αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑ«Οι φήμες περί απολύσεων δεν ισχύουν»: 4 ψέματα που θα ακούσεις από το αφεντικό σου (και πως μεταφράζονται)

«Οι φήμες περί απολύσεων δεν ισχύουν»: 4 ψέματα που θα ακούσεις από το αφεντικό σου (και πως μεταφράζονται)

Όπως κάθε σχέση εξάρτησης, έτσι κι αυτή με το «αφεντικό» -είτε πρόκειται για τον προϊστάμενό σου, είτε για τον άνθρωπο στον οποίο ανήκει η εταιρεία- είναι μια σχέση άνιση, που πολλές φορές εμπεριέχει και το ψεύδος. Ιδού τα πιο συνηθισμένα ψέματα που μπορεί να ακούσεις στον χώρο εργασίας από τα πλέον «αρμόδια χείλη» και πώς στ’ αλήθεια αυτά «μεταφράζονται».

«Δεν μπορούμε να σε πληρώνουμε παραπάνω»

Μην απατάσαι. Επειδή η αύξηση στον μισθό κανενός υπαλλήλου, σε καμιά δουλειά ποτέ δεν αποτέλεσε (και, μεταξύ μας, δεν προβλέπεται ποτέ να αποτελέσει στο μέλλον) προτεραιότητα, η φράση «δεν μπορούμε να σε πληρώνουμε παραπάνω» και όλες αυτές που έχουν παρόμοιο νόημα, στην πραγματικότητα μεταφράζεται σε «δεν θέλω να σε πληρώσω παραπάνω». Λάβε υπόψη ότι, πολλές φορές, η φράση αυτή ίσως και να αποτελεί προπομπό κακών μαντάτων. Βλέπεις, δεν είναι λίγοι οι εργοδότες/προϊστάμενοι που, αν ο υπάλληλος που ζητάει δεν πιάσει το υπονοούμενο και εξακολουθήσει να γυρεύει παραπάνω χρήματα χαλώντας «το κλίμα της εταιρείας» (sic), «σταμπάρουν» τον υπάλληλο αυτό εν όψει μελλοντικών περικοπών στο προσωπικό.

«Η εταιρεία μας είναι σαν μια μεγάλη, ευτυχισμένη οικογένεια»

Δεν έχει άδικο το αφεντικό. Τουλάχιστον, αν η υπό εξέταση οικογένεια είναι οι Βοργίες ή οι Lannisters από το Game of Thrones. Γιατί «μεγάλη και ευτυχισμένη» οικογένεια που να παίζουν σχεδόν αποκλειστικά γκρίνια, μουρμούρα, πισώπλατα μαχαιρώματα, κλαυθμοί και οδυρμοί δεν υπάρχει. Εκτός, φυσικά, κι αν το αφεντικό είχε προβληματική παιδική ηλικία, οπότε δικαιούται να μην γνωρίζει τί εστί πραγματικά «χαρούμενο σπιτικό» και να λέει δημοσίως τέτοιες μπούρδες. Επειδή, όμως, το ζητούμενο εδώ δεν είναι τα μικράτα του boss αλλά το κατά πόσο ο «ποιητής» σοβαρολογεί, τα πράγματα είναι απλά: Μην δίνεις βάση. Και αν η συγκεκριμένη φράση σε εξοργίζει επειδή νιώθεις ότι υποτιμά τη νοημοσύνη σου, πάρε μια βαθιά ανάσα και με με την πρώτη ευκαιρία που θα σου δοθεί, επανέλαβε δυνατά το εξής μάντρα: «Έτσι είναι η δουλειάααα. Ομμμμ.»

«Η αύξηση που πήρες είναι πάνω από τον μέσο όρο»

Το πιο πιθανό είναι ότι το συγκεκριμένο παραμυθάκι το αφεντικό δεν το λέει μόνο σε εσένα αλλά σε κάθε υπάλληλο της εταιρείας. Επειδή δε η ανοιχτή κουβέντα μεταξύ των εργαζομένων μιας οποιασδήποτε γαλέρας -σόρι, εταιρείας- για τα μισθολογικά τους δεν αποτελεί χαρακτηριστικό της ελληνικής εργασιακής κουλτούρας, είναι μάλλον απίθανο να εξακριβώσεις κουβεντιάζοντας με τους άλλους αν η αύξηση που πήρες ξεπερνά όντως τον μέσο όρο. Οπότε, ασ’ το.

«Οι φήμες περί απολύσεων δεν ισχύουν»

Μετάφραση:Οι απολύσεις θα γίνουν. Χθες. Οπότε, όχι, τα πράγματα δεν πάνε καλά. Πριν όμως τα πάρεις κρανίο με το αφεντικό που σε δουλεύει μέσα στα μούτρα σου, σκέψου ότι το πιο πιθανό είναι ο άνθρωπος που στέκεται αυτή τη στιγμή μπροστά σου να έχει πανικοβληθεί εξίσου με εσένα για το μέλλον του στην εταιρεία (ή της εταιρείας, αν αυτή του ανήκει), να του έχει ανατεθεί ο ρόλος του «αερόσακου» μεταξύ των εργαζομένων και της διοίκησης, να είναι ο τελευταίος που, φεύγοντας, θα πρέπει να κλείσει την πόρτα κοκ. Πιο απλά, αν ακούσεις τη φράση αυτή, καλού-κακού μάζευε τα μπογαλάκια σου από το γραφείο, το φοριαμό ή οπουδήποτε αλλού τα έχεις παρατημένα. Και μην χάνεις λεπτό -ξεκίνα να στέλνεις βιογραφικά.

Πηγή: askmen.com

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two + 10 =