αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι ελληνικές startups που κατάφεραν να πωληθούν για αρκετά εκατομμύρια

Οι ελληνικές startups που κατάφεραν να πωληθούν για αρκετά εκατομμύρια

Σε χρηματιστηριακούς όρους, θα επρόκειτο για την απόλυτη επένδυση: μια τοποθέτηση μερικών δεκάδων χιλιάδων ευρώ που οδήγησε σε μια συναλλαγή 1.000 φορές πάνω από το αρχικό κεφάλαιο. Ο λόγος για την Taxibeat, τη δημοφιλή ελληνική εφαρμογή για κλήση ταξί που ξεκίνησε με ένα αρχικό κεφάλαιο 40.000 ευρώ και πουλήθηκε στον κολοσσό Daimler έναντι 43 εκατ. ευρώ! Tο Taxibeat γεννήθηκε το 2011 από μία ομάδα τεσσάρων ατόμων και με χρηματοδότηση από το Open Fund της Αθήνας, ύψους 40.000 ευρώ. Ο ιδρυτής του Νίκος Δρανδάκης, ο οποίος επί σειρά ετών εργαζόταν ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε θέματα τεχνολογίας και νέων μέσων, έχει αποκαλύψει πως όλα ξεκίνησαν το καλοκαίρι του 2010, όταν, βρέθηκε σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Κηφισιάς και προσπαθούσε να βρει ταξί. Η αδυναμία αυτή γέννησε την ιδέα της δημιουργίας ενός app με το οποίο ο χρήστης θα μπορούσε να εξυπηρετηθεί. Ανάλογα εγχειρήματα υπήρχαν, είναι αλήθεια, και σε άλλες χώρες, όμως στην Ελλάδα η ιδέα γρήγορα βρήκε ανταπόκριση κερδίζοντα χρήστες και συνεργαζόμενους οδηγούς ταξί.

Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες συμφωνίες εξαγοράς ελληνικής (ή ελληνικών συμφερόντων) νεοφυούς επιχείρησης (start-up) τα τελευταία χρόνια.Όμως αυτή η μεγάλη συμφωνία δεν είναι και η μοναδική για τις ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις.

Στην Ελλάδα της κρίσης έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικά deals που ενδεχομένως δεν έτυχαν της προσοχής που δικαιούντο, παρότι στις περισσότερες των περιπτώσεων οι αγοραστές αποτελούν διεθνή επενδυτικά σχήματα και γνωστοί όμιλοι, όπως σημειώνει το Capital.gr.

Προ ενός περίπου έτους, η εταιρεία Avocarrot που δραστηριοποιείται στο mobile advertising, εξαγοράστηκε έναντι 20 εκατομμυρίων δολαρίων (περίπου 18 εκατ. ευρώ) από τον γερμανικό όμιλο Glispa Global Group. Η Avocarrot έχει λάβει χρηματοδότηση 2 εκατ. δολάρια από επενδυτές στην Ελλάδα και διεθνώς, με την συμμετοχή της Odyssey Ventures, έχει αναδειχθεί μεταξύ των 8 καλύτερων εταιρειών εκτός ΗΠΑ από τη Google for Entrepreneurs, είναι μέλος του διεθνούς δικτύου Endeavor.

Ακόμη ένας γερμανικός όμιλος, η Delivery Hero, με βασικό μέτοχο το γερμανικό όμιλο Rocket Internet, είχε πραγματοποιήσει προ διετίας την εξαγορά του e-food.gr που είχε ξεκινήσει τη δραστηριότητά του το 2012. Η Delivery Hero δραστηριοποιείται στο χώρο του online delivery φαγητού σε 34 χώρες, με περισσότερους από 1.500 εργαζόμενους στο δυναμικό της. Ξεκίνησε τη δραστηριότητα της το 2011 και σήμερα εξυπηρετεί 10.000.000 παραγγελίες σε καθημερινή βάση, ενώ συνεργάζεται με 100.000 εστιατόρια.

Είχε προηγηθεί ένα από τα μεγαλύτερα deal με στόχο ελληνικό start-up, αυτό της AbZorba Games, της startup εταιρείας στον χώρο του gaming, από θυγατρική της αυστριακής Novomatic, ενός από τους μεγαλύτερους παρόχους τεχνολογίας για τον κλάδο των τυχερών παιχνιδιών. Η AbZorba ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2011, γρήγορα έγινε γνωστή στην αγορά των παιχνιδιών τύπου καζίνο και εφαρμογών για έξυπνα κινητά τηλέφωνα., προσελκύοντας την προσοχή ξένων επενδυτών.

Εξίσου σημαντική, ύψους 8,5 εκατ. ευρώ, ήταν η εξαγορά της AntCor, ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στο χώρο του WiFi, από την u-blox AG, εισηγμένη στο Ελβετικό χρηματιστήριο.

Ταυτόχρονα, ελληνικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν καταφέρει να προσελκύσουν επενδυτικό ενδιαφέρον και να εξασφαλίσουν σημαντικού ύψους χρηματοδότηση που επιτρέπει την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Μία από τις πιο γνωστές είναι η Persado, η οποία ξεκίνησε τη διαδρομή της στο χώρο του mobile marketing το 2012 από την Αθήνα ως spin off της Upstream. Συνολικά έχει πετύχει χρηματοδότηση 50 εκατ. ευρώ, από ονόματα όπως η StarVest Partners, η Bain Capital Ventures, η American Express Ventures και η Citi Ventures. Υψηλά ποσά έχουν κατά το πρόσφατο παρελθόν προσελκύσει και εταιρείες όπως η Workable και η Pinnatta.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

fourteen − two =