αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι Ελληνικές startups που έχουν πάρει τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις

Οι Ελληνικές startups που έχουν πάρει τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις

Αυτή την περίοδο αρκετές είναι οι ελληνικές startups που έχουν «στριμωχτεί» λόγω του κορονοϊού και του τοπίου που έχει δημιουργηθεί. Αξίζει όμως να θυμηθούμε, ποιες Ελληνικές startups έχουν «σηκώσει» τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις ως σήμερα. Είναι οι εταιρίες αυτές που άκουσαν τα μεγάλα «ναι» από τους επενδυτές, αντλώντας αρκετά εκατομμύρια ευρώ. Και όλα τα προηγούμενα χρόνια θεωρούνταν, βάσει αριθμών, τα μεγαλύτερα success stories.

Γράφει ο Γιάννης Μπελεγρίνης

Από την ίδρυση τους μέχρι και σήμερα, οι 10 ελληνικές startups που έχουν λάβει την υψηλότερη χρηματοδότηση, έχουν συνολικά συγκεντρώσει κεφάλαια που αγγίζουν τα 365 εκατ. ευρώ. Η σχετική λίστα (top 10 most funded greek startups, all time) περιλαμβάνεται στην ετήσια έκθεση που δημοσίευσε στα τέλη του 2019 το Found.ation σε συνεργασία με το ΕΙΤ Digital (τμήμα του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Καινοτομίας και Τεχνολογίας) με την υποστήριξη του επενδυτικού κεφαλαίου Velocity.Partners.

Το TOP-10 των startups έχει ως εξής: Στην πρώτη θέση, είναι η εταιρεία Persado, η οποία έχει αντλήσει μέχρι στιγμής κεφάλαια ύψους 83,6 εκατ. ευρώ. Επειτα, ακολουθεί η Workable, η οποία έχει εξασφαλίσει συνολική χρηματοδότηση ύψους 73,8 εκατ. ευρώ, ενώ την τρίτη θέση καταλαμβάνει η Blueground συγκεντρώνοντας κεφάλαια 70,4 εκατ. ευρώ. Ειδικά, η Blueground, έλαβε μόλις τον περασμένο Οκτώβριο νέα χρηματοδότηση ύψους 50 εκατ. δολ. (45,45 εκατ. ευρώ), επιτρέποντας στην εταιρεία να επεκτείνει τις δραστηριότητές της σε νέες αγορές, όπως το Λονδίνο, το Σιάτλ και το Παρίσι.

Επειτα, στη σχετική λίστα ακολουθεί η εταιρεία Balena (Resin.io), συγκεντρώνοντας μέχρι στιγμής 28,2 εκατ. ευρώ, ενώ στην 5η θέση εντοπίζεται η Hellas Direct αντλώντας συνολικά 23,8 εκατ. ευρώ. Στην 6η θέση «φιγουράρει» η Softomotive εξασφαλίζοντας συνολικά 21,8 εκατ. ευρώ και έπεται η εταιρεία τεχνολογίας Netdata, η οποία έχει συγκεντρώσει 18,9 εκατ. ευρώ.

Την 8η θέση καταλαμβάνει η Metamaterial Technologies, αντλώντας μέχρι στιγμής 16,2 εκατ. ευρώ, ενώ η Pollfish ανεβαίνει στην 9η θέση από 10η πέρυσι, εξασφαλίζοντας 15,5 εκατ. ευρώ. Τέλος, στη 10η θέση βρίσκεται η Viva Wallet, η οποία ιδρύθηκε το 2000 και στην οποία επένδυσε 15 εκατ. ευρώ η Deca Investments, αποκλειστικός διαχειριστής του Diorama Investments Sicar, το 2018.

Χρηματοδοτήσεις για «λίγους»

Μπορεί οι αριθμοί στο παραπάνω TOP-10 να μοιάζουν εντυπωσιακοί, ωστόσο δεν ισχύει το ίδιο και για το ελληνικό startup οικοσύστημα συνολικά. Αφού οι χρηματοδοτήσεις φαίνεται να κατευθύνονται σε «λίγους». Είναι χαρακτηριστικό ότι εκ των προτάσεων που αξιολογούνται από τα funds που έχουν συσταθεί μέσω του υπερταμείου επιχειρηματικών συμμετοχών (Equifund), υπολογίζεται ότι περίπου ένα ποσοστό της τάξεως του 1%-4% καταφέρνει τελικά να λάβει χρηματοδότηση. Όλοι οι υπόλοιποι απορρίπτονται.

Ποιοι μπορεί να είναι οι λόγοι της απόρριψης; Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τουλάχιστον, και με βάση την ετήσια έκθεση «Startups in Greece 2018», από το Foundation και το EIT Digital, μία στις τρεις startups δεν κατορθώνει να λάβει χρηματοδότηση διότι η ιδέα που έχει παρουσιάσει δεν συμβαδίζει με τους επενδυτικούς στόχους του επενδυτικού κεφαλαίου (31%). Από την άλλη, οι αιτήσεις του 10% των εταιρειών δεν εγκρίνονται διότι το προϊόν τους δεν έχει εξαγωγικό πρόσημο, δηλαδή δεν απευθύνεται σε άλλες αγορές, θέτοντας έτσι εμπόδια στην ανάπτυξή τους.

Σε αυτούς τους λόγους προστίθεται και η αδυναμία τους να καταρτίσουν ένα ολοκληρωμένο σχέδιο το οποίο θα περιλαμβάνει πληροφορίες τόσο για το ίδιο το προϊόν (σε τι κοινό απευθύνεται, κοστολόγηση, κανάλια διανομής στους δυνητικούς πελάτες) όσο και για τα έσοδα που θα εισφέρει αυτό το προϊόν στην εταιρεία (9,57%). Επίσης, ένας άλλος λόγος απόρριψης είναι και η έλλειψη ζήτησης ή ανάγκης για το προϊόν ή την υπηρεσία που προωθεί μια startup (6,74%) ενώ κάποιες παρουσιάζουν μια ιδέα η οποία εντέλει δεν μπορεί να υλοποιηθεί (6,52%).

Σε κάθε περίπτωση, την τελική απόφαση παίρνει ο εκάστοτε επενδυτής. Και με βάση την πορεία μιας startup, κρίνεται και το αν μια επένδυση είναι πετυχημένη ή όχι.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

twelve + 15 =