλάδα, τουλάχιστον άλλες τρεις μεγάλες επενδυτικές τράπεζες σχεδιάζουν να ανοίξουν γραφεία στην Αθήνα, λαμβάνοντας τις αντίστοιχες άδειες από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως μεταδίδει το Capital.gr, πρόκειται για τις Goldman Sachs, Bank of America, Deutsche Bank, ενώ σε πιο πρώιμο στάδιο βρίσκονται οι σκέψεις από Nomura.

Σύμφωνα με πληροφορίες από στελέχη της αγοράς που είναι σε θέση να γνωρίζουν ή έχουν βολιδοσκοπηθεί, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται τα σχέδια των Goldman Sachs, Bank of America και Deutsche Bank, ενώ σε διερευνητική φάση είναι της Nomura.

Ενώ η JP Morgan ήδη αναζητά νέα στελέχη για Αθήνα, οι υπόλοιπες δεν ακόμα λάβει τις τελικές αποφάσεις ή για τον ακριβή χρόνο και τρόπο. Ωστόσο, διερευνητικές επαφές με ελληνικά τραπεζικά στελέχη, αλλά και συζητήσεις με τα στελέχη τους στο εξωτερικό για την προοπτική να μεταφερθούν στην Αθήνα έχουν γίνει.

Επίσης, πληροφορίες επιβεβαιώνουν ότι έχουν γίνει διερευνητικές επαφές για νομικά και άλλα θέματα θεματοφυλακής, στρατηγικής σε επίπεδο Ευρώπης, αρμόδιων εποπτικών αρχών, κά.

Κύριος στόχος είναι η ανάπτυξη εργασιών επενδυτικής τραπεζικής (investment και treasury business banking), όπως ομολογιακές εκδόσεις, και, δευτερευόντως, η διαχείριση πλούτου, δηλαδή του asset management και το private banking.

Κοινή στρατηγική πίσω από τα σχέδια αυτά είναι η παρουσία τους σε μια αγορά, η οποία δεν έχει ανεπτυγμένη επενδυτική τραπεζική, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κέντρα, και να βρίσκεται σε στρατηγική θέση, σε ό,τι αφορά στη διασύνδεση των αγορών της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στις τελικές αποφάσεις μετρούν το χαμηλό κόστος, σε σχέση με άλλα ευρωπαϊκά κέντρα (μισθοί, ενοίκια, κόστος ζωής), το γεγονός ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, οι προβλέψεις για μεγάλους ρυθμούς ανάπτυξης και γενικότερο άνοδο του οικονομικού κύκλου, αλλά και το όφελος από το Ταμείο Ανάκαμψης και άλλους ευρωπαϊκούς πόρους, όπου το μεγαλύτερο μερίδιο λαμβάνει η Ελλάδα και οι υπόλοιπες χώρες της ευρύτερης περιοχής.

Στόχος τα ντιλ και η ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής

Σύμφωνα με πηγές της αγοράς που δραστηριοποιούνται στον κλάδο, οι συγκεκριμένες ξένες επενδυτικές τράπεζες διαβλέπουν αύξηση των επιχειρηματικών ντιλ και των εναλλακτικών χρηματοδότησης μεγάλων επιχειρηματικών και επενδυτικών έργων εντός Ελλάδος, αλλά και στις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης, όπως και στις υπό ένταξη χώρες της περιοχής στο ευρώ.

Η ελληνική αγορά δεν έχει ανεπτυγμένη επενδυτική τραπεζική, αφενός διότι για πολλά χρόνια, λόγω κρίσης δεν υπήρχαν ντιλ, και αφετέρου το επιχειρηματικό μοντέλο των ελληνικών συστημικών τραπεζών κινούνταν περισσότερο στο λεγόμενο retail banking.

Φυσικά υπάρχει το corporate και το wholesale banking, όπως και το wealth management, το οποίο είναι σαφώς πιο ανεπτυγμένο. Ωστόσο, ως προς την επενδυτική τραπεζική που αφορά κυρίως σε μεγάλα ντιλ, IPOs, ομολογιακές εκδόσεις, mini bonds, αυξήσεις κεφαλαίων, κά, τα έσοδα των εγχώριων συστημικών τραπεζών ανέρχονται σε περίπου 150 εκατ. ευρώ.

Εξάλλου, ακόμα και για τις ίδιες ή για εκδόσεις ή ντιλ πελατών τους συνεργάζονται με μεγάλες επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × three =