αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι νέες επενδύσεις που αλλάζουν τον ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας

Οι νέες επενδύσεις που αλλάζουν τον ξενοδοχειακό χάρτη της Αθήνας

Η Αθήνα, ακολουθώντας την τεράστια άνοδο του τουρισμού τα τελευταία χρόνια, βρέθηκε στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος μεγάλων ξενοδοχειακών ομίλων. Είναι χαρακτηριστικό πως, ακόμα και εν μέσω πανδημίας, σημαντικές ξενοδοχειακές επενδύσεις έφτασαν σε υλοποίηση: μεταξύ αυτών η νέα επένδυση της Λάμψα στο Σύνταγμα, “Athens Capital Hotel – MGallery”, στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου, ύψους 25 εκατ. ευρώ, τη διαχείριση του οποίου έχει αναλάβει ο γαλλικός όμιλος της Accor (τα επίσημα εγκαίνια της πολυτελούς μονάδας πραγματοποιήθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα), όπως και το boutique ξενοδοχείο “The Modernist” στο Κολωνάκι από την BriQ Properties ΑΕΕΑΠ.

Η επενδυτική άνθηση της ξενοδοχειακής αγοράς της πρωτεύουσας συνεχίζεται. Σημαντικά projects για το άνοιγμα νέων μονάδων, κυρίως στην περιοχή του κέντρου και ειδικά γύρω από την Ομόνοια, βρίσκονται σε εξέλιξη και μέσα στους επόμενους μήνες επίκεινται και άλλα ανοίγματα.

Η επέκταση της Brown

Ξεκίνησαν με την ανακαίνιση και την επαναλειτουργία του ξενοδοχείου Acropol επί της πλατείας Ομονοίας, που λειτουργεί πλέον ως Brown Acropol με 165 δωμάτια. Αυτή, όμως, ήταν μόνο η αρχή για την ισραηλινή αλυσίδα με τα μεγάλα σχέδια για τον ελληνικό τουρισμό. Ο όμιλος Brown Hotels όχι μόνο δεν σταματά τα επενδυτικά του σχέδια, αλλά απεναντίας προχωρά με ταχύ ρυθμό. Άνοιξε τον Ιούλιο το DAVE Red Athens, 87 δωματίων, στη συμβολή των οδών Βερανζέρου και Μ. Κοτοπούλη στην Ομόνοια, αλλά και το boutique ξενοδοχείο Villa Brown Ermou στην Ερμού. Το ξενοδοχείο λειτουργεί ήδη με 16 δωμάτια, ενώ στο πέρας της ανακαίνισης θα διαθέτει 51 δωμάτια και σουίτες.

Ο όμιλος έχει ανακοινώσει την απόκτηση του Kubic Athens Smart Hotel, στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου. Υπενθυμίζεται πως η ισραηλινή αλυσίδα έχει υπομισθώσει το ξενοδοχείο La Mirage στην Ομόνοια. Το ξενοδοχείο μετονομάστηκε σε Lighthouse Athens και είναι δυναμικότητας 220 δωματίων. 

Την επόμενη χρονιά αναμένεται και η λειτουργία της τέταρτης μονάδας της Brown πέριξ της Ομόνοιας. Ο λόγος για ένα μπουτίκ ξενοδοχείο που ετοιμάζει στην οδό Ευριπίδου 82, σε συνεργασία με την ισραηλινή εταιρεία Ficus Investments. 

Το επενδυτικό πλάνο της Brown Hotels περιλαμβάνει συνολικά 24 ξενοδοχεία και θέρετρα που βρίσκονται σε διάφορα στάδια κατασκευής και ανάπτυξης. Μετά την ολοκλήρωση, η Brown Hotels Collection θα αριθμεί περίπου 2.100 δωμάτια σε όλη την Ελλάδα και τα νησιά και στην Κύπρο.

Το χρονοδιάγραμμα για το Σαρόγλειο

Dimand και Prodea Investments, με την αρωγή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, έχουν αναλάβει το απαιτητικό project για τη μετατροπή του το Σαρόγλειου Μέγαρου στην οδό Σταδίου 65 στην Ομόνοια σε πολυτελές ξενοδοχείο, υπό το διεθνές brand της Moxy, που ανήκει στον όμιλο της Marriott. Πρόκειται για 8ώροφο κτίριο επιφάνειας 11.300 τ.μ., το οποίο μίσθωσε η κοινοπραξία για 25 χρόνια (με δικαίωμα παράτασης 25 χρόνων) από το Μετοχικό Ταμείο Στρατού και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Η επένδυση υπολογίζεται σε περίπου 20 εκατ. ευρώ, με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το τέλος του 2021, ενώ θα είναι δυναμικότητας 200 δωματίων.

