αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι κατηγορίες των οφειλετών στην εφορία- Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Οι κατηγορίες των οφειλετών στην εφορία- Τι δείχνουν τα νέα στοιχεία

Η οικονομική κρίση και συγκεκριμένα η πανδημία και η ακρίβεια έχει χτυπήσει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ τα οποία παρουσιάζονται στην έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ συσσωρεύεται το 37% των οφειλετών εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,2 δισ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 312 πρόσωπα.

Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών. Συνολικά οι οφειλέτες του ελληνικού δημοσίου ανέρχονται σε 4.292.632 οφειλέτες.

Ειδικότερα και σύμφωνα με την έκθεση:

– Στην κατηγορία οφειλής μεταξύ 50 και 500 ευρώ, στην οποία συσσωρεύεται το 37% των οφειλετών, εντοπίζεται η μεγαλύτερη αύξηση στο πλήθος τους σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους (κατά 88.346 οφειλέτες), η οποία ωστόσο συνοδεύεται από περιορισμένη αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών (κατά 16,4 εκατ. ευρώ), καθώς στην κατηγορία αυτή περιλαμβάνεται μόλις το 0,3% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου.

– Το μεγαλύτερο μέρος της αύξησης του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε ετήσια βάση πηγάζει από τους οφειλέτες με ύψος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ (αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία κατά 2,2 δισ. ευρώ), ο αριθμός των οποίων σημείωσε αύξηση κατά 312 πρόσωπα. Σημειώνεται ότι στη συγκεκριμένη κατηγορία οφειλής συγκεντρώνεται το 80% του συνολικού ληξιπρόθεσμου υπολοίπου και μόλις το 0,2% των οφειλετών.

– Στην αύξηση του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου στο εύρος οφειλής άνω του 1 εκατ. ευρώ σημαντική είναι η συνεισφορά των νομικών προσώπων καθώς οι οφειλές που προέρχονται από αυτά αυξήθηκαν κατά 1,7 δισ. ευρώ, ενώ το ύψος του ληξιπρόθεσμου υπολοίπου σε αυτήν την κατηγορία οφειλής άγγιξε στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021 τα 63,8 δισ. ευρώ (συνολικά όλα τα νομικά πρόσωπα χρωστούν 71,6 δισ. ευρώ). Αντίστοιχα το πλήθος των νομικών προσώπων που οφείλουν πάνω από 1 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκε στα 5.245, καθώς αυξήθηκε σε ετήσια βάση κατά 182 νομικά πρόσωπα

Από την ανάλυση της οφειλής των των νομικών προσώπων ανά νομική μορφή διαπιστώνεται ότι το 67% των οφειλών, που αντιστοιχεί σε 47,6 δισ. ευρώ, προέρχεται από τις ΑΕ, ενώ ακολουθούν οι ΕΠΕ με οφειλές ύψους 12,5 δισ. ευρώ, οι ΟΕ και οι ΕΕ (με οφειλές 3,6 και 3,5 δισ. ευρώ αντίστοιχα).

Μάλιστα, την τελευταία διετία καταγράφεται αύξηση κατά 3 δισ. ευρώ. Η εν λόγω αύξηση προέρχεται κατά 59% από τις ΑΕ (αύξηση οφειλών κατά 1,8 δισ. ευρώ), ενώ αξιοσημείωτη είναι και η συμβολή των ΙΚΕ και των ΕΠΕ, καθώς οι οφειλές τους αυξήθηκαν τα τελευταία δύο έτη κατά 473,7 και 413,9 εκατ. ευρώ αντίστοιχα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το συνολικό ληξιπρόθεσμο υπόλοιπο στο τέλος του Οκτωβρίου του 2021, διαμορφώθηκε στα 109,8 δισ. ευρώ, αυξημένο κατά 3,1 δισ. ευρώ σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2020.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

four × 4 =