αρχικηΟΙΚΟΝΟΜΙΑΟι ατελείωτοι φόροι έχουν πλήξει επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις- Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Οι ατελείωτοι φόροι έχουν πλήξει επιχειρήσεις και νέες επενδύσεις- Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ

Έναν μεγάλο “χαμένο”, τις επιχειρήσεις, που είδαν τα κέρδη τους να εξαερώνονται, αποκαλύπτουν τα αναλυτικά στοιχεία για το ΑΕΠ (πρόβλεψη περί ανάπτυξης κατά 1,8% το γ’ τρίμηνο του 2016). Τα αναλυτικά δεδομένα στα οποία βασίστηκε η ΕΛΣΤΑΤ (τριμηνιαίο ΑΕΠ – προσέγγιση εισοδήματος) δείχνουν ότι σε έναν χρόνο “χάθηκαν” μικτά επιχειρηματικά κέρδη 4,2 δισ. ευρώ (δ’ τρίμηνο 2015 – γ’ τρίμηνο 2016).

Όσο για το τελευταίο τρίμηνο (Ιούλιος-Σεπτέμβριος 2016), η απώλεια ήταν 1,2 δισ. ευρώ. Και έχει ειδική σημασία ότι η απώλεια αυτή μετράται συγκριτικά με τη χειρότερη περίοδο: δηλαδή σε σχέση με το ανάλογο τρίμηνο του “μαύρου” 2015 των κεφαλαιακών ελέγχων και των φόβων περί Grexit.

Η “εξαέρωση” κερδών στη διετία είναι ακόμα πιο μεγάλη: φτάνει, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, στα 7 δισ. ευρώ.

Ουσιαστικά, έχει καταγραφεί μια ελεύθερη πτώση στα επιχειρηματικά κέρδη όπως τα μετρά η ΕΛΣΤΑΤ (ακαθάριστο λειτουργικό πλεόνασμα / μικτό εισόδημα πριν ληφθούν υπόψη οι τόκοι, τα ενοίκια και άλλες επιβαρύνσεις). Πλέον, σε τριμηνιαία βάση, περιορίστηκαν στα 22,38 δισ. ευρώ, στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2001.

Όπως σημειώνει το Capital.gr, η “εξήγηση” βρίσκεται στα ίδια στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και είναι η τεράστια φοροκαταιγίδα που πλήττει τις επιχειρήσεις τους τελευταίους μήνες: Καταγράφουν αύξηση κατά 19,35% ή κατά 1,32 δισ. ευρώ της φορολογίας μόνο το τρίτο τρίμηνο εν συγκρίσει με το 2015.

Σε ετήσια βάση, τα νέα βάρη ξεπερνούν τα 2,6 δισ. ευρώ (οι φόροι σε τρέχουσες τιμές επί της παραγωγής και των εισαγωγών, περιλαμβανομένων και των εισφορών για τους εργαζομένους ή των φόρων για τη χρήση κτιρίων κ.λπ.).
Τα στοιχεία δείχνουν ότι, ενώ στα κέρδη χάνεται έδαφος συνεχώς τα τελευταία τρίμηνα, στη φορολογία η μεγάλη άνοδος παρατηρείται τα δύο προηγούμενα τρίμηνα και συνδέεται με τα πακέτα μέτρων του Ιουνίου, που ακόμη δεν έχουν “αποκαλυφθεί” πλήρως: καταγράφεται μόνο μέρος του ΕΝΦΙΑ, ενώ το 2017 προστίθενται στον “λογαριασμό” το νέο πακέτο αύξησης εισφορών και φόρων.

Με άλλα λόγια, όπως εξηγούν στελέχη της αγοράς, την ώρα που οι επιχειρήσεις άρχισαν να “ανασαίνουν” λίγο εισοδηματικά από τη χαλάρωση των κεφαλαιακών ελέγχων και την “ομαλοποίηση” της οικονομικής κατάστασης (που φάνηκε και στις πρώτες εκθέσεις για τα κέρδη του πρώτου εξαμήνου), νέο ράπισμα έφερε η φοροκαταιγίδα…

Το σοκ της φοροκαταιγίδας φαίνεται και στην τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για το 2015. Καταγράφει ρεκόρ 51 ετών, με τα συνολικά φορολογικά έσοδα στην Ελλάδα να φτάνουν στο 36,8% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας αύξηση μίας ολόκληρης μονάδας σε σχέση με το 2014, που ήταν στο 35,8%. Τα χρόνια της κρίσης το ποσοστό των φορολογικών εσόδων ως προς το ΑΕΠ παρουσιάζει, πάντως, σταθερή αύξηση (από το 30,9% που ήταν το 2009).

Μεγάλο πλήγμα στις επενδύσεις

Υπάρχει όμως και άλλη μία πολύ σημαντική “παρενέργεια” που προκαλεί πλέον, σύμφωνα με οικονομολόγους και αναλυτές, το διπλό “ράπισμα” αύξησης φόρων και μείωσης επιχειρηματικών κερδών: η αποστράγγιση της αγοράς και της οικονομίας. Τα χρήματα αυτά δεν μπόρεσαν να “μοιραστούν” για να στηρίξουν τη ζήτηση, την κατανάλωση αλλά και τις επενδύσεις. Και αυτό αποδεικνύεται κι από την ίδια την ΕΛΣΤΑΤ. Τα στοιχεία δείχνουν τη μείωση κατά 16,9% των επενδύσεων το γ’ τρίμηνο.

Η ελεύθερη πτώση των επενδύσεων αποδίδεται ευθέως στην άρνηση των επιχειρήσεων να αναλάβουν ρίσκο, καθώς, όπως αποδεικνύουν και οι επίσημες στατιστικές, δεν… κερδίζουν. Το γ’ τρίμηνο του 2016 η αξία των επενδύσεων (ακαθάριστος σχηματισμός κεφαλαίου) υποχώρησε στα 4,3 δισ. ευρώ, από 5,18 δισ. ευρώ ένα τρίμηνο πριν. Και πλησίασε έτσι –ξανά– στα ιστορικά χαμηλά του 2015, όταν, λόγω της κρίσης και της απουσίας ρευστότητας, δεν κινούνταν ούτε τα δημόσια έργα, που πλέον έχουν ενεργοποιηθεί.

Όσο για τα υψηλά επίπεδα επίπεδα των 15 και πλέον δισ. ευρώ ανά τρίμηνο που κατέγραφαν προ κρίσης, αναδεικνύοντας το ύψος της αποεπένδυσης στην Ελλάδα, αυτά πλέον φαντάζουν άπιαστα, δεδομένων και των δημοσιονομικών περιορισμών –και στις επενδύσεις– που φαίνονται στον Προϋπολογισμό του 2017.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

five × two =