αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι πικρές αλήθειες της startup ζωής (και κάποιες από αυτές σίγουρα τις ξέρεις)

Οι πικρές αλήθειες της startup ζωής (και κάποιες από αυτές σίγουρα τις ξέρεις)

Ναι, ο κόσμος της επιχειρηματικότητας και της καινοτομίας είναι συναρπαστικός. Εκεί μπορεί να ανακαλύψεις πράγματα και να λάβεις εμπειρίες που δεν μπορείς να βρεις αλλού. Δεν είναι όμως ένας εύκολος δρόμος. Η καθημερινότητα ενός startupper είναι αρκετά απαιτητική. Ο ιδρυτής της πλατφόρμας Fingerpaint Marketing, Ed Mitzen, μιλά σε άρθρο του στο αμερικανικό Fortune, για αυτό ακριβώς. Την άλλη πλευρά της startup ζωής και τις πικρές αλήθειες που ισχύουν εκεί.

Όπως λέει, υπάρχουν τρία «πικρά μαθήματα» που μαθαίνει κάποιος μπαίνοντας στο πεδίο των startups. Καταρχήν το χειροπιαστό: Οι περισσότερες νέες επιχειρήσεις δεν αποτυγχάνουν επειδή δεν είναι κερδοφόρες. Αποτυγχάνουν επειδή ξεμένουν από χρήματα. Τα μετρητά είναι ο «βασιλιάς» όταν ξεκινάς μια επιχείρηση. Πολλά πράγματα που πρέπει να πληρωθούν και αρκετές απρόβλεπτες δαπάνες στην πορεία.

«Δεν υπάρχει τίποτα πιο αγχωτικό από το να μην έχεις να πληρώσεις τους λογαριασμούς και το προσωπικό σου. Είναι κάτι που μπορεί να τραβήξει την ενέργεια σου, από την ανάπτυξη της επιχείρισης σου» τονίζει ο Ed Mitzen.

Πάμε στο δεύτερο ζήτημα: Αν νομίζετε ότι θα κάνετε διακοπές και εκδρομές, ξεχάστε το. Δεν υπάρχουν «κενές» ημέρες σε μια startup. Θα πρέπει να εργάζεστε σχεδόν όλο το 24ωρο για να επιβιώσετε. Είναι τόσα πολλά τα πράγματα που πρέπει να κάνεις, και τόσα λίγα τα άτομα που εργάζονται σε μια startup, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει άλλη λύση. Τα πράγματα ίσως γίνουν λίγο καλύτερα, μετά τα 3 πρώτα χρόνια λειτουργίας.

Πικρή αλήθεια Νο3: Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι οι φίλοι και οι παλαιότεροι συνάδελφοι θα τους βοηθήσουν στην νέα startup τους. Στην πραγματικότητα, αυτό το σενάριο είναι εξαιρετικά σπάνιο. Σημείωση: Αυτό δεν σημαίνει ότι οι γνωστοί σας είναι άκαρδοι. Τις περισσότερες φορές δεν έχουν τις απαραίτητες δεξιότητες για να βοηθήσουν, ενώ κάποιες άλλες φορές είναι ήδη δεσμευμένοι από την υπάρχουσα εργασία τους. Δεν είναι κακοί άνθρωποι, απλά δεν μπορούν να βοηθήσουν, έτσι όπως υπολογίζατε.

Εδώ χρειάζεται να είστε προσεκτικοί και να μην στηρίξετε την ανάπτυξη της επιχείρηση σας σε φίλους ή οικογένεια. Έχουν κι αυτοί τις δικές τους υποχρεώσεις και δεν θα αφιερωθούν στο να βοηθήσουν εσάς. Ο δρόμος στην αρχή θα είναι μοναχικός. Στηριχτείτε σε φίλους μόνο για ψυχολογική υποστήριξη.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

eighteen + 5 =