αρχικηΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣΟι ξένοι μαθαίνουν αρχαία λύρα: Μια πλατφόρμα παρέχει online μαθήματα σε όλο τον κόσμο

Οι ξένοι μαθαίνουν αρχαία λύρα: Μια πλατφόρμα παρέχει online μαθήματα σε όλο τον κόσμο

Εσύ τι έκανες μέσα στο lockdown; Πάντως ο Νικόλαος Κουμαρτζής και η Λίνα Παλερά δεν αναλώθηκαν στο να βλέπουν… Netflix για ατελείωτες ώρες. Ούτε εστίασαν στα αρνητικά που έχουν δημιουργηθεί μέσα από αυτή την κατάσταση. Οι δυο τους έκαναν το ακριβώς αντίθετο: Προσπάθησαν να δουν την ευκαιρία μέσα σε αυτή τη κρίση. Και ξεκίνησαν ένα νέο business project.

Δημιούργησαν την πλατφόρμα Lyrecademy.com. Αποτελεί την πρώτη μουσική ακαδημία που εστιάζει σε αρχαία μουσικά όργανα και προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα. Οι δύο ιδρυτές μιλούν στο It’s Possible για το πως είναι να ξεκινάς ένα νέο εγχείρημα μέσα στο lockdown, περιγράφουν τι κάνει η πλατφόρμα τους, ενώ απαντούν και στο ερώτημα του γιατί οι ξένοι δείχνουν έντονο ενδιαφέρον για να μάθουν αρχαία λύρα.

Λανσάρατε το νέο project σας την 1η εβδομάδα του lockdown. Πως το διαχειριστήκατε όλο αυτό; Και σε ψυχολογικό επίπεδο αλλά και σε πρακτικό (οικονομικά, χρήστες κοκ)

Νικόλαος Κουμαρτζής: Είναι εύκολο να μεμψιμοιρείς, να προβάλεις προς τα έξω ότι είσαι θύμα πρωτόγνωρων καταστάσεων. Συμφωνώ ότι δεν φταίμε εμείς που ήρθε ο κορονοϊός και το lockdown, όμως το πως θα δράσουμε είναι καθαρά δική μας ευθύνη. Στην προκειμένη περίπτωση λοιπόν, ισχύει ένα επιχειρηματικό κλισέ: κάθε κρίση κρύβει ευκαιρίες.

Έτσι επιλέξαμε να δούμε την όλη κατάσταση και εκ του αποτελέσματος κρίνουμε ότι πράξαμε σωστά. Ετοιμάζαμε το εν λόγω project από το καλοκαίρι του 2019. Σχεδίαση μαθημάτων, γυρίσματα, video editing, εξολοκλήρου ανάπτυξη δικής μας διαδικτυακής πλατφόρμας (δεν έγινε δηλαδή χρήση του Udemy ή άλλων αντίστοιχων υπηρεσιών), αρκετά test cycles σε όλα τα επίπεδα κ.λπ.

Και θα το τρενάραμε και άλλο, τουλάχιστον έως το καλοκαίρι του 2020, αν δεν προέκυπτε ο κορονοϊός. Το lockdown μας “πήρε” πολλά, αλλά μας έδωσε και συγκεκριμένα πράγματα: χρόνο να εστιάσουμε στο project, αναγκαστικό πάγωμα του συνόλου σχεδόν των υπόλοιπων δραστηριοτήτων μας και ένα καταναλωτικό κοινό ανοικτό σε διαδικτυακές υπηρεσίες που θα μπορούσαν να γεμίσουν δημιουργικά τον άδειο του χρόνο κατά τη διάρκεια του lockdown.

Κάναμε λοιπόν το απαραίτητο sprint και καταφέραμε να βγούμε live μέσα στον Μάρτιο ώστε να πιάσουμε το momentum. Η επιτυχία μίας επιχείρησης δεν πρέπει να κρίνεται βραχυπρόθεσμα, δεν είναι αγώνας ταχύτητας. Η αντοχή της στις δυσκολίες, η προσαρμοστικότητα της στο ρευστό περιβάλλον και η έμπρακτη επιθυμία της για καινοτομία είναι αυτά που θα της δώσουν χώρο να αναπτυχθεί με υγιή τρόπο. Τουλάχιστον αυτό έμαθα προσωπικά τα 12+ χρόνια που ασχολούμαι με την επιχειρηματικότητα, παραείμαι όμως νέος στον χώρο οπότε μην δίνεται ιδιαίτερη βάση στα λόγια μου (χαμόγελο).

