αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 18 «κανόνες» του business δείπνου

Οι 18 «κανόνες» του business δείπνου

Είτε είσαι σε ένα δείπνο μεταξύ συνεργατών, είτε τρως με ένα άτομο με το οποίο σκοπεύεις να κλείσεις μια μεγάλη συμφωνία, είναι καλό να ακολουθήσεις κάποιους «κανόνες». Είναι οι κινήσεις που συνήθως προβλέπονται σε ένα business δείπνο. Έτσι ώστε να κάνεις την καλύτερη δυνατή εντύπωση.

H ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Chefi Έφη Κότσαπα, μιλά στο Insider.gr, και παραθέτει τους 18 «κανόνες» των business δείπνων. Και μάλλον πρέπει να σημειώσεις τους περισσότερους από αυτούς.

Πριν το γεύμα

Κάνουμε χειραψία με όλους όσους είναι προσκεκλημένοι στο τραπέζι. Αν είναι απαραίτητο, δηλαδή στις περιπτώσεις που είναι δείπνο γνωριμίας, συστηνόμαστε.

Δεν καθόμαστε στο τραπέζι μέχρι να καθίσει πρώτος ο οικοδεσπότης, που συνήθως είναι ο υπεύθυνος μιας εταιρείας ή ενός τμήματος.

Τοποθετούμε την πετσέτα στα πόδια μας μόλις καθίσουμε στο τραπέζι.

Στην περίπτωση που το μενού δεν είναι φιξ και υπάρχουν συγκεκριμένες επιλογές, δεν ζητάμε από τον σερβιτόρο να μας εξηγήσει με λεπτομέρειες οτιδήποτε υπάρχει σε κάθε πιάτο.

Αν το μενού είναι α λα καρτ, αφήνουμε τον οικοδεσπότη να παραγγείλει πρώτος. Έτσι, θα καταλάβουμε αν μπορούμε να παραγγείλουμε για παράδειγμα ένα πρώτο και μία σαλάτα πριν το κυρίως ή αν θα υπάρχουν διάφορα πιάτα στη μέση του τραπεζιού.

Είτε είναι μεσημέρι, είτε βράδυ, καλό θα είναι να παραγγείλετε πιάτα ελαφριά για το στομάχι, όπως είναι το ψάρι ή το κοτόπουλο. Τα ζυμαρικά και το λιπαρό κρέας προκαλούν υπνηλία σε οποιαδήποτε φάση της ημέρας.

Δεν είναι καλό να παραγγείλετε τα πιο ακριβά πιάτα του μενού, ούτε επίσης και φαγητά τα οποία τα οποία σάς είναι παντελώς άγνωστα.

Αποφύγετε το αλκοόλ ή περιορίστε το σε ένα ποτήρι κρασί ή μία μπύρα.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος

Αν υπάρχουν περισσότερα από ένα μαχαιροπίρουνα και δεν γνωρίζεται με ποιο να ξεκινήσετε, απλώς επιλέξτε αυτό που βρίσκεται στην εξωτερική πλευρά, είτε είναι μαχαίρι είτε πιρούνι.

Κοιτώντας μπροστά σας όπως κάθεστε, θυμηθείτε ότι σκεύη που σερβίρονται στερεά όπως είναι το πιατάκι για το ψωμί βρίσκεται στα αριστερά σας, ενώ στα δεξιά σας θα βρείτε ποτήρια και οτιδήποτε άλλο σερβίρονται υγρά (κούπα για καφέ, για τσάι κ.λπ.)

Κόψτε κάθε κομμάτι κρέας και καταναλώστε το εκείνη τη στιγμή. Μην κόβεται για παράδειγμα το φιλέτο κοτόπουλο σε δώδεκα κομμάτια με τη μία.

Όταν υπάρχει πιάτο που έχει σος και θα πρέπει να τη μοιραστείτε με άλλους, βάλτε τη με το κουτάλι στο πιάτο σας. Μην βουτάτε το ψωμί σε πιάτο κοινής χρήσης.

Όταν αφήνουμε τα μαχαιροπίρουνα να ακουμπούν στην άκρη του πιάτου και το τραπέζι, σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να το φαγητό μας. Όταν τα βάζουμε ολόκληρα μέσα στο πιάτο τοποθετημένα στην τέταρτη ώρα, σημαίνει ότι έχουμε τελειώσει, άρα ο σερβιτόρος μπορεί να το αποσύρει.

Ειδικά σε διεθνή τραπέζια, αποφύγετε τις συζητήσεις για θέματα θρησκευτικά, πολιτικά και ό,τι άλλο μπορεί να προκαλέσει αντιπαράθεση χωρίς λόγο.

Μετά το γεύμα

Δεν χρησιμοποιούμε οδοντογλυφίδα μπροστά σε κόσμο.

Δεν συζητάμε ποτέ για τον λογαριασμό, ούτε για το φιλοδώρημα. Για όλα είναι υπεύθυνος ο οικοδεσπότης.

Φεύγοντας χαιρετάμε όλους όσους παραβρίσκονται και ευχαριστούμε τον οικοδεσπότη μας για την πρόσκληση και την όμορφη βραδιά.

Και φυσικά σε καμία περίπτωση δεν ζητάμε φαγητό για το σπίτι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen − sixteen =