αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν πλήρης μισθός σε όσους εργαζομένους έλαβαν άδεια ειδικού σκοπού

Οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν πλήρης μισθός σε όσους εργαζομένους έλαβαν άδεια ειδικού σκοπού

Οι εργοδότες θα πρέπει να καταβάλουν το σύνολο του μισθού στους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα που έκαναν χρήση του μέτρου της άδειας ειδικού σκοπού, ενώ θα πρέπει να καταβάλουν και τις αντίστοιχες ασφαλιστικές εισφορές. Το Δημόσιο, μέσω του υπουργείου Εργασίας, θα πληρώσει το ποσό που αντιστοιχεί στην κρατική συμμετοχή μετά τις 15 Ιουνίου. Εως τότε, άλλωστε, οι εργοδότες θα πρέπει να συμπληρώσουν το σχετικό έντυπο στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», για τις συνολικές ημέρες που κάθε εργαζόμενος έκανε χρήση του μέτρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο. Αυτό ορίζει νέα υπουργική απόφαση που καθορίζει τη διαδικασία πληρωμής των αδειών ειδικού σκοπού για γονείς του ιδιωτικού τομέα. Συνεπώς, κατά τη συμπλήρωση των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων (ΑΠΔ) για τον μήνα Μάρτιο που πρέπει να υποβάλουν όλες οι επιχειρήσεις για τους εργαζομένους τους, διαδικασία που πρέπει να ολοκληρωθεί έως τις 15 Μαΐου, οι εργοδότες θα δηλώσουν το σύνολο των ημερών άδειας ειδικού σκοπού. Επίσης, οφείλουν να καταβάλουν στους εργαζομένους το σύνολο των ημερομισθίων, δηλαδή τόσο αυτών που καλύπτονται από τον ίδιο τον εργοδότη όσο και εκείνων που καλύπτονται από τον τακτικό προϋπολογισμό, και να αποδώσουν τις οφειλόμενες για τα ανωτέρω ημερομίσθια ασφαλιστικές εισφορές και κρατήσεις στους οικείους φορείς. Η πληρωμή από το Δημόσιο του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους των αδειών που βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό θα γίνει μετά τις 15 Ιουνίου. Η απόφαση ορίζει, άλλωστε, ότι τα απαραίτητα στοιχεία θα πρέπει να δηλωθούν στο προσωρινό έντυπο ειδικού σκοπού, «Εντυπο 11.1» στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», σωρευτικά για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020 εντός του πρώτου 15νθημέρου του Ιουνίου.

Στο ειδικό έντυπο θα δηλώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των ημερών της άδειας ειδικού σκοπού, των μεικτών αποδοχών των εργαζομένων για τις αντίστοιχες ημέρες άδειας και το σύνολο της δαπάνης για κάθε εργαζόμενο που τελεί σε τέτοια άδεια. Το υπουργείο Εργασίας, μετά την πλήρη επεξεργασία των στοιχείων, θα καταβάλει το ποσό που υποχρεούται στον εργοδότη που αντιστοιχεί στο ποσό των μεικτών αποδοχών του ημερομισθίου του εργαζομένου για κάθε ημέρα άδειας ειδικού σκοπού, πλέον των εργοδοτικών εισφορών.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο ισχύει από τον Μάρτιο και δικαιούχοι της άδειας ειδικού σκοπού είναι οι γονείς παιδιών που είναι εγγεγραμμένα σε βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, που φοιτούν σε σχολικές μονάδες υποχρεωτικής εκπαίδευσης ή ειδικής αγωγής, καθώς και εργαζόμενοι γονείς ατόμων με αναπηρία. Καλύπτεται δε στον ιδιωτικό τομέα κατά 2/3 από τους εργοδότες και κατά 1/3 από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το υπουργείο Εργασίας καλεί τους εργοδότες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τη συμπλήρωση της ΑΠΔ και του ειδικού εντύπου στην «Εργάνη», καθώς τυχόν ψευδή υποβληθέντα στοιχεία θα επισύρουν πρόστιμα και κυρώσεις.

Σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, άδεια μπορεί να ληφθεί από την έναρξη ισχύος της πρώτης πράξης νομοθετικού περιεχομένου (11/3/2020) και μέχρι 10/5/2020 και αναμένεται να επεκταθεί με βάση την πορεία εξέλιξης της πανδημίας και το πότε θα επαναλειτουργήσουν όλες οι βαθμίδες εκπαίδευσης.

Οπως δήλωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το υπουργείο αναλαμβάνει, μέσω του τακτικού προϋπολογισμού, την υλοποίηση πληρωμής του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους της ειδικής άδειας για τους εργαζόμενους γονείς, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις τις κυβέρνησης.

Πηγή: Καθημερινή

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

nineteen + 8 =