αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι διευθυντές στο Facebook δεν διοικούν με τον παραδοσιακό τρόπο. Αλλά κάνουν κάτι πολύ πιο σπουδαίο

Οι διευθυντές στο Facebook δεν διοικούν με τον παραδοσιακό τρόπο. Αλλά κάνουν κάτι πολύ πιο σπουδαίο

Το Facebook βρέθηκε στο Νο1 της λίστας που έφτιαξε η Glassdoor, σχετικά με τους καλύτερους εργοδότες του κόσμου το 2018. Μάλιστα, η κατάταξη προέκυψε μετά από κριτικές των ίδιων των εργαζομένων. Αλλά πως έχει καταφέρει το Facebook να δημιουργήσει ένα τόσο ελκυστικό και ταυτόχρονα αποδοτικό περιβάλλον;

Το «μυστικό» βρίσκεται, ανάμεσα σε άλλα, στους διευθυντές. Και το πως λειτουργούν αυτοί στον τεχνολογικό γίγαντα. Όπως αποκάλυψε η αντιπρόεδρος HR του Facebook, Janelle Gale, οι managers στην εταιρία, δε διοικούν με τον παραδοσιακό τρόπο και δεν ασκούν πιεστικούς ελέγχους στους εργαζομένους τους.

«Δεν ηγούνται από μπροστά», λέει χαρακτηριστικά.

Αλλά τι ακριβώς συμβαίνει; Ουσιαστικά είναι πλάι- πλάι με τους εργαζομένους. Όπως εξηγεί μάλιστα η Gale, η λέξη manager είναι… παραπλανητική. Αφού οι διευθυντές δεν λειτουργούν έτσι εκεί. «Στο Facebook, οι σπουδαίοι διευθυντές υποστηρίζουν και φροντίζουν τους ανθρώπους, ενισχύουν τα δυνατά σημεία των ανθρώπων και προσπαθούν να σιγουρευτούν ότι οι εργαζόμενοι έχουν τις ευκαιρίες να μάθουν και να αναπτυχθούν στις δουλειές τους», σημειώνει η Gale.

Σε αντίθεση με τους απλά καλούς managers, οι σπουδαίοι managers είναι δίπλα- δίπλα με τους εργαζομένους. «Είναι σχεδόν σαν υποστηρικτές, όχι διευθυντές» τονίζει. Αυτός είναι και ο τρόπος με τον οποίο λίγο- πολύ λειτουργεί και ο Mark Zuckerberg ως CEO.

Φυσικά, το συγκεκριμένο μοντέλο είναι κάτι που σπάνια το συναντάμε σε εταιρίες στην Ελλάδα…

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

one × five =