Πρεμιέρα για Intrakat

Ένα από τα πολυαναμενόμενα νέα ξενοδοχειακά projects της Αθήνας φτάνει και αυτό έπειτα από καιρό σε ολοκλήρωση, δημιουργώντας ακόμα ένα boutique ξενοδοχείο στο κέντρο της πρωτεύουσας. Ο λόγος για τη μεγάλη επένδυση της Intrakat στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Κολοκοτρώνη, απέναντι από την Παλιά Βουλή, ιδιοκτησίας του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.

Το “Xenodocheio Milos”, όπως θα ονομαστεί η νέα πεντάστερη μονάδα (αρχικά το όνομα ήταν “Athens Townhouse”, λόγω των δίδυμων νεοκλασικών), ανοίγει υπό την “ομπρέλα” της boutique εταιρείας διαχείρισης ξενοδοχείων Epoque Collection. Στόχος είναι να αποτελέσει και γαστρονομικό προορισμό, με το διεθνές εστιατόριο Milos. Η μονάδα είναι δυναμικότητας 45 πολυτελών δωματίων.

Σημειώνεται πως τον Οκτώβριο του 2017 ο όμιλος Intrakat είχε προχωρήσει σε σύμβαση με το Μετοχικό Ταμείου Στρατού για την εκμίσθωση του τριώροφου διατηρητέου κτιρίου, επιφάνειας 4.160 τ.μ., και η μονάδα αναμενόταν να λειτουργήσει στα τέλη του 2019. 

Η επένδυση στο κτίριο Χυτήρογλου 

Ακόμα μία μεγάλη επένδυση φτάνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο τέλος της. Πρόκειται για το πεντάστερο boutique ξενοδοχείο του ομίλου Ν. Δασκαλαντωνάκη – Grecotel στην οδό Μητροπόλεως, στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για το διατηρητέο του ομίλου Χυτήρογλου. Ο όμιλος λειτουργεί, ακόμα, το Pallas Athena στην οδό Αθηνάς.

Το project της Hines

Σε εξέλιξη βρίσκεται η μετατροπή σε ξενοδοχείο του πρώην Odeon Starcity στη Λ. Συγγρού από Hines – Henderson Park. Το επενδυτικό πλάνο προβλέπει ένα εννιαώροφο ξενοδοχείο 5 αστέρων, το οποίο θα γειτνιάζει και θα λειτουργεί συμπληρωματικά με το Grand Hyatt (πρώην Ledra Marriott). Η νέα μονάδα αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί εντός της επόμενης χρονιάς. Ο αμερικανικός όμιλος τα τελευταία χρόνια επενδύει σταθερά στην εγχώρια ξενοδοχειακή αγορά. Η είσοδος στην ελληνική ξενοδοχειακή αγορά ήρθε το 2017, με το deal για την εξαγορά του Athens Ledra έναντι 33 εκατ. ευρώ (σε συνεργασία με τη Henderson Park).

Αναμένοντας το Esperia

Το πρώην Esperia, επί των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω, στο κέντρο της Αθήνας, με βάση το χρονοδιάγραμμα των Ισραηλινών της Fattal Hotels, προβλέπεται, εκτός σημαντικού απροόπτου, ότι θα ανοίξει ξανά υπό το σήμα NYX Hotel την επόμενη χρονιά. 

Η νέα μονάδα θα είναι πέντε αστέρων, ενώ το κόστος της ανακαίνισης ξεπερνά 10 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως ο ξενοδοχειακός όμιλος, από τους μεγαλύτερους στο Ισραήλ, είχε υποβάλει στις αρχές του 2019 την υψηλότερη προσφορά στον διαγωνισμό του ΕΦΚΑ για τη μίσθωση του ακινήτου, αφήνοντας πίσω τη Yasbek Hotel Establishment, λιβανέζικων συμφερόντων, και την προσφορά Βερούκα (αλυσίδα Βazaar) – Accor. Το κόστος της ανακατασκευής αποτελούσε το μεγαλύτερο εμπόδιο για μια σειρά από υποψήφιους επενδυτές. Το Esperia λειτουργούσε έως το 2010, οπότε και έβαλε λουκέτο.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

thirteen + 3 =