αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος φέρνουν φόβους για απλήρωτους λογαριασμούς

Οι αυξήσεις στις τιμές ρεύματος φέρνουν φόβους για απλήρωτους λογαριασμούς

Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι εταιρείες προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου μετά και τη νέα εκτίναξη των τιμών ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά στα 204,38 ευρώ η μεγαβατώρα σήμερα, αύξηση κατά 14,6% σε σχέση με χθες, που μεταφράζεται σε τετραπλασιασμό του κόστους για επιχειρήσεις και νοικοκυριά τους επόμενους μήνες και αυξημένα κεφάλαια κίνησης για τις εταιρείες για αγορές ενέργειας.

Το διοικητικό συμβούλιο του Συνδέσμου Εταιρειών Προμήθειας Ενέργειας, που συνεδρίασε χθες για να αξιολογήσει την κατάσταση, εκτίμησε ότι η αγορά βρίσκεται εκτός ελέγχου καθώς τα δεδομένα αλλάζουν δραματικά από μέρα σε μέρα και αποφάσισε να εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας τη λήψη μέτρων άμεσα, διότι οι πιέσεις που ασκούν οι υψηλές τιμές εξαντλούν τις αντοχές του κλάδου, των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και «ροκανίζουν»την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις εταιρείες προμήθειας είναι οι ανεξόφλητες οφειλές, οι οποίες έχουν ήδη αρχίσει να αυξάνονται και αναμένεται να διογκωθούν.

«Υπάρχει τεράστιος κίνδυνος επισφαλειών. Θα φύγουμε από τον στρατηγικό κακοπληρωτή και θα πάμε στον νοικοκύρη που δεν θέλει να χρωστάει και δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσει τον λογαριασμό του απλήρωτο, αλλά πλέον δεν θα μπορεί να τον πληρώσει γιατί το κόστος θα είναι τετραπλάσιο» τονίζει εκπρόσωπος του κλάδου λιανικής στην Καθημερινή. Η επιδότηση των 9 ευρώ τον μήνα στον λογαριασμό ρεύματος δεν μπορεί να καλύψει το άνοιγμα της τιμής στη χονδρεμπορική αγορά, σύμφωνα με τον ίδιο. Με την πορεία που έχουν πάρει οι τιμές, για να περιοριστεί η μεγάλη επιβάρυνση στον καταναλωτή η επιδότηση θα πρέπει να ανέβει από τα 9 ευρώ στα 30 και 35 ευρώ τον μήνα, υποστηρίζουν οι προμηθευτές ρεύματος.

Εκτιμούν επίσης ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επικοινωνήσει το πρόβλημα στους καταναλωτές ενόψει της αύξησης της κατανάλωσης τον χειμώνα και να προχωρήσει από τώρα σε καμπάνιες εξοικονόμησης ενέργειας, καθώς και ότι η κατάσταση απαιτεί τη σύσταση μιας «ask force»που θα συνεδριάζει τακτικά και θα λαμβάνει μέτρα.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

seventeen − sixteen =