αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι «χώρες της κρίσης» ανακάμπτουν: Αυξάνει τον κατώτατο μισθό και η Πορτογαλία

Οι «χώρες της κρίσης» ανακάμπτουν: Αυξάνει τον κατώτατο μισθό και η Πορτογαλία

Ακολουθώντας το παράδειγμα χωρών όπως η Ελλάδα και η Ισπανία που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, η Πορτογαλία θα προχωρήσει εκ νέου από το 2015 σε αύξηση του κατώτατου μισθού. Η πορτογαλική κυβέρνηση παρουσίασε χθες πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά σχεδόν 6%, στα 635 ευρώ, την επόμενη χρονιά.

Παρά όμως τις προθέσεις της, ο κατώτατος μισθός στην Πορτογαλία συνεχίζει να παραμένει ο χαμηλότερος στη δυτική Ευρώπη, ενώ αρκετά κοντά βρίσκεται και η Ελλάδα. Βάσει της κυβερνητικής πρότασης, που υποβλήθηκε στα συνδικάτα των εργαζομένων και σε άλλους φορείς, ο νέος κατώτατος μισθός των 635 ευρώ θα εφαρμοστεί από 1ης Ιανουαρίου του 2020.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, όταν ξεκίνησε τη δεύτερη θητεία του πριν από ένα μήνα, δεσμεύθηκε να αυξήσει τον μηναίο κατώτατο μισθό κατά 25%, στα 750 ευρώ, έως το 2023. Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, η κυβέρνηση ανέφερε στο σχέδιό της ότι «η εξέλιξη αυτή συμβάλλει στην ανάκαμψη του εισοδήματος και στη βελτίωση των επιπέδων κοινωνικής συνοχής», υπογραμμίζοντας επίσης ότι η αύξηση του μισθού αποδεικνύει τη δυναμική της οικονομίας αλλά και της αγοράς εργασίας.

Υπενθυμίζεται πως η ισπανική κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει στην αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 22%, ενώ η Ελλάδα τον περασμένο Φεβρουάριο προχώρησε σε αύξηση 11%, από τα 586 ευρώ στα 650 ευρώ μεικτά. Προς το παρόν, στην Πορτογαλία, ένας στους πέντε εργαζόμενους αμείβεται με τον κατώτατο μισθό, ενώ ακόμη το εργασιακό καθεστώς 890.000 εργαζομένων παραμένει επισφαλές.

Αυτό σημαίνει ότι αρκετοί εργαζόμενοι απασχολούνται με εκ περιτροπής εργασία, αλλά και συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Θα υπάρξουν, βέβαια, διαπραγματεύσεις για εκ νέου αυξήσεις το επόμενο διάστημα, ενώ το ποσό θα αναθεωρείται κάθε χρόνο μέχρι να φθάσει τον στόχο των 750 ευρώ το 2023.

Υπενθυμίζεται ότι από το 2015, οπότε ανήλθαν στην εξουσία οι Σοσιαλιστές, έως το 2019, ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 14% από 505 ευρώ σε 600 ευρώ, απέχοντας σημαντικά από τον αντίστοιχο της Ισπανίας που διαμορφώνεται στα 1.050 ευρώ.

Τo CTGP, που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα συνδικάτα εργαζομένων στην Πορτογαλία, τόνισε ότι η αύξηση αυτή στα 635 ευρώ είναι ανεπαρκής, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα μπορεί να προχωρήσει σε περαιτέρω αυξήσεις.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − four =