αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πετάνε… έξω τον Πειραιά

Οι μεγάλες εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων πετάνε… έξω τον Πειραιά

Εκτός από τα δρομολόγια (services) των μεγάλων εταιρειών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων κινδυνεύει να μείνει ο Πειραιάς, καθώς αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην εξυπηρέτηση των φορτίων τους τελευταίους μήνες. 

Όπως σημειώνει η Ναυτεμπορική, η κρίση στην εφοδιαστική αλυσίδα και τα κατά περιόδους «λουκέτα» στους προβλήτες έπειτα από κινητοποιήσεις ή δυσχερή καιρικά φαινόμενα έχουν επιφέρει συνθήκες έντονης πίεσης στις λιμενικές υποδομές.

«Από τον Νοέμβριο του 2021 έως και σήμερα, 85 εμπορικά πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα οποία -στη συντριπτική τους πλειονότητα- είναι mother vessels, έχουν αναγκαστεί να παρακάμψουν τον Πειραιά», τόνισε χθες η Διεθνής Ναυτική Ένωση, η οποία εκπροσωπεί θεσμικά ελληνικές εταιρείες πρακτόρευσης διεθνών ναυτιλιακών γραμμών, κρουαζιερόπλοιων και ποντοπόρων πλοίων.
«Οι ναυτιλιακές εταιρείες διεθνών τακτικών γραμμών, που επέλεξαν τα πλοία τους να παραμείνουν στο αγκυροβόλιο εν αναμονή φορτοεκφόρτωσης, βρέθηκαν αντιμέτωπες με μία καθυστέρηση πλεύρισης των πλοίων τους, η οποία -σε πλείστες περιπτώσεις- υπερέβαινε τις 14 ημέρες», σημείωσε η ΔΝΕ.

«Καταστροφικές συνέπειες»

To αποτέλεσμα είναι οι συμμαχίες των liners να εξαιρούν περιστασιακά τον Πειραιά από τα δρομολόγιά τους, ενώ, όπως προειδοποιεί η ΔΝΕ, «εξετάζονται πλέον εισηγήσεις καθολικής εξαίρεσης του λιμανιού από τα τακτικά δρομολόγια των πλοίων τους, τουλάχιστον για το προσεχές τρίμηνο».
Νεότερες πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν πως μία εκ των τριών μεγάλων συμμαχιών έχει αποφασίσει να αφαιρέσει τον Πειραιά από τα δρομολόγιά της. «Καμία απόφαση δεν είναι μόνιμη, αλλά όταν ένα λιμάνι αφαιρείται από τον προγραμματισμό, δύσκολα επανέρχεται», σχολιάζουν αρμόδιες πηγές. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στον Πειραιά κάνουν «αγώνα δρόμου» για να αποτρέψουν μία τέτοια εξέλιξη.

Για «καταστρεπτικές συνέπειες σε όλο το φάσμα του οικονομικού, επιχειρηματικού και εργασιακού γίγνεσθαι της χώρας», σε περίπτωση που αποφασιστεί οριστικά μία τέτοια κίνηση, εν μέσω, μάλιστα, περιόδου συνεχών ανατιμήσεων, κάνει λόγο η ΔΝΕ. Σημειώνεται ότι οι συμμαχίες στην αγορά μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων αποτελούνται από τις μεγαλύτερες εταιρείες τακτικών γραμμών διεθνώς. Ειδικότερα, πρόκειται για τις 2M Alliance (Maersk και MSC), THE Alliance (Hapag Lloyd, ONE, Hyundai Merchant Marine και Yang Ming) και Ocean Alliance (Cosco, CMA CGM και Evergreen).

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seven + 4 =