αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι Ολλανδοί «αποβιβάζονται» στην Κρήτη και φτιάχνουν εμπορικό κέντρο 25.000 τ.μ.

Οι Ολλανδοί «αποβιβάζονται» στην Κρήτη και φτιάχνουν εμπορικό κέντρο 25.000 τ.μ.

Επενδυτικό πρόγραμμα που εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ, δρομολογεί για το επόμενο διάστημα στην ελληνική αγορά ο ολλανδικός όμιλος ανάπτυξης ακινήτων Ten Brinke, μέσω της ελληνικής του θυγατρικής Ten Brinke Hellas. Το μεγαλύτερο έργο αφορά την κατασκευή ενός νέου εμπορικού κέντρου επιφάνειας 25.000 τ.μ. σε οικόπεδο 50 στρεμμάτων στην Κρήτη. Σύμφωνα με πληροφορίες, η έκδοση των απαιτούμενων αδειών αναμένεται εντός του 2020, με το ύψος της επένδυσης να εκτιμάται ότι θα κινηθεί πέριξ των 40-50 εκατ. ευρώ.

Οπως σημειώνουν στελέχη της αγοράς ακινήτων, η ανάπτυξη ενός υπερτοπικού εμπορικού πόλου στην Κρήτη κρίνεται ως ιδιαίτερα εύστοχη κίνηση, με δεδομένο ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να αναπτυχθούν στο νησί νέα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, ενισχύοντας το τουριστικό ρεύμα όχι μόνο με ξένους επισκέπτες κατά τη διάρκεια των θερινών μηνών, αλλά και με νέους ιδιοκτήτες – κατοίκους, καθώς ένα σημαντικό μέρος των σχετικών υποδομών προβλέπει και την κατασκευή τουριστικών κατοικιών που θα πωλούνται σε ξένους επενδυτές.

Αντίστοιχα στην Αττική, μία από τις κινήσεις της Ten Brinke που ξεχωρίζουν, αφορά την εξαγορά του οικοπέδου των 15 στρεμμάτων που είχε αποκτήσει πριν από δύο δεκαετίες η ισραηλινών συμφερόντων Plaza Centers στη συμβολή των οδών Πειραιώς και Κηφισού. Πρόκειται για την πρώην εγκατάσταση της Βιομηχανίας Συσκευασιών Α.Ε. (ΒΙΣ), την οποία είχε αγοράσει πριν από 20 χρόνια η ισραηλινή εταιρεία, σχεδιάζοντας να επενδύσει συνολικά 50 εκατ. ευρώ για την ανάπτυξη ενός σύγχρονου εμπορικού κέντρου, συνολικής επιφάνειας 38.000 τ.μ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τελικά η Plaza Centers μεταβίβασε το ακίνητο αντί ποσού 1 εκατ. ευρώ στην Ten Brinke και ενώ είχαν προηγηθεί διαδοχικές προσπάθειες για την πώληση του οικοπέδου σε διάφορους υποψήφιους επενδυτές, οι οποίες χρονολογούνταν από το 2016.

Η ισραηλινή εταιρεία δεν κατόρθωσε να ξεπεράσει τα γραφειοκρατικά προβλήματα που δυσκόλευαν την έκδοση οικοδομικών αδειών για τη συγκεκριμένη επένδυση, και όταν η οικονομική κρίση έπληξε την Ελλάδα, ελήφθη ουσιαστικά και η απόφαση για την αποεπένδυση από την ελληνική αγορά και λίγα χρόνια μετά και από άλλες ξένες αγορές, στις οποίες είχε τοποθετηθεί η Plaza. Σήμερα, ο νέος ιδιοκτήτης εκτιμάται ότι σε πρώτη φάση θα αναπτύξει έναν εμπορικό πόλο, με κύριο χρήστη αλυσίδα υπεραγοράς (σούπερ μάρκετ), χρήση που ενδείκνυται για το σημείο, ενώ πιθανή είναι και η προσθήκη χρήσεων ψυχαγωγίας. Μάλιστα, στελέχη της αγοράς «δείχνουν» προς την κατεύθυνση της ΑΒ Βασιλόπουλος, με την οποία η Ten Brinke έχει αναπτύξει σειρά συνεργασιών. Υπενθυμίζεται ότι η ολλανδική εταιρεία διαθέτει σήμερα περίπου 25 έργα ακινήτων, είτε στο στάδιο του σχεδιασμού είτε της ανάπτυξης, από κτίρια κατοικιών μέχρι γραφεία και εμπορικά ακίνητα. Μία πρόσφατη κίνηση αφορά την ανάπτυξη ενός σύγχρονου κτιρίου γραφείων 3.500 τ.μ. στη θέση του κτιρίου που μέχρι το 2015 στέγαζε την κλινική «Κυανούς Σταυρούς» στη λεωφόρο Βασ. Σοφίας.

Η Ten Brinke εξετάζει την είσοδό της και σε άλλες περιοχές της χώρας, πέραν της Κρήτης και της Αττικής, όπως για παράδειγμα στη Θεσσαλία. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της εταιρείας προχώρησε πριν από σχεδόν ένα χρόνο στην υπογραφή συμφωνίας αξιοποίησης ακινήτων, σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ). Στόχος αυτής είναι η αξιολόγηση πιθανών προτάσεων για την αξιοποίηση ακινήτων στην ευρύτερη περιοχή, διαδικασία η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

sixteen + 15 =