Η αρχική μας λοιπόν συγκρατημένη αισιοδοξία (που πάντα πρέπει να υπάρχει όταν ξεκινάς κάτι, αλλιώς κάνεις κάτι τραγικά λάθος) αποδείχθηκε δικαιολογημένη, μιας και μέσα σε ένα μόλις μήνα το μεγαλύτερο μέρος της αρχικής μας επένδυσης καλύφθηκε. Με εγγραφές μαθητών από τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα κ.α., αισθανόμαστε πλέον λιγότερο άγχος σε οικονομικό επίπεδο, αισιοδοξία σε επιχειρηματικό επίπεδο ότι όντως βρήκαμε ένα παγκόσμιο niche market και ακόμα περισσότερο δημιουργικοί για όλα όσα τώρα ετοιμάζονται και θα βγουν live μέσα στο 2020.

Ο Νικόλαος Κουμαρτζής

Τι ακριβώς κάνει η πλατφόρμα σας;

Λίνα Παλερά: Το LyreAcademy.com αποτελεί την πρώτη μουσική ακαδημία που εστιάζει σε αρχαία μουσικά όργανα και προσφέρει διαδικτυακά μαθήματα από τους γνωστότερους μουσικούς και ancient performers σε παγκόσμιο επίπεδο. Και όταν λέμε η πρώτη μουσική ακαδημία, εννοούμε τόσο σε φυσική όσο και σε διαδικτυακή μορφή!

Τα μαθήματα του LyreAcademy.com είναι κατά βάση στα αγγλικά, ώστε να απευθύνονται στην πλειοψηφία του παγκόσμιου πληθυσμού. Ξεκινήσαμε με 12 courses (ενότητες μαθημάτων) και σχεδόν 100 μαθήματα πάνω στην αρχαιοελληνική λύρα και την αρχαία κίθαρις, ενώ σύντομα θα βγουν live courses πάνω στην αρχαιοελληνική βάρβιτο, το επιγώνιο, το αρχαίο τύμπανον – μπεντίρ κ.ά.

Οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν μεμονωμένα courses, να εγγραφούν σε semesters ή full years, ενώ σύντομα θα υπάρχει και η δυνατότητα για masterclasses με μουσικούς παγκόσμιας εμβέλειας. Κάθε εβδομάδα, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να λύνουν τις απορίες τους μέσω live sessions, ενώ στόχος μας είναι να προσφέρουμε σύντομα (αν και όχι όσο σύντομα θα θέλαμε) και live workshops στη χώρα μας ώστε ξένοι και Έλληνες μαθητές να συνδυάσουν τη διδασκαλία με τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Όπως θα έλεγε και ο Νίκος, η εστίαση μας είναι ξεκάθαρη και πολύ “niche” (χαμόγελο). Ήρθαμε να καλύψουμε την ανάγκη χιλιάδων ανθρώπων ανά την υφήλιο (μουσικοί, φιλόμουσοι, ακαδημαϊκοί κ.λπ.) που επιθυμούν να μάθουν να παίζουν ένα αρχαίο μουσικό όργανο όπως η Λύρα του Απόλλωνα, ή η αρχαία Κίθαρις του Χρυσού Αιώνα.

Βλέπετε έντονο ενδιαφέρον από ξένους για να μάθουν αρχαία λύρα. Γιατί πιστεύετε ότι γίνεται αυτό;

Νικόλαος Κουμαρτζής: Δεν αποτελεί μυστικό ότι η αρχαία Ελλάδα αποτελεί ένα εξαιρετικά ισχυρό brand name σε πλήθος ανεπτυγμένων χωρών. Ο κόσμος (μουσικοί, ακαδημαϊκοί ή απλοί φίλοι του πολιτισμού) διψάει για ποιοτικό περιεχόμενο σχετικά με την αρχαία Ελλάδα, κάτι που έχει αποδειχθεί ουκ ολίγες φορές σε μεγάλα φεστιβάλ του εξωτερικού που έχουμε συμμετάσχει με άλλες επιχειρήσεις πολιτισμού που τρέχουμε.

Το πρόβλημα είναι ότι εντός Ελλάδας υπάρχουν αρκετοί που προσεγγίζουν το brand “αρχαία Ελλάδα” με τουριστικά “κιτς” κριτήρια, ή προσπαθούν να επιχειρήσουν με προϊόντα χαμηλής ποιότητας και αισθητικής αξίας. Αυτά είναι που βλέπει η ξένη αγορά των ανεπτυγμένων χωρών και έχει γίνει ιδιαίτερα διστακτική με οτιδήποτε “made in Greece” προϊόν γύρω από την αρχαία Ελλάδα.

Αν λοιπόν προσφέρεις κάτι ποιοτικό, καλύψεις ουσιαστικά μία ανάγκη τους με ένα άυλο ή απτό προϊόν, σύντομα θα αγκαλιάσουν την προσπάθεια σου και θα γίνουν πρεσβευτές στη χώρα τους για το όραμα σου. Το έχουμε ήδη βιώσει μέσα από τα αρχαία μουσικά όργανα που κατασκευάζουμε σαν οικογένεια (LUTHIEROS Music Instruments), αλλά και μέσα από το ιδιωτικό μουσείο SEIKILO που διατηρούμε στη Θεσσαλονίκη και δέχεται τουρίστες υψηλού μορφωτικού επιπέδου ολοένα και περισσότερο. Οι συμμετέχοντες στο ετήσιο φεστιβάλ αρχαίας μουσικής που διοργανώνουμε, “Το Δώρο των Θεών”, αυξάνονται κάθε χρόνο.

