αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι 13 φράσεις που δεν πρέπει να πεις, όταν διαπραγματεύεσαι για τον μισθό σου

Οι 13 φράσεις που δεν πρέπει να πεις, όταν διαπραγματεύεσαι για τον μισθό σου

Η διαπραγμάτευση του μισθού σου -είτε πρόκειται να συνεργαστείς για πρώτη φορά με μια εταιρεία, είτε είσαι ο «παλιός» που ζητάει αύξηση- δεν διαφέρει σε τίποτα από οποιαδήποτε άλλη αγοραπωλησία παρά μόνο στο εξής: Αυτό που είναι για «πώληση» είσαι εσύ ο ίδιος και το όποιο ταλέντο έχεις. Ωστόσο, επειδή η κουβέντα αυτή είναι μια εντελώς προσωπική υπόθεση (για την ακρίβεια, πιο προσωπική δεν γίνεται), είναι πολύ δύσκολο να μην εμπλακεί το συναίσθημα σε αυτή. Επειδή, λοιπόν, σε ανάλογες περιπτώσεις το συναίσθημα είναι κακός σύμβουλος, ιδού μερικές φράσεις που καλό θα ήταν να αποφύγεις όταν «ντιλάρεις» το μηνιάτικο.

«Δέχομαι την (πρώτη) προσφορά σας»

Θυμήσου: Υποτίθεται ότι η κουβέντα γίνεται για να διαπραγματευτείς τον μισθό σου. Και μια διαπραγμάτευση συμπεριλαμβάνει πάντα τη διαδικασία της προσφοράς και της αντιπροσφοράς. Οπότε, ποιο το νόημα της διαδικασίας αν είναι να πεις το «ναι» από τον πρώτο αριθμό που θα ακούσεις;

«Θέλω Χ ευρώ»

Ποτέ μην λες εσύ πρώτος το ποσό που θέλεις αφού το ζητούμενο είναι να υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση. Μια καλή στρατηγική είναι να αφήνεις τον (υποψήφιο) εργοδότη να πει πρώτος πόσα λεφτά προτίθεται να σου δώσει. Με τον τρόπο αυτό, μπορείς να χρησιμοποιήσεις αυτή την πρώτη προσφορά που θα σου γίνει ως σημείο εκκίνησης για να πιέσεις εν συνεχεία για περισσότερα.

«Το ελάχιστο που θέλω είναι Χ ευρώ»

Αντίστοιχα, αν ενημερώσεις τον «απέναντι» για το ελάχιστο ποσό που περιμένεις να σου προσφερθεί, το πιο πιθανό είναι να καταλήξεις να πάρεις μόνο τόσα.

«Μόνο τόσα δίνετε;»

Καλό θα ήταν να αποφύγεις αυτή ή οποιαδήποτε ανάλογου ύφους και περιεχομένου φράση -σκοπός σου είναι να διαπραγματευτείς με επιτυχία, όχι να προσβάλλεις τον εργοδότη. Οπότε, συγκρατήσου ακόμα και αν μισθός που σου προσφέρουν είναι για γέλια. Ή, χειρότερα, για κλάματα.

«Η απάντησή μου είναι “όχι”»

Τί πάει να πει όχι; Θυμήσου ότι εδώ το ζητούμενο είναι να ανεβάσεις την αξία σου στα μάτια του υποψήφιου εργοδότη σου, εξασφαλίζοντας μια ακόμη καλύτερη προσφορά. Λέγοντας “όχι”, το μόνο που καταφέρνεις είναι να περιορίσεις τραγικά τα περιθώρια των διαπραγματεύσεων, αποκλείοντας ενδεχομένως μια βελτιωμένη προσφορά. Οπότε, όχι στο «όχι».

«Την περίοδο αυτή μου έχει γίνει και άλλη μια, καλύτερη προσφορά»

Ακόμα και αν λες την αλήθεια, καλό θα ήταν να αποφύγεις να παίξεις αυτό το χαρτί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Εκτός από άκομψο, δεν είναι απίθανο ο (υποψήφιος) εργοδότης σου να θελήσει να μάθει περισσότερες λεπτομέρειες. Και αν λες ψέματα, ίσως και να ζοριστείς λιγάκι να φανείς πειστικός στην περίπτωση που ο «απέναντι» αρχίσει να σου γυρεύει περισσότερες λεπτομέρειες. Εκτός, βέβαια, και αν είσαι τόσο καλός στο πόκερ.

