αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι τελικές συζητήσεις για τα κόκκινα δάνεια: τι συζητούν θεσμοί- ελληνική κυβέρνηση

Οι τελικές συζητήσεις για τα κόκκινα δάνεια: τι συζητούν θεσμοί- ελληνική κυβέρνηση

Το θέμα της διευθέτησης των «κόκκινων» επιχειρηματικών δανείων και των αλλαγών επί του σχετικού νόμου 4307/2014 (νόμος Δένδια) θα βρεθεί στο τραπέζι της σημερινής διαπραγμάτευσης μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των δανειστών. Αν και δεν αναμένεται να υπάρξει ή να ανακοινωθεί κάποια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών, αφού δεν συνδέεται με τα προαπαιτούμενα χορήγησης της υποδόσης, η συνάντηση, που θα είναι πολύωρη, θα είναι καθοριστική για το πώς θα διαμορφωθεί το τελικό πλαίσιο διαχείρισης του κρίσιμου αυτού ζητήματος.

Όπως λέει η Ναυτεμπορική, σε αυτό που συμφωνούν οι δύο πλευρές είναι ότι η διευθέτηση των χρεών των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών θα πρέπει να είναι συνολική, δηλαδή να αφορά τα χρέη προς τα πιστωτικά ιδρύματα, το Δημόσιο, τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης και τους πιστωτές. Κοινή γραμμή αποτελεί επίσης η μορφή διευθέτησης η οποία θα είναι εξωδικαστική. Σύμφωνα με στελέχη του υπουργείου Οικονομίας, εξαιρουμένων ορισμένων (τριών – τεσσάρων) επιφυλάξεων που εκφράζουν οι δανειστές, το σχέδιο που έχει προτείνει η κυβέρνηση έχει γίνει αποδεκτό.

Βάση του σχεδίου αποτελεί ο διαχωρισμός βιώσιμων και μη βιώσιμων επιχειρήσεων. Στην περίπτωση που μια επιχείρηση κρίνεται βιώσιμη, θα προχωρά η διαδικασία διευθέτησης του χρέους κατόπιν συμφωνίας των πιστωτών. Στην αντίθετη περίπτωση, δηλαδή αν κριθεί μη βιώσιμη η επιχείρηση, πάλι με απόφαση των πιστωτών, θα επιλέγεται η διαδικασία της εκκαθάρισης. Η αίτηση υπαγωγής στον νόμο θα γίνεται ηλεκτρονικά μέσω ειδικής πλατφόρμας που θα διαχειρίζεται το υπουργείο Οικονομίας και συγκεκριμένα η Ειδική Γραμματεία Διευθέτησης Ιδιωτικού Χρέους. Με την παραλαβή της αίτησης ο δανειολήπτης θα ενημερώνεται ότι η υπόθεσή του ανατέθηκε σε έναν πιστοποιημένο από το υπουργείο Δικαιοσύνης διαμεσολαβητή.

Στη συνέχεια, ο διαμεσολαβητής θα έρχεται σε επικοινωνία με τον δανειολήπτη, ο οποίος βάσει του νόμου θα είναι υποχρεωμένος να του παραδώσει μελέτη βιωσιμότητας της επιχείρησης, μελέτη υπολογισμού εσόδων από τη ρευστοποίηση της επιχείρησης, αλλά και τη λίστα των πιστωτών. Με την παρουσία του μεσολαβητή οι πιστωτές θα αποφασίζουν για την τύχη της επιχείρησης.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × three =