αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟι Σουηδοί φέρνουν γρήγορο ίντερνετ σε όσους ταξιδεύουν με πλοίο στις ελληνικές θάλασσες

Οι Σουηδοί φέρνουν γρήγορο ίντερνετ σε όσους ταξιδεύουν με πλοίο στις ελληνικές θάλασσες

Ενα από τα τελευταία οχυρά που δεν έχει καταφέρει να… εκπορθήσει το γρήγορο Ιντερνετ είναι τα πλοία. Ενώ δηλαδή στην Ελλάδα από το καλοκαίρι είναι δυνατόν να συνδεθεί κάποιος στο Διαδίκτυο ταξιδεύοντας με αεροπλάνο και παρότι το ασύρματο Ιντερνετ στα ξενοδοχεία αριθμεί ήδη δύο δεκαετίες ζωής, το Wi-Fi εν πλω αποτελεί απαγορευμένο καρπό.

Την κατάσταση αυτή φιλοδοξεί να ανατρέψει μία σουηδική εταιρεία, η Nowhere Networks, η οποία εδώ και μήνες έχει ξεκινήσει να καλύπτει με υψηλών ταχυτήτων ασύρματο Ιντερνετ μέρος της θαλάσσιας περιοχής των Κυκλάδων και τμήμα του Ιονίου Πελάγους. Σήμερα, η παροχή ασύρματου Ιντερνετ σε Ελλάδα και εξωτερικό γίνεται είτε μέσω δορυφόρου εν μέσω θαλάσσης είτε μέσω κινητού τηλεφώνου όσο το πλοίο δεν έχει απομακρυνθεί από τη στεριά. «Και στις δύο περιπτώσεις η σύνδεση συνήθως είναι προβληματική, ενώ η δορυφορική κάλυψη δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αυξημένη ζήτηση. Επίσης, η λύση που προσφέρουμε είναι δέκα φορές φθηνότερη σε σχέση με το δορυφορικό Ιντερνετ», εξηγεί στην Καθημερινή ο διευθύνων σύμβουλος της Nowhere Networks Ασμπιορν Φρίντενλουντ.

Ποια είναι η λύση που αναπτύσσει η εταιρεία στο Αιγαίο; Η Nowhere Networks, που έχει ιδρύσει θυγατρική εταιρεία στην Ελλάδα, εγκαθιστά στην ξηρά κατευθυντικές κεραίες, που είναι σε θέση να ακολουθούν την πορεία των πλοίων επί των οποίων τοποθετεί άλλες κεραίες που επικοινωνούν με τις επίγειες. Πρόκειται, όπως εξηγεί ο Σουηδός CEO, για την ίδια τεχνολογία που χρησιμοποιούν οι τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι για να διασφαλίσουν τη σύνδεση μεταξύ των ιστών του δικτύου κινητής. Στην περίπτωση βέβαια του ασύρματου Ιντερνετ εν πλω, η κεραία-στόχος βρίσκεται σε κίνηση, καθώς έχει τοποθετηθεί στο πλοίο. Ο νησιωτικός χαρακτήρας της χώρας επιτρέπει στη Nowhere Networks να τοποθετεί τον εξοπλισμό της στα νησιά από τα οποία διέρχονται τα επιβατηγά πλοία και με τον τρόπο αυτό να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη λειτουργία του δικτύου της. Η εταιρεία υπόσχεται ταχύτητες άνω των 100 Mbps και επιδιώκει μέσα στο 2023 να καλύψει το 99% (του θαλάσσιου χώρου) της Ελλάδας, παρέχοντας τις υπηρεσίες της σε 90 εκατ. επιβάτες ετησίως.

Οι Σουηδοί έχουν πραγματοποιήσει ήδη συμφωνίες με δύο ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες από τις οποίες η μία δραστηριοποιείται στην Κέρκυρα, με τη Nowhere Networks να έχει εγκαταστήσει τον εξοπλισμό της σε πλοίο που εκτελεί το δρομολόγιο Ηγουμενίτσα – Κέρκυρα.

«Βρισκόμαστε σε συζητήσεις με σχεδόν όλες τις ελληνικές ακτοπλοϊκές εταιρείες, επιδιώκοντας να καλύψουμε το 2023 το 99% των δρομολογίων που εκτελούνται στην Ελλάδα. Οπου υπάρχει δίκτυο καλής ποιότητας, υπάρχει και ζήτηση και μέχρι το καλοκαίρι υπολογίζουμε ότι θα κάνουν χρήση των τεχνολογικών μας συστημάτων περίπου 30 πλοία στην Ελλάδα», προσθέτει ο Ασμπιορν Φρίντενλουντ.

Το επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρείας στηρίζεται στη χρέωση των υπηρεσιών της στις ακτοπλοϊκές, οι οποίες με τη σειρά τους χρεώνουν τους επιβάτες για τη χρήση Ιντερνετ.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

4 × 5 =