Το μοντέλο ανάπτυξης που περιγράφω δεν είναι άμεσο και γρήγορο, οπότε προσοχή: δεν ενδείκνυται για δεινούς startupers (χαμόγελο). Είναι όμως μία αγνή και υγιής μορφή επιχειρηματικότητας (ολιστική, αν θέλετε): η ανάπτυξη νέων προϊόντων και δράσεων γίνεται σταδιακά, αφήνοντας τον απαραίτητο χώρο και χρόνο στην ομάδα μας να αναπτυχθεί τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο.

Και όλο αυτό το αναγνωρίζει το κοινό μας, το εκτιμάει, δίνοντας μία πρωτόγνωρη δυναμική στο project μας.

Η Λίνα Παλερά

Βλέποντας το καθαρά business κομμάτι, θα πει κάποιος: Ωραία όλη η ιδέα, αλλά πως βγάζει χρήματα ένα τέτοιο project;

Νικόλαος Κουμαρτζής: Το business κομμάτι είναι σχετικά απλό και straigthforward: προσφέρονται επί πληρωμή διαδικτυακά online courses διαφόρων αρχαίων μουσικών οργάνων, υπό τη μορφή μαθημάτων, handouts και υποστηρικτικού υλικού. Επιπλέον των μαθημάτων, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα μία φορά την εβδομάδα να παρακολουθούν live videos των εισηγητών, στα οποία λύνουν τις απορίες τους.

Πέρα των μαθημάτων, οι σπουδαστές έχουν τη δυνατότητα να εγγραφούν σε semesters ή ολόκληρα έτη σπουδών (υπό τη μορφή course bundles) επιτυγχάνοντας μειωμένες τιμές.

Επιπλέον, σκοπεύουμε να διοργανώσουμε live workshops στην Ελλάδα, κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου οι σπουδαστές θα έχουν την ευκαιρία να συνδυάσουν τις διακοπές τους με υψηλής ποιότητας live μαθήματα αρχαίας μουσικής.

Υπάρχουν αρκετές ακόμα ιδέες στις οποίες εργαζόμαστε και σκοπεύουμε να ξεδιπλώσουμε σταδιακά και προσεκτικά, μιας και βάσει της προσωπικής μου εμπειρίας στο επιχειρείν το timing παίζει τεράστιο ρόλο στην επιτυχία ή την αποτυχία ενός project.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα από εδώ και στο εξής;

Λίνα Παλερά: Επόμενο βήμα είναι να κάνουμε διαθέσιμα υψηλής ποιότητας courses σε επιπλέον αρχαία μουσικά όργανα (είμαστε ήδη στη φάση του video editing για δεκάδες νέα μαθήματα).

Επίσης, θέλουμε να μεγαλώσει η οικογένεια των εισηγητών του LyreAcademy.com! Έχουμε ήδη βρεις τους επόμενους δασκάλους της ακαδημίας μας, όμως λόγω της καραντίνας όλα πήγαν πίσω. Οπότε, αναμένουμε να αρχίσει να κινείται πάλι ο κόσμος ελεύθερα, ώστε να οργανώσουμε τα απαραίτητα γυρίσματα (το studio γυρισμάτων μας βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη).

Επιπλέον, σκοπεύουμε να ετοιμάσουμε masterclasses για αρχαία μουσική από παγκοσμίου φήμης μουσικούς όπως ο Δρ. Νίκος Ξανθούλης (Ακαδημία Αθηνών και Εθνική Λυρική Σκηνή), ο Βρετανός Michael Levy, ο Θανάσης Κλεόπας, η αμερικανίδα Bettina Joy de Guzman (υποψήφια για βραβείο Grammy) κ.ά.

Απώτερος στόχος είναι η ενοποίηση των τριών projects που αναφέρθηκαν παραπάνω: του LUTHIEROS (ως έρευνα και κατασκευή μουσικών οργάνων), του Μουσείου SEIKILO (ως σχεδίαση και υλοποίηση εκπαιδευτικών events σχετικά με την αρχαία μουσική) και του LyreAcademy.com (ως διδασκαλία αρχαίων οργάνων και αρχαίας μουσικής). Πάνω σε αυτό εργαζόμαστε ανελλιπώς τους τελευταίους μήνες όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές, ώστε να γίνει με έναν τρόπο αποδοτικό και με μέλλον. 

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

1 × one =