αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι κινήσεις που πρέπει να κάνεις στα 20s, στα 30s και στα 40s σου με τα χρήματα σου

Οι κινήσεις που πρέπει να κάνεις στα 20s, στα 30s και στα 40s σου με τα χρήματα σου

Η πορεία προς την οικονομική ασφάλεια δεν είναι γραμμική. Ούτε υπάρχει μια προσέγγιση που ταιριάζει σε όλους.

Αλλά το να αδιαφορείς για την αποταμίευση και τις επενδύσεις, είναι ίσως η χειρότερη στρατηγική από όλες.

Οι μεμονωμένες συνθήκες κάνουν το ταξίδι του καθενός ελαφρώς διαφορετικό, αλλά ανεξάρτητα από την ηλικία σας, υπάρχει πάντα ένα όραμα. Μπορείτε να το αλλάξετε μέσα στις δεκαετίες της ζωής σας, αλλά τουλάχιστον έχετε κάτι να στοχεύσετε και μια ιδέα για το πού βρίσκεστε σε σχέση με αυτόν τον στόχο. Συμπεριλάβετε ένα περιθώριο σφάλματος γιατί κανείς δεν ξέρει τι θα φέρει η ζωή — ή το χρηματιστήριο.

Σε ένα ενδιαφέρον άρθρο του, το marketwatch παραθέτει τις κινήσεις που πρέπει να κάνει κάποιος ανάλογα με την ηλικία του για να βάλει σε τάξη τα οικονομικά του.

Η δεκαετία των «20»

  • Να αποταμιεύει το 10% ή 15% του μισθού του προς έναν αποταμιευτικό λογαριασμό. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, τότε ακόμα και 5 ή 10 ευρώ τον μήνα μπορούν να αποδειχθούν βοηθητικά προς αυτή την κατεύθυνση, αυξάνοντας το ποσό αυτό κάθε μήνα που υπάρχει λίγο μεγαλύτερη άνεση.
  • Να συνδέσει τον μισθοδοτικό του λογαριασμό με τον αποταμιευτικό του λογαριασμό, κάνοντας αυτόματες μηνιαίες καταθέσεις.
  • Αυτή είναι η περίοδος που κάποιος θα μπορούσε να επενδύσει σε ένα συνταξιοδοτικό πρόγραμμα, εφόσον πρώτα κάνει την προσωπική του έρευνα.
  • Είναι επίσης η ιδανική περίοδος για κάποιον να αρχίσει να δημιουργεί ανεξάρτητο αποταμιευτικό λογαριασμό – ιδανικά με υψηλό επιτόκιο – στον οποίο θα βάζει κάθε μήνα ένα σταθερό ποσό, κάθε φορά που πληρώνεται και όχι στο… τέλος του μήνα.

Η δεκαετία των «30»

  • α επανεκτιμήσει τον τρόπο που ξοδεύει τα χρήματα του και αν αυτοί δεν «ταιριάζουν» με τους στόχους του να μειώσει τα «έξτρα» και να επικεντρωθεί στην επίτευξη τους.
  • Να αναζητήσει τρόπους να αυξήσει το εισόδημα του. Αυτό μπορεί να γίνει ζητώντας αύξηση, αναζητώντας μια πιο καλοπληρωμένη εργασία, αναζητώντας μια «συμπληρωματική» επαγγελματική απασχόληση ή ακόμα και πουλώντας ένα προσωπικό ή περιουσιακό στοιχείο που δεν χρειάζεται / τον επιβαρύνει οικονομικά.
  • Να «διαφοροποιήσει» τους αποταμιευτικούς / επενδυτικούς του λογαριασμούς κάνοντας έρευνα μεταξύ προϊόντων και αναζητώντας το ιδανικό για την περίπτωση του.

Η δεκαετία των «40»

  • Να αποφύγει την «παγίδα» αύξησης των εξόδων, λόγω της αύξησης των εσόδων. Η αύξηση του μισθού θα πρέπει να συνοδεύεται με αύξηση των αποταμιεύσεων και όχι με αλόγιστη σπατάλη.
  • Να επανεξετάσει συνδρομές, καθημερινά και μηνιαία έξοδα, να μειώσει τα έξοδα προς προϊόντα και υπηρεσίες που παλιότερα ήταν «ανάγκες» αλλά πλέον λιγότερο σημαντικά.
  • Αν δεν έχει ήδη, να δημιουργήσει αρχείο σημαντικών εγγράφων και να φροντίσει για ιατρικές και νομικές υποθέσεις σε εκκρεμότητα. Η οργάνωση των επίσημων εγγράφων, από τραπεζικούς λογαριασμούς μέχρι ιατρικά έξοδα μπορούν να δώσουν μια πιο σφαιρική εικόνα της οικονομικής κατάστασης και των προτεραιοτήτων κάποιου. Μπορούν επίσης να βοηθήσουν να αποφευχθούν μελλοντικά προβλήματα, σε έκτακτα περιστατικά.
  • Αν κάποιος έχει τραπεζικούς λογαριασμούς με μόνο ένα όνομα δικαιούχου, ενδέχεται να χρειαστεί να εξετάσει την πιθανότητα να προσθέσει το όνομα κάποιου ωφελούμενου σε αυτούς.
ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

7 + 15 =