αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι νέοι σταθμοί μετρό και τραμ που αλλάζουν τα δεδομένα στα ακίνητα

Οι νέοι σταθμοί μετρό και τραμ που αλλάζουν τα δεδομένα στα ακίνητα

Σημαντικές ανακατατάξεις στην αγορά του real estate αναμένονται από την κατασκευή των επεκτάσεων του Τραμ, του Μετρό αλλά και η νέα Γραμμή 4, που θα αλλάξουν την εικόνα πολλών περιοχών, γεγονός που αποτυπώνεται ήδη τόσο στη ζήτηση, η οποία καταγράφει αξιοσημείωτη αύξηση, όσο και στις τιμές, που σημειώνουν εντυπωσιακή άνοδο.

Έχει αποδειχτεί άλλωστε, σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, με βάση τις αγοραπωλησίες ακινήτων, ότι η αγορά του real estate στην Ελλάδα παρουσιάζει έντονη ανθεκτικότητα εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης που έχει επιφέρει η πανδημία του κορονοϊού και συνεχίζει να αποτελεί βασική επενδυτική επιλογή τόσο για τους Έλληνες όσο και για τους ξένους αγοραστές.

Αν και μέχρι τώρα από πλευράς ζήτησης ξεχωρίζουν τα Nότια Προάστια της Αττικής όσο και το κέντρο της Αθήνας, σταδιακά αναμένεται επέκταση του ενδιαφέροντος των αγοραστών και σε άλλες περιοχές της Αθήνας (π.χ. Δυτικά Προάστια και Πειραιάς).

Σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να παίξουν η επέκταση του Τραμ αλλά και του Μετρό στον Πειραιά, η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω και, φυσικά, το μεγάλο έργο της κατασκευής της Γραμμής 4 του Μετρό.

Ήδη στον Πειραιά έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης του Τραμ. Η νέα γραμμή, η οποία θα είναι μονή κυκλική, θα ξεκινά από το Φάληρο, θα φτάνει στο Δημοτικό Θέατρο, το λιμάνι και θα επιστρέφει πίσω στο Φάληρο.

Παράλληλα, το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να τεθούν σε λειτουργία και οι τρεις σταθμοί του Μετρό στον Πειραιά, “Μανιάτικα”, “Πειραιάς”, “Δημοτικό Θέατρο”, ενώ με τη λειτουργία της επέκτασης το κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά θα συνδέεται με το αεροδρόμιο της Αθήνας σε περίπου 50 λεπτά.

Ήδη η ζήτηση στα προάστια του Πειραιά είναι αυξητική, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης διαμορφώνεται πλέον σε 1.270 ευρώ/τ.μ., από 1.155 ευρώ/τ.μ. πριν από έναν χρόνο.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία της Spitogatos, σημαντική αύξηση την τελευταία διετία έχουν σημειώσει και οι τιμές των ενοικίων. Στην περιοχή του Κερατσινίου οι τιμές ενοικίασης ενός διαμερίσματος 60 τ.μ. κυμαίνονται στα 430 ευρώ, όταν το 2020 οι τιμές ενοικίασης διαμορφώνονταν από 300 έως 380 ευρώ.

Στον Κορυδαλλό οι τιμές για αντίστοιχο διαμέρισμα κυμαίνονται στα 450 ευρώ, όταν πέρυσι οι τιμές ξεκινούσαν από 350 ευρώ και το 2019 κυμαίνονταν από 270 έως 350 ευρώ.

Επίσης στο Μοσχάτο οι τιμές ξεκινούν από τα 560 ευρώ, όταν το 2020 κυμαίνονταν από 400 έως 450 ευρώ, και, τέλος, στη Νίκαια οι τιμές μίσθωσης κατοικιών περί τα 60 τετραγωνικά μέτρα ξεκινούν από τα 450 ευρώ και διαμορφώνονται ανάλογα με τη θέση του ακινήτου αλλά και την παλαιότητά του.

