αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι μεγάλες κινήσεις της Noval στο πεδίο των ακινήτων

Οι μεγάλες κινήσεις της Noval στο πεδίο των ακινήτων

Στην αξιοποίηση ενός ακόμα ακινήτου του χαρτοφυλακίου της στρέφεται η Noval ΑΕΕΑΠ του ομίλου Βιοχάλκο, καθώς δρομολογεί τη μετατροπή ενός ημιτελούς κτιρίου σε ξενοδοχείο. Πρόκειται για ακίνητο επιφάνειας 4.300 τ.μ., το οποίο βρίσκεται στην οδό Αρδηττού 40-42, στο κέντρο της Αθήνας. Η εταιρεία σχεδιάζει τη μετατροπή του σε κτίριο επιπλωμένων διαμερισμάτων, κατά το μοντέλο του Κ29 στην πλατεία Καραϊσκάκη που εκμισθώνει στον όμιλο Zeus International.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η διοίκηση στον ετήσιο απολογισμό για τη χρήση 2019, η τοποθεσία του κτιρίου, πλησίον του Παναθηναϊκού Σταδίου και με θέα στην Ακρόπολη, τον Λυκαβηττό και το Ζάππειο, το καθιστά ιδανικό για τουριστική αξιοποίηση.

Επιπλέον, για το 2020, η διοίκηση της εταιρείας έχει θέσει ως στόχο και την πραγματοποίηση αγορών ακινήτων τρίτων, ώστε να μεγεθύνει κι άλλο το χαρτοφυλάκιό της με ποιοτικά ακίνητα εισοδήματος, εκμεταλλευόμενη και τυχόν επενδυτικές ευκαιρίες που θα προκύψουν αυτήν την περίοδο. Παράλληλα βέβαια, η Noval θα συνεχίσει την επιτυχημένη διαδικασία ανακατασκευής, ή και της εξ ολοκλήρου ανάπτυξης υφιστάμενων ακινήτων του χαρτοφυλακίου της, όπως έχει πράξει και με άλλες περιπτώσεις κτιρίων. Για παράδειγμα, εντός του 2019, η Noval ολοκλήρωσε το κτίριο γραφείων The Orbit, επιφάνειας 39.650 τ.μ., το οποίο πλέον μισθώνεται από την εταιρεία υψηλής τεχνολογίας Beat. Το ακίνητο βρίσκεται επί της Λ. Κηφισίας, στο ύψος των Αμπελοκήπων.

Αντίστοιχα, στο Χαλάνδρι, η Noval παρέδωσε προς χρήση και το κτίριο γραφείων The Butterfly, επιφάνειας 10.150 τ.μ. Αμφότερα τα ακίνητα έχουν πιστοποιηθεί με βάση το πρότυπο ενεργειακής απόδοσης LEED για τα «πράσινα» χαρακτηριστικά τους. Με βάση τα τελευταία στοιχεία, σήμερα, η αξία του χαρτοφυλακίου ακινήτων της εταιρείας ανέρχεται σε 300 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να κατατάσσεται στη δεύτερη θέση μεταξύ των ΑΕΕΑΠ.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου είναι η Prodea Investments.

Το 2019, η Noval σημείωσε αύξηση των εσόδων της κατά 31% σε 11 εκατ. ευρώ, από 8,4 εκατ. ευρώ το 2018. Παράλληλα όμως συνέχισε να εμφανίζει ζημίες ύψους 2 εκατ. ευρώ (από 1,5 εκατ. ευρώ το 2018), ως αποτέλεσμα του επενδυτικού προγράμματος που συνέχισε να υλοποιεί.

Οσον αφορά ειδικά τις επιδόσεις του εμπορικού κέντρου River West, σημειώθηκε άνοδος των εσόδων κατά 18%, ενώ η επισκεψιμότητα συνέχισε να ενισχύεται, καταγράφοντας αύξηση της τάξεως του 10%, αντίστοιχη με εκείνη του 2018. Υπενθυμίζεται ότι το River West έχει πλέον τεθεί σε τροχιά επέκτασης, δεδομένου ότι η πληρότητά του έχει φθάσει στο  100%. Στο πλαίσιο αυτό, η Noval ξεκίνησε την κατασκευή ενός δεύτερου ακινήτου, συνολικής επιφάνειας 25.000 τ.μ., σε όμορο οικόπεδο του υφιστάμενου κέντρου, το οποίο μισθώνει από τον όμιλο Μουζάκη. Η επέκταση αυτή θα προσθέσει χρήσεις εμπορίου και αναψυχής και ήδη υφίστανται δύο προσύμφωνα για τη μίσθωση χώρων στο κτίριο από την αλυσίδα παιχνιδιών Μουστάκας και τα καταστήματα Dekathlon. Το συνολικό ύψος της εν λόγω επένδυσης αναμένεται να προσεγγίσει τα 20 εκατ. ευρώ.

Οσον αφορά το έτερο εμπορικό κέντρο της εταιρείας στην Κόρινθο, το Mare West, αυτό σημείωσε άνοδο των εσόδων από ενοίκια της τάξεως του 31%, ενώ η επισκεψιμότητα αυξήθηκε κατά 17%, τη στιγμή που η πληρότητα ανέρχεται σε 99%. Το 2019 ολοκληρώθηκε η προσθήκη ενός υπαίθριου πάρκου αναψυχής επιφάνειας 6.000 τ.μ., η οποία τέθηκε σε λειτουργία τον Σεπτέμβριο του 2019. Παράλληλα, λίγο πριν εκπνεύσει το 2019, αποκτήθηκε άλλη μια έκταση 30 στρεμμάτων από την ΕΤΑΔ, η οποία επίσης προορίζεται για εμπορική ανάπτυξη.

Πάντως, το πιο σημαντικό έργο της Noval θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια. Αφορά την αξιοποίηση της έκτασης των 73 στρεμμάτων στην οδό Πειραιώς 252, πλησίον του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού. Πρόκειται για επένδυση 120 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία του πρώτου υπερτοπικού πόλου τουρισμού και πολιτισμού στο κέντρο της Αθήνας (city resort).

Πηγή: Καθημερινη

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × three =