αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι 10 κανόνες του ιδρυτή της Nike

Οι 10 κανόνες του ιδρυτή της Nike

Θεωρείται ένας από τους «μάγους» της μόδας. Και της επιχειρηματικότητας. Είναι ο Phil Knight. Ο άνθρωπος που το 1964 ίδρυσε την Nike. Με την συνέχεια να είναι λίγο- πολύ γνωστή. Ο ίδιος έγινε δισεκατομμυριούχος και η εταιρία του ένα από τα πιο δυνατά brands στον κόσμο.

Μάλιστα πρόκειται για έναν άνθρωπο που δεν διστάζει να βγει… out of the box. Κάτι τέτοιο έκανε, για παράδειγμα, στο ξεκίνημα της Nike. Ο νεαρός τότε επιχειρηματίας, εφάρμοσε ένα «τρελό» πλάνο μάρκετινγκ: Δεν έκανε καμία παραδοσιακή διαφήμιση!

Αντί για αυτό, είχε μια άλλη ιδέα: Κατάφερε να πείσει κορυφαίους αθλητές της εποχής, να φορέσουν τα παπούτσια της νεοσύστατης Nike. Έτσι ώστε να πετύχει μια πιο οργανική ανάπτυξη, όπως διαβάζουμε στο Entrepreneur.com. Εκείνη την εποχή, όλοι θεώρησαν «τρελό» ότι μια μάρκα μόδας, θα φτάσει στην επιτυχία χωρίς να γίνει κανονική διαφήμιση. Κι όμως, το πείραμα πέτυχε.

Αν και στη συνέχεια ο Knight άλλαξε τακτική μάρκετινγκ μέσα στα χρόνια, και ακολούθησε πιο επιθετικά μοντέλα, είναι αξιοσημείωτο ότι μια εταιρία- γίγαντας, κάποτε ξεκίνησε με μια τολμηρή στρατηγική. Την οποία κανείς δεν πίστευε. Η αποφασιστικότητα του Mr Nike απέδωσε και μάλιστα αυτό το στοιχείο της προσωπικότητας του, είναι ένα από τα βασικά που τον έφτασαν στα δισεκατομμύρια.

Μετά την Nike, η συγκεκριμένη τακτική με τους αθλητές, έγινε… mainstream. Και πολλές εταιρίες την ακολούθησαν, με πολύ καλά αποτελέσματα.

Οι 10 κανόνες

Το 1980 ο Phil Knight έφτιαξε το δικό του μανιφέστο. Αυτό περιελάμβανε 10 απλούς κανόνες. Τους οποίους εφάρμοζε στο business κομμάτι. Είναι οι 10 κανόνες που θα δεις παρακάτω.

1- H δουλειά μας αλλάζει

2- Είμαστε στην επίθεση, συνεχώς

3- Τα τέλεια αποτελέσματα μετράνε, όχι η τέλεια διαδικασία. Σπάστε τους κανόνες

4- Έχει να κάνει τόσο για την μάχη, όσο για τις μπίζνες

5- Μην υποθέτετε τίποτα, βεβαιωθείτε ότι οι άνθρωποι τηρούν τις υποσχέσεις τους, pushάρετε τον εαυτό σας και τους άλλους, προσπαθείστε για ο,τι είναι δυνατό

6- Επιβιώστε

7- Η δουλειά σας δεν έχει γίνει, μέχρι να γίνει η δουλειά

8- 8. Κίνδυνοι: Γραφειοκρατία, προσωπικές φιλοδοξίες, αυτοί που ρουφούν ενέργεια VS εκείνων που δίνουν, γνωστοποίηση των αδυναμιών μας, πάρα πολλά πράγματα στο ”πιάτο”.

9- Δεν θα είναι εύκολο

10- Αν κάνουμε τα σωστά πράγματα, θα βγάλουμε λεφτά σχεδόν αυτόματα.

https://media.licdn.com/dms/image/C4E22AQHqvQ7kkB_M8Q/feedshare-shrink_1280/0/1674131914102?e=1677110400&v=beta&t=Ezw4bR6mZxKZcx1M3ThpdY7QuHca174pkN2ybpLhwlA

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eleven − 3 =