Δυτική Περιφερειακή Αιγάλεω

Η επέκταση του Προαστιακού Δυτικής Αττικής, η ολοκλήρωση της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, η επέκταση του Μετρό προς το Ίλιον, είναι μερικές από τις σημαντικές παρεμβάσεις που πραγματοποιούνται στα Δυτικά Προάστια. Μάλιστα, όπως τόνισε προσφάτως και ο υφυπουργός Υποδομών, Γιώργος Καραγιάννης, “θα ολοκληρώσουμε το έργο της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω, το τελευταίο 1,5 χιλιόμετρο, γιατί κάποια στιγμή ο δρόμος σταματάει στη μέση του πουθενά. Επιπλέον, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στον Σκαραμαγκά, που δεν υπάρχει και δημιουργεί ένα τεράστιο μποτιλιάρισμα σε εκείνη την περιοχή, θα κατασκευάσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στην περιοχή των Ναυπηγείων και θα αναβαθμίσουμε τον ανισόπεδο κόμβο στο Σχιστό.

Επίσης θα αναβαθμίσουμε και την Εθνική Οδό Αθηνών-Κορίνθου στην ευρύτερη περιοχή”.

Πέρυσι οι τιμές των διαμερισμάτων στα Δυτικά Προάστια αυξήθηκαν σε ποσοστό 7% σε σχέση με το 2019 και διαμορφώνονται στα 1.300 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Στον κομμάτι των μισθώσεων, στα Δυτικά Προάστια σε πρώτη ζήτηση βρίσκονται διαμερίσματα ηλικίας 20-25 ετών και εμβαδού 51-80 τ.μ.

Η Γραμμή 4

Μεγάλη αύξηση της ζήτησης διαβλέπουν οι ειδικοί της αγοράς στις περιοχές του κέντρου, εκεί όπου θα κατασκευαστούν οι νέοι σταθμοί της Γραμμής 4 του Μετρό.

Σημαντική επίδραση, πάντως, αναμένεται να έχει η κατασκευή του έργου στην αγορά ακινήτων, καθώς εκτιμάται ότι οι περιοχές που θα αποτελέσουν το “μήλον της Έριδος” κατά την έναρξη των εργασιών της νέας Γραμμής 4 του Μετρό θα είναι το Γαλάτσι, η περιοχή πλησίον του σταθμού “Ελικώνος”, που βρίσκεται στον λόφο της Κυψέλης, καθώς και η περιοχή πλησίον των δικαστηρίων, όπου θα κατασκευαστεί η στάση του μετρό “Δικαστήρια”. 

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς, στο Γαλάτσι και στον σταθμό “Ελικώνος” θα καταγραφεί μεγάλη αύξηση της ζήτησης για οικιστικά ακίνητα, διότι οι τιμές σε σχέση με τις υπόλοιπες περιοχές όπου ήδη υπάρχουν στάσεις του μετρό είναι δελεαστικές και ταυτόχρονα είναι πλησίον του κέντρου των Αθηνών. Στη στάση “Δικαστήρια” και “Αλεξάνδρας” θα υπάρξει μεγάλη αύξηση της ζήτησης κυρίως για γραφειακούς χώρους, διότι ακόμη υπάρχουν διαθέσιμα αυτοτελή κτίρια και στοκ γραφειακών χώρων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τιμές πλησίον των σταθμών του Μετρό παρουσίασαν εν μέσω κρίσης μια σταθεροποίηση στις τιμές μίσθωσης λόγω της μεγάλης ζήτησης και των λιγοστών ακινήτων, ενώ καταγράφηκαν περιπτώσεις μικρής αύξησης το 2017 σε σχέση με το 2014, αν αναλογιστεί κανείς ότι το 2012 η πτώση των τιμών πλησίον των σταθμών του Μετρό δεν ξεπέρασε το 20%.  

Δεν είναι, άλλωστε, λίγες οι περιοχές που ευεργετήθηκαν από την άφιξη του μετρό στη περιοχή τους, με το Αιγάλεω και το Ελληνικό να αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα, καθώς καταγράφηκε σημαντική αύξηση της ζήτησης για μίσθωση ακινήτων αλλά και έντονο ενδιαφέρον για εμπορικές αναπτύξεις πέριξ των σταθμών.  

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

14 − eleven =