αρχικηΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΟι απρόσμενοι ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους έχεις αναβλητικότητα

Οι απρόσμενοι ψυχολογικοί λόγοι για τους οποίους έχεις αναβλητικότητα

Ποιες είναι οι πιο συχνές αιτίες της αναβλητικότητας; Η κακή διαχείριση χρόνου ή η απόσπαση της προσοχής μας. Αιτίες σας αυτές ακούμε να ορίζονται ως η «ρίζα» του κακού συχνά. Και ενώ αυτά τα σενάρια μπορεί να ισχύουν σε κάποιες περιπτώσεις, φαίνεται ότι τις περισσότερες φορές η αναβλητικότητα πηγάζει από ψυχολογικά αίτια.

Ο senior associate director του Princeton University, Nic Voge, βάζει τα πράγματα σε μια άλλη διάσταση. Όπως εξηγεί σε TEDx ομιλία του, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν την αναβλητικότητα ως μια μορφή αυτοπροστασίας. Η λογική του στηρίζεται στο εξής: Είναι καλύτερη η αναβλητικότητα παρά… η αποτυχία. Είναι καλύτερο να λες ότι για όλα φταίει η αναβλητικότητα σου, και όχι οι ελλείπείς σου γνώσεις ή τα ανεπαρκή skills σου. Και τι κάνεις; Απλά αναβάλεις τις αποφάσεις και τις σημαντικές κινήσεις «για αργότερα».

Ομοίως, ο φόβος της επιτυχίας θα μπορούσε επίσης να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην αναβλητικότητα σου. «Μπορεί να φοβάσαι ότι η επιτυχία θα σου προκαλέσει προβλήματα, θα έχεις όλο και περισσότερες προσδοκίες για τον εαυτό σου, μπορεί να γίνεις αντικείμενο ανταγωνισμού ή φθόνου», λέει η Jane Burka, Ph.D., ψυχολόγος και συγγραφέας. Μπορεί να ακούγεται παράξενο, αλλά πολλοί άνθρωποι δεν φοβούνται μόνο την αποτυχία, αλλά αγχώνονται ακόμα και στην ιδέα… του να φτάσουν στην επιτυχία.

Και ενώ η αναβλητικότητα μπορεί να μοιάζει ως κάτι που δεν μπορούμε να αποφύγουμε, το World Economic Forum σε άρθρο του σημειώνει ότι μπορείς να την αφήσεις στην άκρη. Και να κάνεις πραγματικότητα τους στόχους σου. Πως; Ξεκινώντας με 3 απλές ερωτήσεις προς τον εαυτό σου:

1# Τι προσπαθώ να αποφύγω;

2# Πως σπαταλώ τον χρόνο μου;

3# Γιατί το task στο οποίο εργάζομαι είναι σημαντικό;

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΑ

Αφήστε ένα σχόλιο

two × 1 =