αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 3 κανόνες που πρέπει να εφαρμόσεις, για να εργαστείς σωστά από το σπίτι | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Οι 3 κανόνες που πρέπει να εφαρμόσεις, για να εργαστείς σωστά από το σπίτι | Του Γιάννη Μπελεγρίνη

Μοιάζει ως το ιδανικό σενάριο για πολλούς: Να εργάζεσαι από το σπίτι σου, τις ώρες που θέλεις, χωρίς να έχεις κάποιο αφεντικό πάνω από το κεφάλι σου. Άλλωστε, πλέον στις περισσότερες δουλειές (τουλάχιστον στις «δουλειές γραφείου») μπορείς να εργαστείς από οπουδήποτε, έχοντας απλά ένα laptop και ένα smartphone μπροστά σου.

Όπως έχουμε ξανά πει, κάπως έτσι λειτουργεί και το It’s Possible, από τότε που δημιουργήθηκε, τον Σεπτέμβριο του 2016. Ωστόσο, η εργασία από το σπίτι, έχει κάποιους κανόνες. Δεν είναι όλα τόσο εύκολα όσο φαίνονται «από έξω». Αν δεν κινηθείς σωστά, τότε είναι πολύ πιθανό το μοντέλο να αποτύχει. Αφού δεν θα είσαι καθόλου παραγωγικός.

Πάμε να δούμε «στα γρήγορα» 3 κανόνες που πρέπει να εφαρμόσεις, αν θέλεις να εργαστείς σωστά από το σπίτι σου. Ναι, υπό προϋποθέσεις μπορεί να είναι ένα πολύ «μαγικό» μοντέλο εργασίας.

1# Συγκεκριμένος χώρος εργασίας

ΟΚ, δουλεύεις από το σπίτι σου. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να είσαι όλη την ημέρα πάνω στο κρεβάτι σου ξαπλωμένος, έχοντας δίπλα σου το laptop. Ούτε ότι πρέπει να είσαι μέσα στην κουζίνα. Παρόλο που βρίσκεσαι στο σπίτι σου, πρέπει να έχεις συγκεκριμένο χώρο στον οποίο εργάζεσαι. Αν μάλιστα μένεις μαζί με άλλους ανθρώπους (οι οποίοι έχουν τις δικές τους συνήθειες και ωράρια), το να έχεις συγκεκριμένο χώρο εργασίας, είναι απαραίτητο. Δεν χρειάζονται πολλά πράγματα. Αρκεί ένα δωμάτιο με ένα γραφείο και μια καρέκλα. Θα είναι χρήσιμο αν έχεις κοντά σου και άλλα χρήσιμα εργαλεία, όπως ένας εκτυπωτής.

2# Φτιάξε πρόγραμμα

Εδώ είναι ένα λάθος που κάνουν αρκετοί νέοι επιχειρηματίες ή freelancers, που εργάζονται από το σπίτι. Θεωρούν ότι μπορούν να δουλεύουν… όποτε θέλουν. Είναι αλήθεια, ότι στο μοντέλο εργασίας που συζητάμε, μπορείς να είσαι ευέλικτος και να φτιάξεις το πρόγραμμα που σου ταιριάζει. Αλλά εδώ ακριβώς είναι το «κλειδί»: Πρέπει να φτιάξεις ένα πρόγραμμα! Δεν γίνεται να δουλεύεις π.χ. 2 ώρες την ημέρα. Δεν γίνεται να δίνεις… άδεια στον εαυτό σου κάθε τόσο, για να πας ταξίδια. Αν αποφασίσεις ότι θα ξυπνάς κάθε ημέρα στις 9:00 το πρωί, τότε πρέπει να το τηρήσεις ότι κι αν γίνει. Στην περίπτωση που τρέχεις ένα ενημερωτικό site ή blog μάλιστα, αυτό γίνεται ακόμα πιο έντονο, αφού η δουλειά σου φαίνεται άμεσα online. Δεν μπορείς να ξυπνάς την μια ημέρα στις 9:00, την άλλη στις 12:00 και την τρίτη (επειδή έχεις ξενυχτήσει το προηγούμενο βράδυ) να ξυπνάς στις 15:00. Το πρόγραμμα πρέπει να τηρείται κάθε ημέρα.

3# Κάνε διαλείμματα

Το ότι δουλεύεις χωρίς κάποιος να σε «διώχνει» στο τέλος της βάρδιας, έχει και τα αρνητικά του. Ειδικά όταν «τρέχεις» το δικό σου project, είναι εύκολο να δείξεις… υπερβολικό πάθος και να καταλήξεις να εργάζεσαι από το πρωί μέχρι το βράδυ. Μάλιστα, οι ώρες θα περνούν τόσο γρήγορα που δεν θα το καταλαβαίνεις ότι εργάζεσαι τόσες ώρες συνεχόμενα. Μέχρι να εξουθενωθείς. Μην φτάσεις σε αυτό το σημείο. Είναι χρήσιμο να κάνεις διαλείμματα μέσα στην εργάσιμη ημέρα. Και μέσα στην εβδομάδα. Επίσης, μην ξεχνάς ότι υπάρχει ζωή και πέρα από την δουλειά σου.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × 4 =