αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν διπλή έκπτωση φόρου

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που θα πάρουν διπλή έκπτωση φόρου

Διπλή έκπτωση φόρου θα κερδίσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων οι οποίοι εισπράττουν μειωμένα κατά 40% ενοίκια από τον Μάρτιο που ξέσπασε η πανδημία και παράλληλα πληρώνουν στην ώρα τους τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Το 30% των «χαμένων» ενοικίων θα αφαιρεθεί από τον φόρο εισοδήματος ή και τον ΕΝΦΙΑ, ενώ όσοι εξοφλούν εμπρόθεσμα φόρους (π.χ. φόρο κληρονομιάς) και δόσεις από ρυθμίσεις οφειλών θα πάρουν έξτρα έκπτωση ίση με το 25% των ποσών που θα έχουν πληρώσει για τους μήνες Μάρτιο έως Ιούνιο, η οποία θα φανεί στον προσωπικό τους λογιαρισμό στο Τaxisnet τον Ιούλιο. Η έκπτωση 25% ισχύει μόνο για τις φορολογικές υποχρεώσεις Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Ιουνίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει μέχρι την Τετάρτη 1η Ιουλίου να υποβάλουν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ τη «Δήλωση Covid», όπου θα δηλώσουν τα μειωμένα κατά 40% ενοίκια που έχουν λάβει. Μέχρι χθες το απόγευμα, 185.765 φορολογούμενοι είχαν οριστικοποιήσει τις δηλώσεις Covid, ενώ έχουν υποβληθεί και 9.306 τροποποιητικές.

Το φορολογικό όφελος θα είναι μεγαλύτερο για τους ιδιοκτήτες που εξυπηρετούν κάποια ρύθμιση στην Εφορία. Αν δεν έχουν κάποια ρύθμιση ή έχουν επιλέξει να αναστείλουν την πληρωμή των οφειλών τους μέχρι και τον Οκτώβριο, τότε το όφελος περιορίζεται στο 30% του ενοικίου που δεν εισπράχθηκε.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος πληρώνει 300 ευρώ κάθε μήνα σε πάγια ρύθμιση 12 δόσεων και παράλληλα ενοικιάζει διαμέρισμα το οποίο του αποφέρει 400 ευρώ τον μήνα. Για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο, λόγω κορωνοϊού, εισέπραξε μειωμένο ενοίκιο κατά 40%. Ετσι έχασε συνολικά 480 ευρώ ή 160 ευρώ τον μήνα.

Με τη δήλωση των «χαμένων» ενοικίων στην πλατφόρμα της ΑΑΔΕ εξασφαλίζει:

  • Έκπτωση φόρου 144 ευρώ, η οποία θα συμψηφιστεί είτε με τον φόρο εισοδήματος είτε με τον ΕΝΦΙΑ. Το ποσό αυτό αποτελεί το 30% του ενοικίου που έχασε (480Χ30% =144).
  • Έκπτωση φόρου 225 ευρώ. Η έκπτωση αυτή αντιστοιχεί στο 25% της μηνιαίας δόσης που πλήρωνε στην ώρα του ο ιδιοκτήτης για την πάγια ρύθμιση (300Χ3Χ25%).

Ο συγκεκριμένος φορολογούμενος θα έχει συνολική έκπτωση φόρου 369 ευρώ για τα ενοίκια ύψους 480 ευρώ που έχασε.

Η «Δήλωση Covid»

H προθεσμία για την υποβολή της δήλωσης Covid στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ λήγει την 1η Ιουλίου 2020. Οι μισθωτές των ακινήτων θα πρέπει να επιβεβαιώσουν τη δήλωση που υπέβαλαν οι ιδιοκτήτες έως τις 6 Ιουλίου 2020.

Η «Δήλωση Covid» υποβάλλεται χειρόγραφα στην Εφορία, όταν ο υπόχρεος για την υποβολή της είναι κηδεμόνας σχολάζουσας κληρονομίας, εκκαθαριστής κληρονομίας διορισμένος από το δικαστήριο, εκτελεστής διαθήκης που διορίστηκε από το δικαστήριο ή από τη Διεύθυνση Εθνικών Κληροδοτημάτων, σύνδικος πτώχευσης σε περίπτωση πτώχευσης, προσωρινός διαχειριστής σε περίπτωση επιδικίας, μεσεγγυούχος σε περίπτωση μεσεγγύησης, επίτροπος ή κηδεμόνας ή δικαστικός συμπαραστάτης σε περίπτωση που ιδιοκτήτης ακινήτου είναι ανήλικο τέκνο ή άτομο σε δικαστική συμπαράσταση.

Η χειρόγραφη «Δήλωση Covid» υπογράφεται και από τον μισθωτή του ακινήτου και φέρει βεβαίωση του γνήσιου της υπογραφής του.

Πηγή: Euro2day.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

three + eleven =