αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟι εταιρίες που θα συνεργαστούν με την Microsoft για τα νέα λειτουργικά στο ελληνικό Δημόσιο

Οι εταιρίες που θα συνεργαστούν με την Microsoft για τα νέα λειτουργικά στο ελληνικό Δημόσιο

Μια εξαιρετικά σημαντική σύμβαση για τα δεδομένα του κλάδου διεκδικούν οι εταιρείες που συνεργάζονται στη χώρα μας με την Microsoft, ετοιμάζοντας τη συμμετοχή τους στον διαγωνισμό, προϋπολογισμού περίπου 39 εκατ. ευρώ, που προκήρυξε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης για την παροχή 110.000 αδειών λογισμικού.

Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι εταιρείες που συμμετέχουν στο δίκτυο των πιστοποιημένων  Microsoft Solution Providers. Δηλαδή, εταιρείες που μπορούν να συνάψουν εταιρικές συμβάσεις (Enterprise Agreements) με οργανισμούς που διαθέτουν πάνω από 500 χρήστες/τερματικά για την μεταπώληση προϊόντων της Microsoft.

Η υποβολή προσφορών έχει καθοριστεί για την Τρίτη 31 Μαρτίου και ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, γνωστές εταιρείες πληροφορικής έχουν ξεκινήσει να διερευνούν την πιθανότητα δημιουργίας κοινοπραξιών για τη συμμετοχή τους.

Και αυτό διότι, αν και οι Microsoft Solution Providers δεν λείπουν από τη χώρα μας, αυτοί που μπορούν καλύψουν από μόνοι τους τις οικονομικές προϋποθέσεις του διαγωνισμού, για ετήσιο κύκλο εργασιών ίσο τουλάχιστον με το 50% του προϋπολογισμού του έργου, δεν ξεπερνούν τα δάχτυλα τους ενός χεριού.

Τι είναι η Εταιρική Συμφωνία (Enterprise Agreement)

Η εταιρική συμφωνία είναι μια πρακτική που ακολουθούν τα τελευταία χρόνια η Microsoftκαι άλλες μεγάλες εταιρείες παραγωγής λογισμικού. Βάσει αυτών των συμφωνιών, αντί ο εταιρικός πελάτης να αγοράζει ξεχωριστά προϊόντα νοικιάζει άδειες χρήσης για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, στην περίπτωση της Microsoftγια τρία χρόνια.

Έτσι και ο μειοδοτικός διαγωνισμός που προκήρυξε η Κοινωνία της Πληροφορίας ΑΕ, αφορά την προμήθεια αδειών λογισμικού της Microsoft μαζί με την παροχή υπηρεσιών εγκατάστασης, υποστήριξης και συμβουλών για την ερχόμενη τριετία. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 38,998 εκατ. ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ, μαζί με το δικαίωμα προαίρεσης.

Απαρχαιωμένο λογισμικό και “πειρατεία”

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες μέσω του διαγωνισμού, γίνεται ένα σημαντικό βήμα για να διορθωθεί η κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο Δημόσιο: Απαρχαιωμένοι υπολογιστές με επίσης απαρχαιωμένο λογισμικό, το οποίο πολλές φορές δεν υποστηρίζεται από τους κατασκευαστές με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διορθωθούν προβλήματα αλλά και να υπάρχουν σοβαρά κενά ασφαλείας.

Είναι ενδεικτικό πως αρκετά συστήματα του Δημοσίου διαθέτουν σήμερα το λειτουργικό σύστημα WindowsXP, το οποίο κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 2001 και η Microsoft σταμάτησε να το υποστηρίζει το 2014. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζουν και οι “νεότεροι” υπολογιστές που είναι εξοπλισμένοι με Windows 7, η υποστήριξη των οποίων σταμάτησε τον περασμένο Ιανουάριο.

Ένας ακόμη στόχος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης είναι να μειωθεί και η χρήση “πειρατικού” λογισμικού. Πολλοί υπολογιστές του Δημοσίου διαθέτουν “σπασμένα” Windows και Office, κάτι που διαπιστώνει διαχρονικά η Διεθνής Συμμαχία Πνευματικής Ιδιοκτησίας (International Intellectual Property Alliance -IIPA), η οποία έχει θέσει την Ελλάδα στις υπό παρακολούθηση χώρες της περιβόητης “λίστας 301” που αξιολογεί τις παραβιάσεις πνευματικών δικαιωμάτων ανά τον κόσμο.

Πηγή: Capital.gr

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × two =