αρχικηΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΟι εικόνες που βλέπεις τραβήχτηκαν από το James Webb- Τι αποκαλύπτουν

Οι εικόνες που βλέπεις τραβήχτηκαν από το James Webb- Τι αποκαλύπτουν

Με δημοσίευση της στην επιθεώρηση «The Astrophysical Journal Letters» διεθνής ερευνητική ομάδα παρουσιάζει τα αποτελέσματα της ανάλυσης των εικόνων και δεδομένων που κατέγραψε το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb από διάφορους κοντινούς στον δικό μας γαλαξίες. Οι εικόνες του πανίσχυρου διαστημικού τηλεσκοπίου προσφέρουν για πρώτη φορά στους επιστήμονες λεπτομερείς εικόνες υψηλής ανάλυσης στο υπέρυθρο τμήμα του φάσματος της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τις διεργασίες σχηματισμού των άστρων.

Οι εικόνες και τα δεδομένα αναμένεται να φωτίσουν μια από τις πιο κρίσιμες διεργασίες για την ύπαρξη, λειτουργία και εξέλιξη του Σύμπαντος όπως εμείς το γνωρίζουμε. Επιπλέον οι επιστήμονες θα μπορέσουν να μάθουν νέα στοιχεία για το πώς ο μηχανισμός γέννησης νέων άστρων επηρεάζει την εξέλιξη των μεγαλύτερων κοσμικών δομών του Σύμπαντος, των γαλαξιών.

Η συλλογή αυτών των εικόνων και δεδομένων αποτελεί μέρος του ερευνητικού προγράμματος Physics in High Angular Rezult in Nearby Galaxies (PHANGS) στην οποία συμμετέχουν περισσότεροι από 100 ερευνητές από όλο τον κόσμο. Το πρόγραμμα έχει στόχο τη μελέτη περίπου 20 σπειροειδών γαλαξιών, όπως ο δικός μας, και τα αποτελέσματα που δημοσιεύονται αφορά πέντε εξ αυτών. Η ερευνητική ομάδα μελετούσε τα προηγούμενα χρόνια αυτούς τους γαλαξίες με το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αλλά το πολύ πιο ισχυρό και προηγμένο James Webb αναβαθμίζει με εξαιρετικό τρόπο αυτή την έρευνα.

«Το πόσο καθαρά βλέπουμε αυτές τις όμορφες δομές σίγουρα μας εξέπληξε» αναφέρει ο Ντέιβιντ Θίλκερ του Πανεπιστημίου Johns Hopkins στη Βαλτιμόρη, μέλος της ερευνητικής ομάδας. «Βλέπουμε με άμεσο τρόπο το πώς η ενέργεια από το σχηματισμό νεαρών άστρων επηρεάζει το αέριο γύρω τους και είναι εντυπωσιακό» λέει ο Ερικ Σορολόφσκι από το Πανεπιστήμιο της Αλμπέρτα στον Καναδά επίσης μέλος της ερευνητικής ομάδας.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one + 18 =