«Εν κατακλείδι / Αυτή είναι η τελική μου προσφορά»

Φράσεις αναλόγου ύφους ακούγονται συνήθως όταν απειλείς κάποιον και όχι όταν διαπραγματεύεσαι μαζί του. Αν πεις κάτι ανάλογο και ο (υποψήφιος) εργοδότης δεν «τσιμπήσει», η κουβέντα σας εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα πρέπει να θεωρείται τελειωμένη. Ο επόμενος!

«Δεν θέλω να ακουστώ επιθετικός αλλά…»

Κατ’ αρχάς, σιγά μην τους δείρεις κιόλας. Κατά δεύτερον, τέτοιου είδους «ανακοινώσεις» και «απειλές» είναι μάλλον περιττές αν η επιχειρηματολογία σου είναι δομημένη σωστά και βασίζεται στη λογική. Κανόνας που ισχύει όχι μόνο όταν διαπραγματεύεσαι για δουλειά αλλά για οποιαδήποτε κουβέντα κάνεις στη ζωή σου.

«Χρειάζομαι…»

Δεν νοιάζει κανέναν πόσα λεφτά «χρειάζεσαι» επειδή σε «κυνηγάει» το Χ δάνειο ή η Ψ πιστωτική. Γενικά, τα προσωπικά και, ειδικότερα, τα οικονομικά σου ζητήματα πρέπει να μένουν πάντα μακριά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η κουβέντα εδώ γίνεται για το πόσο κοστολογείς τον εαυτό σου και τον χρόνο σου για να κάνεις μια συγκεκριμένη δουλειά που σου προσφέρεται, όχι για το αν και πόσα χρωστάς «στη Μιχαλού».

«Νιώθω άσχημα που πρέπει να σας το ζητήσω, αλλά…»

Ναι, δουλεύεις ήδη σε μια εταιρεία, δεν είναι και το πιο εύκολο πράγμα στο κόσμο να ζητήσεις αύξηση «εν μέσω κρίσεως» (sic), από την άλλη, όμως, το να λες ότι νιώθεις άσχημα επειδή θέλεις να βγάλεις περισσότερα λεφτά, είναι ψέμα Εκτός αυτού, η ατάκα αυτή αποτελεί και έναν από τους χειρότερους τρόπους για να ανοίξεις μια τέτοια κουβέντα, αφού βάζεις τον εαυτό σου σε θέση απολογούμενου, χωρίς να υπάρχει λόγος.

«Συγγνώμη»

Όπως φανερώνει και η ακριβώς από πάνω φράση, μάλλον δεν έχεις πολλή εμπιστοσύνη στον εαυτό σου, ε; Τα πράγματα έχουν ως εξής: Αν ξέρεις τις δυνατότητές σου και ξέρεις τί (θα) προσφέρεις στην εταιρεία, δεν υπάρχει λόγος να ζητάς συγγνώμη επειδή απλά θέλεις περισσότερα χρήματα.

«Νομίζω ότι…»

Ποτέ δεν πρέπει να «νομίζεις» αλλά πάντα να «ξέρεις». Οπότε, ξέχνα φράσεις ή λέξεις του στιλ «Νομίζω ότι…», «Ίσως», «Μπορεί» κοκ, οι οποίες φανερώνουν αμφιβολίες και δισταγμό. Πάντα να φαίνεσαι σίγουρος για τον εαυτό σου και για τα λεγόμενά σου. Εξάλλου, αν δεν είσαι εσύ σίγουρος για την πάρτη σου, τότε δεν θα είναι κανένας άλλος.

«Μα, αξίζω πολλά περισσότερα»

Καλά κάνεις και το πιστεύεις αυτό, όμως δεν είναι ανάγκη να το φωνάζεις κιόλας -ειδικότερα δε σε μια τέτοια κουβέντα. Το τελευταίο πράγμα που θέλεις είναι να σε πουν αλαζόνα.
«Μπορεί να μην πιστεύετε ότι αξίζω τόσα αλλά…»

Πηγή: Askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × 4 =