αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι Κινέζοι, η Cosco που θέλει να φτιάξει ναυπηγείο στο πέραμα, και… οι αντιδράσεις

Οι Κινέζοι, η Cosco που θέλει να φτιάξει ναυπηγείο στο πέραμα, και… οι αντιδράσεις

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στο λιμάνι του Πειραιά με αφορμή την πρόθεση της Cosco να φτιάξει ναυπηγείο στο Πέραμα προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από φορείς της ναυπηγοεπισκευαστικής ζώνης που προειδοποιούν με κινητοποιήσεις.

Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε σε κλίμα έντασης από πλευράς ναυπηγοεπισκευαστών, συνάντησή τους με τη διοίκηση του ΟΛΠ, ήτοι  του προέδρου Υu Zeng Gang και του διευθύνοντος συμβούλου  Zhang Anming και με  την παρουσία και άλλων στελεχών της εταιρείας.

Ο πρόεδρος της ΟΛΠ ΑΕ  εξήγησε ότι «δεν θα κάνουμε  ναυπηγείο για να ναυπηγούμε πλοία αλλά για να κάνουμε εκτεταμένες επισκευές». 

Σύμφωνα με πληροφορίες οι  ναυπηγοεπισκευαστές απαίτησαν  γραπτή βεβαίωση από τον πρόεδρο. Εκείνος αρνήθηκε λέγοντας ότι πρόκειται για εισηγμένη εταιρεία και δεν μπορεί να προβαίνει σε τέτοιες ενέργειες.

Αυτός είναι ο λόγος που σε πρόσφατη ανακοίνωση της ΟΛΠ ΑΕ για την ανάπτυξη της Ναυπηγο-επισκευής,  αναφέρει σε ένα σημείο:

“Η ΟΛΠ Α.Ε. ως εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο Αθηνών, θα λειτουργεί και θα προστατεύει διαρκώς τα συμφέροντα των Μετόχων στο πλαίσιο της Σύμβασης Παραχώρησης με το Κράτος, της Νομοθεσίας για τις εισηγμένες Εταιρείες και σύμφωνα με τους ισχύοντες Ελληνικούς και Ευρωπαϊκούς νόμους”.

Ο πρόεδρος του ΟΛΠ επεσήμανε ότι μέσω της επένδυσης στο Πέραμα όχι απλώς δεν θα κλείσουν τα τοπικά ναυπηγεία αλλά θα αυξηθεί η δουλειά τους: «Εμείς θα σας φέρουμε δουλειές. Δεν θα κλείσουν ναυπηγεία. Θα φέρουμε καλές δουλειές με πλοία από την Άπω Ανατολή αλλά και του Ομίλου της Cosco».

Οι αντιδράσεις των εκπροσώπων έγινε ακόμη πιο έντονη σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και αποχώρησαν.

Κύκλοι του ΟΛΠ επεσήμαναν στο ΝΜ: «Δεν υπάρχει έδαφος συνεννόησης μαζί τους.  Ο ΟΛΠ θα προχωρήσει την επένδυση».

Υψηλόβαθμο στέλεχος της εταιρείας ακούστηκε να λέει: «Λυπούμαστε που αντί να κάνουν Πάσχα με τα σχέδια για επενδύσεις της Cosco  μας συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο».

Κινεζικοί κύκλοι επισημαίνουν ότι ούτως ή άλλως  τις εργασίες θα τις κάνουν τα υπάρχοντα συνεργεία οπότε ο τζίρος θα ανέβει αφού θα έρθουν  πολλά πλοία.   Επισήμως, η εταιρεία δηλώνει: «Η συνεχής αυτή ανάπτυξη που έχει επιτευχθεί από τον ΟΛΠ, έχει άμεση συμβολή στους τοπικούς φορείς, στην αύξηση των εργασιών τους και στην περαιτέρω δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στις τοπικές κοινωνίες».

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι  «τα επισκευαζόμενα πλοία στις δεξαμενές της αυξήθηκαν από 69 το 2016 σε 108 το 2019, αύξηση κατά 56% και τα πλοία που παραβάλλουν στις επισκευαστικές θέσεις αυξήθηκαν σε 292 από 233, αύξηση κατά 25%. Το 2020, παρά την πρόκληση του COVID-19, οι εργασίες επισκευής πλοίων εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να αυξάνονται, τα επισκευαζόμενα πλοία θα αυξηθούν σε 130, σχεδόν διπλάσια από το 2016».

Πηγή: newmoney.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three × 5 =